Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

Η σημασία της φλεγμονής στις αποβολές και στη δυσκολία σύλληψης

Κάθε φορά που πρέπει να γράψω μια ανάρτηση που έχει σχέση με την υγεία περνάει πολύς καιρός. Επεξεργάζομαι ιστορίες και εμπειρίες φίλων και γνωστών, διαβάζω φόρουμ, ελληνικά και ξένα, συγκεντρώνω τις πληροφορίες μου και τις καταγράφω εδώ στο mariasmother, διότι είναι πολύ σημαντικό, διαβάζοντας κανείς ένα άρθρο από έναν απλό άνθρωπο να ενεργοποιηθεί και να ζητήσει βοήθεια (εκεί έχουμε φθάσει). 
Θα τα γράψω επιγραμματικά και κατανοητά. 
Οι γιατροί είναι άνθρωποι και παράλληλα επιστήμονες. Δεν είναι όλοι καλοί επιστήμονες. Κάποιοι είναι λαμπροί, κάποιοι είναι μεσαίοι, κάποιοι όχι και τόσο καλοί. Αυτές τις διαφορές, όμως, τις λεπτές μπορεί να τις αντιληφθεί μόνο κάποια γυναίκα που έχει επισκεφθεί το γυναικολόγο της για σοβαρό λόγο. Διότι στα εύκολα όλοι είναι καλοί...
Αν είσαι γυναίκα, λοιπόν, προσπαθείς καιρό και δεν συλλαμβάνεις ή συλλαμβάνεις και έχεις βιοχημικές αποβολές ή παλίνδρομες, ή κάνεις εξωσωματικές με το ίδιο αποτέλεσμα, είναι σημαντικό να ζητήσεις να σου γίνει μια υστεροσκόπηση, για να ελεγχθεί το ενδομήτριο για πιθανή φλεγμονή.
Η φλεγμονή της μήτρας επιστημονικά ονομάζεται ενδομητρίτιδα και αν έχει επεκταθεί στις σάλπιγγες και στις ωοθήκες, εξαρτηματίτιδα και σαλπιγγίτιδα. 
Το δυσάρεστο είναι: ότι πολλές φορές -ειδικά όταν γίνει χρόνια- δεν έχει σπουδαία συμπτώματα που θα σε πάνε στο γυναικολόγο. Δηλαδή κραμπούλες, τραβηγματάκια, τσουξιματάκια. 
Το ευχάριστο είναι: ότι θεραπεύεται με αντιβιώσεις.

Λάθη που έχω ακουσει συχνά από γυναικολόγους (όχι όλους):
1. Κάνει σοβαρά συμπτώματα. Φρικτούς πόνους (όχι πάντα, οι πόνοι μπορεί να είναι ήπιοι)
2. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχεις φλεγμονή χωρίς πυρετό (ούτε αυτό ισχύει, ίσα -ίσα που ειδικά όταν πάρει χρόνια μορφή, συνυπάρχει με 36,6 θερμοκρασία).
3. Οι CRP  και ΤΚΕ είναι ασφαλείς δείκτες. (δεν είναι πάντα, ειδικά στη χρόνια μορφή της)


Το συμπέρασμα αν κάτι από αυτά που περιγράφω παραπάνω σας θυμίζει τον εαυτό σας, ζητήστε άμεσα μια υστεροσκόπηση. Χίλιες φορές να βγει καθαρή και να είναι η ιδέα σας, παρά να ακούτε γιατρούς οι οποίοι λόγω χαρακτήρα έχουν μια επιμονή στην άποψή τους και βασίζονται σε περιπτωσιολογία και αφήνουν κόσμο να υποφέρει. 
Ειδικά αν ανήκετε στην κατηγορία γυναικών με τις λεγόμενες καθ' έξιν αποβολές, πριν τσεκάρετε οτιδήποτε ανοσολογικό και σπάνιο, κάντε μια υστεροσκόπηση για να ελέγξετε το ενδομήτριο, καθώς οι φλεγμονές low grade φέρνουν αποβολές. 

Και κάτι τελευταίο. Αν τελικά βρεθείτε θετική σε φλεγμονή και ακούσετε καμιά αγωγή της μιας εβδομάδας στρίψτε κανονικά και ζητήστε τη βοήθεια άλλου γυναικολόγου ή και λοιμωξιολόγου. Φλεγμονές όπως ενδομητρίτιδα, σαλπιγγίτιδα κ.τ.λ. υποχωρούν με τουλάχιστον 20 ημερών αγωγή. Κάποιες χρόνιες μπορεί να χρειαστούν και 40- 60 μέρες ή ίσως και ενδοφλέβια αγωγή σε νοσοκομείο. 

Δεν ξέρω πραγματικά πόσες φορές θα χρειαστεί να γράψω τέτοιες αναρτήσεις, για να προστατεύσω γυναίκες που δεν ξέρω, παρόλο που μιλώ καθημερινά μαζί τους, για να βοηθήσω να καλυφθεί πόνος μηνών ή και ετών, για να βοηθήσω να φύγει η φοβία ότι δεν θα αποκτήσουν παιδιά. 

Εύχομαι καλή δύναμη σε όλους και καλό φθινόπωρο!

(λέξεις κλειδιά: φλεγμονώδης νόσος της πυέλου (P.I.D.), σαλπιγγίτιδα, ενδομητρίτιδα)

2 σχόλια:

  1. Ευχάριστουμε πολυ,οι πληροφορίες σου εναι πολυ χρήσιμες ειδικα για γυναίκες που έχουν πρόβλημα σύλληψης!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι σκέφτεστε...