Κυριακή, 22 Μαρτίου 2015

Νεαροποίηση μήτρας ή το ξύσιμο του ενδομητρίου δημιουργεί μεγαλύτερες πιθανότητες για εγκυμοσύνη!

Το ξύσιμο του ενδομητρίου στην υστεροσκόπηση ή αλλιώς η νεαροποίηση της μήτρας διπλασιάζει τις πιθανότητες για επίτευξη εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα. 
Το endometrial scratching όπως το λένε στο εξωτερικό φαίνεται ότι κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος, καθώς έχει διαπιστωθεί, ιδιαίτερα στις γυναίκες που υποφέρουν χρόνια από υπογονιμότητα και χρησιμοποιούν τη μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, ότι ανεβάζει τις πιθανότητες για σύλληψη.
Οι ειδικοί χειρουργοί χρησιμοποιούν ένα ιατρικό εργαλείο σαν αυτό του αναδευτήρα καφέ με το οποίο ξύνουν το ενδομήτριο, συγκεκριμένα δημιουργούν 4 γρατζουνιές στα τοιχώματα της μήτρας. Με αυτό τον τρόπο οι γιατροί πιστεύουν ότι το εμβρυάκι φωλιάζει ευκολότερα στα αυλάκια που έχουν δημιουργηθεί και επιπλέον το ξύσιμο απελευθερώνει ορμόνες στη μήτρα που κάνουν το περιβάλλον της πιο κολλώδες και επομένως πιο υποδεκτικό στο έμβρυο. Αυξάνονται τα γονίδια μεταγωγής που αυξάνουν την πιθανότητα εμφύτευσης του εμβρύου.Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωτοπόρος της εξωσωματικής γονιμοποίησης  Sir Robert Edwards ήταν παθιασμένος με αυτή την τεχνική!
Αν λοιπόν η επένδυση της μήτρας μια γυναίκας δεν είναι στα καλύτερά της ένα λίφτινγκ ενδομητρίου ενδεχομένως να αποβεί σωτήριο για την επίτευξη εγκυμοσύνης!
Η διαδικασία πραγματοποιείται με ύπνωση, διαρκεί περίπου 15-30 λεπτά και η ανάρρωση είναι γρήγορη. Τα πονάκια μετά την υστεροσκόπηση και το ξύσιμο του ενδομητρίου μπορούν να παρομοιαστούν με εκείνα της περιόδου. 
Μια επιστημονική μελέτη είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή και αναφέρει ότι στο Λονδίνο σε 30 γυναίκες που είχαν μέσο όρο αποτυχημένων περίπου 2-3 προσπαθειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, όταν πραγματοποιήθηκε η νεαροποίηση μήτρας, είχαν ποσοστό κύησης το 48,4%. 
Όπως και να έχει, αφού δεν βλάπτει, αρκεί κανείς να το δοκιμάσει...

Ίδια συμπτώματα στην εγκυμοσύνη με το πρώτο και δεύτερο παιδί;

Είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τις γυναίκες, διότι τα συμπτώματα εγκυμοσύνης συνδέονται στο μυαλό τους με την καλή έκβαση της εγκυμοσύνης. Είναι όμως έτσι; Θα πρέπει μια γυναίκα να έχει πανομοιότυπα συμπτώματα σε όλες τις εγκυμοσύνες της;
Οι επιστήμονες λένε "όχι". Και ακόμα μια σαφής δικαιολόγηση αυτής της πραγματικότητας δεν έχει δοθεί. 
Για παράδειγμα, έχουμε μια γυναίκα η οποία κυοφόρησε ένα κορίτσι την πρώτη φορά, με πολλές ζαλάδες, εμετούς, ανακατωσούρες κτλ. Στη δεύτερη εγκυμοσύνη της κυοφόρησε αγόρι και είχε ελάχιστα συμπτώματα, εμετούς, ανακατωσούρες κτλ.
Κάποια άλλη θα περιγράψει τις εγκυμοσύνες της με ακριβώς τα ίδια συμπτώματα. 

www.essentialbaby.com.au

Γιατί να συμβαίνει αυτό άραγε; Μέχρι για το θέμα των φύλων των παιδιών έχουν γραφτεί μακροσκελείς διάλογοι στα φόρουμ. Ότι δηλαδή ο οργανισμός της κάθε γυναίκας αντιδρά διαφορετικά στο αγόρι και στο κορίτσι. Δεν φαίνεται όμως να έχει επιστημονικά ερείσματα αυτή η άποψη. 
Επίσης, φαίνεται να καταρρίπτεται η άποψη ότι όσο περισσότερα συμπτώματα τόσο πιο θετική η έκβαση της εγκυμοσύνης. Διαβάζουμε ιστορίες με μπόλικες πρωινές ανακατωσούρες που καταλήγουν σε αποβολές, βιοχημικές κυήσεις κτλ και διαβάζουμε και εγκυμοσύνες χωρίς συμπτώματα που ολοκληρώνονται μέχρι τέλους. 
Ένα είναι βέβαιο: Κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική!
Τι λένε οι στατιστικές:
15-20% των γυναικών δεν έχουν συμπτώματα εγκυμοσύνης (ναυτία, εμετοί)! Δεν το λες και μικρό το ποσοστό!
28-33% των γυναικών νιώθουν άρρωστες!
Το 52% των γυναικών κάνουν εμετούς!
Το ζήτημα, λοιπόν, είναι πώς θα μεταβολίσουν οι γυναίκες τις ορμόνες που εισέρχονται στο αίμα τους. 
Συνήθως η αδιαθεσία ξεκινά περίπου την 6η εβδομάδα και διαρκεί μέχρι τον 4ο μήνα περίπου. Και αυτό όμως είναι σχετικό. Γνωρίζω φίλες μου που η ανακατωσούρες ξεκίνησαν μετά την 7η εβδομάδα και κράτησε μόλις 2 εβδομάδες, φίλες που κράτησε σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Στη δική μου περίπτωση, στην κόρη μου, ξεκίνησε στην 6η εβδομάδα και κράτησε μέχρι τις 8,5 περίπου.
Είναι πάντως πολύ ενδιαφέρον να ερευνηθεί περαιτέρω επιστημονικά γιατί να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Γιατί δηλαδή τα συμπτώματα στις εγκυμοσύνες μιας γυναίκας να μην είναι πάντοτε τα ίδια. Αν κάνετε ένα γρήγορο γκουκλάρισμα στο ίντερνετ θα δείτε εκατοντάδες θέματα σε φόρουμ με τίτλο: 
"I am having a symptomless second pregnancy" ή "Second pregnancy no morning sickness"
Μπορεί να είναι η φάση που πετυχαίνει τη γυναίκα η εγκυμοσύνη; Για παράδειγμα η διατροφή που έκανε το συγκεκριμένο διάστημα, η ψυχολογία της, το ίδιο το παιδί; Ποιος ξέρει; 
Ελπίζουμε σύντομα να έχουμε απαντήσεις για το μεγάλο αυτό θέμα!