Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2015

Σεπτέμβριος μήνας ευαισθητοποίησης για το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών

Το 20 με 30% των γυναικών έχει πολυκυστικές ωοθήκες. Δεν το λες και λίγο...
lifeabundant-blog.com
Από αυτές οι 6 ή 7 περίπου στις 100 θα παρουσιάσουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), που συνδέεται συνήθως με ανώμαλο (μεγάλο κύκλο πάνω από 35 μέρες), αυξημένο αριθμό τριχών σε διάφορα μέρη του σώματος, τριχόπτωση, αυξημένο βάρος, λιπαρό δέρμα, ακμή κ.α. Η συγκεκριμένη γυναικολογική κατάσταση είναι κληρονομική. Αν το έχει η μητέρα σας, το πιθανότερο είναι να το αποκτήσετε και εσείς.

www.fitnessvsweightloss.com
Προσοχή όμως! Άλλο κατά φύσιν πολυκυστικές ωοθήκες και άλλο σύνδρομο πολυκυστικών ωοηθηκών. Υπάρχουν γυναίκες που έχουν κατά φύσιν πολυκυστικές ωοθήκες χωρίς να παρουσιάζουν ανωμαλία του κύκλου τους και χωρίς να παρουσιάζουν τα υπόλοιπα συμπτώματα του συνδρόμου έντονα. 
Οι πολυκυστικές ωοθήκες μας ενδιαφέρουν πολύ όσον αφορά τη σύλληψη και την επίτευξη εγκυμοσύνης. Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι, όταν υπάρχουν ωοθήκες με την κλασική εικόνα, με αυξημένο αριθμό ωοθυλακίων που δεν ξεπερνούν τα 8 χιλιοστά, το πιθανότερο είναι ότι η γυναίκα έχει τη λεγόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτή η κατάσταση, αν δεν παρακολουθηθεί σωστά από τον γυναικολόγο και τον ενδοκρινολόγο, ενδέχεται να προκαλέσει και δυσκολίες στη σύλληψη, πιθανότατα αποβολές ή και πρόβλημα στο σάκχαρο της εγκυμονούσας. Ακόμη μπορεί να παρουσιαστεί υπέρταση ή και να προκληθεί πρόωρος τοκετός.
 www.centerforhumanreprod.com
Επομένως, αν βρίσκεστε σε προσπάθεια για σύλληψη να ελέγξετε και την καμπύλη σακχάρου σας αλλά και την καμπύλη ινσουλίνη σας. Η ινσουλίνη παράγεται από το πάγκρεας. Κάθε φορά που τρώτε, η ινσουλίνη απελευθερώνεται σε μικρές ποσότητες, για να βοηθήσει τη μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα, για να παραχθεί ενέργεια στο σώμα σας. Η γυναίκα, όμως, με αντίσταση στην ινσουλίνη παράγει μεγάλες ποσότητες της συγκεκριμένης ορμόνης, η οποία δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα υγείας και ενδεχομένως υπογονιμότητα (εκτινάσσονται και τα ανδρογόνα).
Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ένα φάρμακο που ονομάζεται μετφορμίνη μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας την ποσότητα της ινσουλίνης στο σώμα. Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι υπό έλεγχο, πολλές γυναίκες θα καταλάβουν ότι η ωορρηξία τους βελτιώθηκε. Αυτό διαφαίνεται περίπου σε 3-6 μήνες από την έναρξη της θεραπείας (η δοσολογία ρυθμίζεται πάντοτε με συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, κυρίως τον ενδοκρινολόγο- διαβητολόγο). Ο κύκλος της γυναίκας συνήθως αποκαθίσταται μέσα σε 4 έως 8 εβδομάδες. Επιπλέον, η σταθεροποίηση των επιπέδων της ινσουλίνης μπορεί να επηρεάσει τις άλλες ορμόνες στο σώμα μιας γυναίκας και τη μείωση άλλων συμπτωμάτων του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (για παράδειγμα της ακμής, της λιπαρότητας κ.τ.λ.).
Μπορεί να έχετε ακούσει ότι το συγκεκριμένο φάρμακο πέφτει στους περισσότερους βαρύ στο στομάχι (το γνωστό glucophage). 
Πράγματι είναι δύσκολο φάρμακο. Αν δεν το συνηθίσετε ζητήστε εναλλακτικά
ένα αναβράζον σκεύασμα που κυκλοφορεί τελευταία στα φαρμακεία. 
Είναι πάρα πολύ σημαντικό, εφόσον διανύετε την περίοδο της εγκυμοσύνης σας και ξέρετε ότι έχετε πολυκυστικές ωοθήκες, να κάνετε οπωσδήποτε την καμπύλη σακχάρου. Έχω ακούσει περιοδικά γιατρούς οι οποίοι, όταν δεν βλέπουν τη γυναίκα να έχει κάποιες κλασικές ενδείξεις, για παράδειγμα αύξηση των κιλών της, αυξημένο αμνιακό υγρό, δίψα, δυσκολία στην ούρηση ή "μεγάλο" μωρό στις μετρήσεις κ.α., να μην ζητούν την συγκεκριμένη εξέταση. Μην αρκεστείτε, όμως, σε αυτό. Να την απαιτήσετε, για να εξασφαλίσετε την προσωπική σας υγεία και του παιδιού σας. Κάποιες φορές το σάκχαρο υποβόσκει... Η καμπύλη σακχάρου πραγματοποιείται μεταξύ 24ης- 28ης εβδομάδας.
Ο Σεπτέμβριος είναι παγκοσμίως ο μήνας ευαισθητοποίησης για το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. 
Είναι τόσο δυσάρεστο να αφήνουμε στο έλεος γυναίκες εγκυμονούσες με διαβήτη κύησης, γυναίκες που καταριούνται το Θεό,  για την έλλειψη σύλληψης ή των αποβολών τους, μωρά που θα είναι τα αυριανά διαβητικά παιδιά ή που γεννιούνται πρόωρα και οδεύουμε προς το 2016!
Αναζητήστε τους κατάλληλους γιατρούς εκεί έξω! Υπάρχουν!

2 σχόλια:

  1. Ένα βραβείο από μένα για σένα,αν θέλεις να το παραλάβεις, θα το βρεις εδώ: https://mummyslittleman.wordpress.com/2015/09/28/to-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%BF-%CE%BC%CE%BF%CF%85-%CE%B2%CF%81%CE%B1%CE%B2%CE%B5%CE%AF%CE%BF-liebster/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι σκέφτεστε...