Κυριακή, 2 Μαρτίου 2014

Συμπτώματα περιόδου ή εγκυμοσύνης; Το λύσαμε το μεγάλο μυστήριο;Η ανάλυση του συγκεκριμένου θέματος που ακολουθεί πραγματοποιήθηκε μετά την παρακολούθηση του ίδιου μου του εαυτού για 3 ολόκληρους μήνες. Όταν αντιλήφθηκα πόσο μεγάλο είναι το ενδιαφέρον σας για την ανάρτηση για τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης και την αγωνία σας να αναγνωρίσετε στο σώμα σας τα σημάδια εκείνα τα οποία μπορεί να σας «αποκαλύψουν» νωρίτερα μια πιθανή εγκυμοσύνη, κατάλαβα ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί πολλές μα πολλές γυναίκες. Όσες σελίδες του διαδικτύου να διαβάσετε απόλυτη άκρη δε θα βγάλετε...

Να σας θυμίσω το ιατρικό ιστορικό μου: καλοκαίρι 2007 πρώτη εγκυμοσύνη- καταλήγει σε βιοχημική αποβολή, άνοιξη 2008 δεύτερη εγκυμοσύνη- καταλήγει σε εξωμήτρια κύηση, φθινόπωρο 2009 τρίτη εγκυμοσύνη- αποκτώ την μονάκριβή μου που είναι τώρα 3,5 ετών.

Την περίοδο από τη στιγμή που απέκτησα την κόρη μου μέχρι και σήμερα δεν προσπαθούμε για δεύτερο παιδί. Επομένως, έχουμε καθαρούς κύκλους (ούτε υποψία ατυχήματος). Παρατήρησα τα συμπτώματα που παρουσίαζα πριν την αναμενόμενη περίοδο από το Δεκέμβρη μέχρι και το Μάρτη –που τον διανύουμε. Το συμπέρασμα είναι ένα και ας σας φανεί αστείο: θα μπορούσα να είμαι έγκυος και τους τρεις αυτούς μήνες. Τουλάχιστον 10 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο παρουσίαζα συμπτώματα που θα μπορούσαν να μοιάζουν με το λεγόμενο προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Δηλαδή: πρηζόταν το στήθος μου, πετάγονταν οι φλέβες που ψάχνετε κάθε μήνα για να δείτε αν είστε έγκυος, με πονούσε δεξιά και αριστερά το στήθος, και οι πόροι Montgomery πετάγονταν θα έλεγα στη θηλή και ναι μου φαινόταν και πιο σκούρα κάποιες φορές. Επιπλέον, πού και πού είχα πονάκια στην κοιλιά, η κοιλιά μου πρηζόταν,  γινόταν τούμπανο, είχα απίστευτη όρεξη κάποιες φορές ή κάποιες φορές είχα αναγούλα και ζαλάδες. Ένιωθα κόπωση και ότι ήθελα να ξαπλώσω, μου άλλαζε η διάθεση διαρκώς και ήμουν ευσυγκίνητη, είχα πονοκεφάλους σε κάποιους κύκλους και έβγαλα και τα σπυράκια μου.

Τίποτα δε διέφερε από τις προηγούμενες εγκυμοσύνες μου. Κάθε φορά τώρα που τα ξανασκέφτομαι θα μπορούσα να ήμουν έγκυος ή θα μπορούσα και να μην είμαι. Τα μόνα σημεία που έχω να παρατηρήσω και να τονίσω είναι ότι μόνο στην πρώτη μου εγκυμοσύνη ένιωσα διαφορετικά τους μαστούς μου, πονούσαν υπερβολικά, δεν μπορούσα να ξαπλώσω στο κρεβάτι, δεν άντεχα το στηθόδεσμο. Στις άλλες δύο εγκυμοσύνες τίποτα το ιδιαίτερο, όπως όταν περιμένω περίοδο. Και αναρωτιέμαι μήπως στην πρώτη εγκυμοσύνη και μόνο είχα τόσο έντονη τη διαφορά στο στήθος γιατί ο οργανισμός μου πήρε το βάφτισμα του πυρός; Δηλαδή ήταν η πρώτη φορά που βίωνε μία εγκυμοσύνη και η απότομη αλλαγή των ορμονών άλλαξε την υφή και την αίσθησή τους; Τη δεύτερη και την τρίτη φορά λοιπόν δε ζούσε κάτι καινούργιο για να αντιδράσει έντονα. Το είχε ζήσει ήδη και το γνώριζε, όπως όταν ένα μικρόβιο από τα γνωστά εισβάλει ξανά στον οργανισμό μας και εμείς έχουμε πλέον τα αντισώματα...

Ένα άλλο που θα ήθελα να σημειώσω είναι η δύναμη της οσμής, αν και γι’ αυτό ακόμα δεν είμαι σίγουρη ότι δε συμβαίνει ακόμα και όταν δεν είσαι έγκυος. Θυμάμαι όμως έντονα οι οσμές -και στις τρεις εγκυμοσύνες- να μου προκαλούν δυσφορία και αναγούλες. Σκεφτείτε όμως ότι αν περνάτε μία αγχωτική περίοδο ή ψάχνετε πραγματικά να βρείτε συμπτώματα, τότε μπορεί να δημιουργήσετε τα συγκεκριμένα συμπτώματα μόνες σας. Ναι, ακόμα και να ανακατευτείτε...

Αφιερώστε τουλάχιστον ένα μήνα παρακολουθώντας το σώμα σας, τα σήματα που σας δίνει, τότε θα μπορέσετε να το γνωρίσετε καλύτερα και να ερμηνεύετε τα σημάδια του σωστά και αληθινά. Παρατηρήστε για παράδειγμα τον κύκλο των υγρών σας που όσο φθάνουν στις γόνιμες μέρες σας γίνονται πιο διάφανα σαν το ασπράδι αυγού και όσο απομακρύνεστε από την ωορρηξία γίνονται πηχτά άσπρα και άοσμα φυσικά. 

Ακόμα και τη θερμοκρασία. Το ξέρατε ότι η θερμοκρασία σας βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα ούτως ή άλλως λόγω της αύξησης της προγεστερόνης μέχρι την εμφάνιση της περιόδου. Η θερμοκρασία πέφτει ξαφνικά και ραγδαίως με τον ερχομό της έμμηνου ρήσης. Επομένως, μόνο αν μετρήσετε σωστά τη θερμοκρασία σας από την έναρξη του κύκλου σας θα μπορείτε να έχετε αξιόπιστη εικόνα για την θερμοκρασία σας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από το προσωπικό μου πείραμα: δεν μέτρησα τη θερμοκρασία μου από την έναρξη του κύκλου μου. 3-4 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο μετρούσα τη θερμοκρασία μου η οποία ήταν σε υψηλά επίπεδα, γύρω στο 37. Η θερμοκρασία αυτή έπεσε απότομα με την εμφάνιση της περιόδου μου.

Προσέξτε την ψυχολογία σας. Δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα παιχνίδια μπορεί να παίξει. Μόνο η επιθυμία σας για παιδί μπορεί να σας πείσει ότι είστε έγκυος. Μπορεί να νιώσετε ότι είστε έγκυος, ενώ δεν είστε στην πραγματικότητα. Διαβάζοντας όλα αυτά τα μηνύματά σας, καθώς και μετά την περιήγησή μου σε δεκάδες φόρουμ του εξωτερικού και του εσωτερικού, μπορώ να σας πω ότι το μόνο ίσως αξιόπιστο σύμπτωμα εγκυμοσύνης είναι το να αισθάνεστε κάτι διαφορετικό από τις άλλες φορές, κάτι που δε σας έχει συμβεί ξανά και το ένστικτό σας σας λέει ότι κάτι συμβαίνει.Και αυτό, όμως, δεν είναι απόλυτο. Θα μπορούσατε να μην αισθάνεστε απολύτως τίποτα διαφορετικό.

Και το καλύτερο σας το αφήνω για το τέλος. Το ξέρατε ότι ένας μεγάλος αριθμός γυναικών βιώνει τις λεγόμενες «phantom baby kicks», δηλαδή κλωτσιές του μωρού φαντομά. Τι σημαίνει αυτό; Μα φυσικά να νιώθετε «κλωτσιές» χαμηλά στην κοιλιά σαν να κυοφορείτε αλλά στην πραγματικότητα δεν είστε έγκυες. Μου έχει συμβεί και αυτό ναι και μάλιστα έχω κάνει τεστ εγκυμοσύνης, γιατί ήμουν βέβαιη ότι ήταν αδύνατο να ήμουν έγκυος. Και φυσικά δεν ήμουν. Οι κινήσεις όμως του εντέρου, οι σπασμοί των μυών ή και της μήτρα μπορεί να παρουσιάσουν τέτοια συμπτώματα.Όπως βλέπετε, με ψυχραιμία μπορούμε να εκλογικεύσουμε πολλές καταστάσεις και συμπτώματα. Όσες βρίσκεστε στην προσπάθεια να είστε χαλαρές, να μην αλλοιώνετε την ποιότητα της ζωής σας, την καθημερινότητά σας προσπαθώντας να ανακαλύψετε έστω και ένα σύμπτωμα. Να είστε σίγουρες  ότι όταν θα συμβεί, θα συμβεί. Μη ρωτάτε τις φίλες σας για συμπτώματα, το πιθανότερο είναι να μπερδευτείτε ακόμα περισσότερο. Γιατί κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, βιώνει διαφορετικά μία εγκυμοσύνη και αντιδρά διαφορετικά στην αύξηση των ορμονών.Αργά ή γρήγορα μητέρα θα γίνετε.

Πιστεύω ότι έγινα κατανοητή χωρίς να σας κουράσω. Ζήστε τη ζωή σας είναι μικρή. Τα παιδιά που θέλετε να γεννηθούν θέλουν μία ήρεμη μαμά όχι μια μαμά που μέχρι να συλλάβει θα της έχουν σπάσει τα νεύρα... 


 

 πηγές φωτογραφιών:
allwomenstalk.com, youqueen.com