Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Πόσα ml γάλα πρέπει να πίνει το μωράκι σας, αναλόγως με την ηλικία του;Πόσο γάλα αντέχει το στομαχάκι ενός νεογέννητου;
Προσοχή: Οι παρακάτω πληροφορίες βασίζονται στο μέσο όρο των παιδιών. Να μην ξεχνάτε ότι το κάθε παιδάκι έχει τις ανάγκες του και το δικό του ρυθμό ανάπτυξης!
Το Mariasmother σας προτείνει να θηλάσετε το παιδάκι σας!
Η ανάρτηση αφορά μητέρες που δε θηλάζουν τα μωρά τους!
Στην παρακάτω εικόνα μπορείτε να δείτε τα ml που αντέχει τις πρώτες μέρες της ζωής του!!! Στην 1η μέρα, στις 3 μέρες, στην 1 εβδομάδα και στον 1 μήνα αντίστοιχα.

πηγή: www.kellymom.com
Νεογέννητο: Στις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους τα νεογέννητα μωράκια πρέπει να τρέφονται από λίγο και συχνά, γιατί το στομαχάκι τους δεν είναι ακόμη αρκετά μεγάλο, για να κρατήσει μεγάλες ποσότητες. Ο μέσος όρος των νεογέννητων μωρών τρώει 30-60ml 8 με 10 φορές την ημέρα.

1 μήνα: Μόλις το μωράκι σας περάσει τον 1ο μήνα θα αρχίσει να θέλει περισσότερο γάλα και θα φθάσει κατά μέσο όρο τα 60-90ml τη φορά και σταδιακά μέχρι να φθάσει τον 2ο μήνα θα φθάσει τα 90 - 120ml το γεύμα. Καλό θα ήταν καλό σε αυτή την ηλικιακή φάση να βάζετε περίπου 30 ml παραπάνω σε κάθε γεύμα, γιατί η όρεξή του αυξάνεται διαρκώς, όπως και η ανάπτυξή του. 

www.guardian.co.uk

2 - 3 μηνών: Μόλις το μωρό σας φτάσει τους 2 μήνες, θα πρέπει να τρώει 6 με 8 φορές την ημέρα, 120-180ml το γεύμα.

4- 5 μηνών: Το μωράκι σας χρειάζεται συνήθως 4 με 5 μπουκάλια την ημέρα, καταναλώνοντας 180ml - 200ml το γεύμα.

6- 12 μηνών: Το μωράκι σας χρειάζεται 3 ή 4 φορές την ημέρα 200-220ml τη φορά.
Τα περισσότερα βρέφη έχουν ανάγκη να πίνουν 600 ml ημερησίως, ακόμη κι όταν τους έχετε κάνει εισαγωγή στερεών τροφών.

1 έτους: Στόχος σας είναι να πίνει τουλάχιστον 350ml την ημέρα.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν το μωρό μου είναι πεινασμένο;
Σημάδια:
 1. Το μωράκι σας κάθε φορά που θα ακουμπάτε το μάγουλό σας στο πρόσωπό του θα κινεί το στόμα του προς την κατεύθυνση αυτή, για να φάει.
 2. Πιπιλάει τα χείλη του ή βάζει τα χέρια στο στόμα και τα πιπιλάει.
 3. Ανοίγει το στόμα του και κουνάει πέρα- δόθε το κεφαλάκι του.
 4. Κλαίει.
Προσοχή: Αυτά τα σημάδια δεν είναι πάντοτε σημάδια πείνας. Μπορεί να είναι χρειάζεται αλλαγή πάνας ή να είναι αδιάθετο.

Πώς μπορώ να καταλάβω ότι ήπιε αρκετό γάλα και χόρτασε;

Το μωράκι σας θα απομακρυνθεί από τη θηλή του μπιμπερό και θα δείχνει ήρεμο και ικανοποιημένο.

Αν έχει πιει το γάλα από το μπουκάλι κι εσείς το απομακρύνετε, αν δεν έχει χορτάσει ακόμη, θα κοιτάζει το μπιμπερό και θα το κοιτάζει σαν να λέει: «Τι δεν έχει άλλο;». Αν δεν είστε σίγουρες ότι χόρτασε, φτιάξτε του 30 ml συμπλήρωμα. 
ΠΙΝΑΚΑΚΙ ΜΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΗΣΙΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΕΝΟΣ ΜΩΡΟΥ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΚΑΤΑ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ 

Ηλικία
Μπουκάλια την ημέρα
ml ανά μπουκάλι
ml την ημέρα
1 μήνα
6 με 8
85 mL με 115 mL 
680 mL 
2 μηνών
6 με 7
120 mL με 140 mL
850 mL 
3 μηνών
5 με 6
150 mL με 180 mL
900 mL
4 μηνών
5 με 6
150 mL με 180 mL
900 mL
5 μηνών
5 με 6
160 mL με 195 mL 
970 mL 
6 μηνών
4 με 5
200 mL με 250 mL
1000 mL

ΕΝΑ ΔΕΥΤΕΡΟ ΠΙΝΑΚΑΚΙ
Ηλικία μωρού
Πόσα μπουκάλια την ημέρα
Πόσα ml το γεύμα
Πόσα ml το 24ωρο
γέννηση- 2 εβδομάδων
6–10
60–90ml
360–900 ml
3–εβδομάδων
6–8
90–120ml
540- 960ml
2–3 μηνών
5–6
120–180 ml
600–1080 ml
4- 5 μηνών
5–6
150–180ml
750–1080 ml
5–7 μηνών
5–6
150–180ml
750–1080 ml
7–9 μηνών
4
180–240ml
720–960 ml
9–12 μηνών
3–4
180–240ml
540–960 ml

Τα συμπτώματα- σημάδια της εγκυμοσύνης. Η δική μου εμπειρία...Είμαι έγκυος; Τα κατάφερα αυτή τη φορά; Πώς θα το καταλάβω πριν να κάνω το τεστ εγκυμοσύνης αν είμαι έγκυος; Ερωτήματα που σε όλες μας λίγο πολύ στροβιλίζουν στο κεφάλι μας την περίοδο των προσπαθειών για την επίτευξη κύησης…Υπάρχει όμως απόλυτη απάντηση σε αυτές τις ερωτήσεις; Βεβαίως και όχι! Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική, επομένως ο κάθε οργανισμός στη δεδομένη στιγμή αντιδρά διαφορετικά!


Παρ’ όλα αυτά, όμως, υπάρχουν κάποια σημάδια- συμπτώματα που παρουσιάζονται είτε όλα μαζί είτε κάποια από αυτά και μπορούν να μας «μαρτυρήσουν» ότι κάτι έχει φωλιάσει εκεί στην κοιλίτσα μας… Εκτός από την καθυστέρηση της περιόδου, θα αναφέρουμε κάποια σημάδια που ίσως δείχνουν ότι το συγκεκριμένο μήνα έχετε συλλάβει το παιδάκι σας ή τα παιδάκια σας!

Ποια είναι αυτά:

 • Κηλίδες αίματος: σε κάποιες γυναίκες εμφανίζεται το σύμπτωμα αυτό, όταν πραγματοποιείται η εμφύτευση του εμβρύου στη μήτρα της.
 • Πρησμένο στήθος ή στήθος που πονά.
 • Αίσθημα κόπωσης/ υπνηλία (λόγω αύξησης της προγεστερόνης).
 • Ναυτία κυρίως κατά τις πρωινές ώρες, αλλά και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας (με ή χωρίς εμετούς).
 • Πόνοι στην πλάτη
 • Πονοκέφαλοι από την απότομη αύξηση των ορμονών στο σώμα.
 • Συχνή ούρηση (συνήθως όμως αυτό το σύμπτωμα παρουσιάζεται μετά το τεστ εγκυμοσύνης.
 • Σκουραίνει το δέρμα γύρω από την άλω (το δέρμα γύρω από τις θηλές).
 • Πετάγονται φλέβες στη θηλή και στο στήθος.
 • Αυξάνονται σε μέγεθος τα λεγόμενα εξογκώματα του Montgomery στις θηλές.

 • Επιθυμία ή απέχθεια για συγκεκριμένα τρόφιμα και ροφήματα/ λιγούρες.
 • Αλλοίωση γεύσης (πολλές γυναίκες παραπονιούνται για μεταλλική γεύση στο στόμα τους).
 • Ζαλάδες
 • Τάση για λιποθυμία


 • Δυσκοιλιότητα
 • Κυκλοθυμία, αλλάζει η διάθεσή σας
 • Ευερεθιστικότητα/ νεύρα
 • Άνοδος της θερμοκρασίας του σώματος
 • Οσφυαλγία/ πόνος στη μέση
 • Αυξημένη αίσθηση όσφρησης- γίνεστε λαγωνικά!!! • Ρινορραγία, μπορεί να παρατηρήσετε δηλαδή ότι η μύτη σας ανοίγει ευκολότερα, κάτι το οποίο για εσάς είναι ασυνήθιστο.
 • Υδαρείς εκκρίσεις από τον κόλπο λόγω της αύξησης των ορμονών (χρώμα: γαλακτώδεις ή χρυσίζουν)
 • Φούσκωμα στην κοιλιά
 • Τσιμπηματάκια- ήπιες κραμπούλες στο ύψος της μήτρας.
 • Προαίσθημα ότι είστε έγκυες.
 • Ή δε θα βγάλετε σπυράκια (τα καθιερωμένα πριν την έμμηνο ρύση) και θα έχετε ένα βελούδινο δέρμα ή θα γεμίσετε ακμή λες και είστε έφηβοι.
 • Αλλαγή χρώματος του κόλπου σας. Λόγω των ορμονών σκουραίνει και γίνεται πιο μοβ από το κανονικό.Γνωρίζω και καταλαβαίνω απολύτως την αγωνία σας να ψάχνετε για συμπτώματα… Το έχω περάσει κι εγώ, άλλωστε… Αλλά πραγματικά δεν πρέπει να βασίζεστε τόσο σ’ αυτά! Θα σας πω την προσωπική μου εμπειρία, για να δείτε τι εννοώ! Όταν είχα συλλάβει το καχυποπτούλι ήμουν σχεδόν βέβαιη ότι δεν ήμουν έγκυος, γιατί παρατηρούσα ότι δεν είχα τα κλασικά έντονα συμπτώματα που περιέγραφαν συγγενείς και φίλοι!Τα συμπτώματα-σημάδια που παρουσίασα και κατανόησα εκ των υστέρων ήταν τα εξής:Αυξημένα γαλακτώδη υγρά: η αλήθεια είναι ότι μου είχαν κάνει τρομερή εντύπωση και νόμιζα ότι είχα πάθει κάποια μόλυνση. Αυτό που με καθησύχαζε ήταν ότι ήταν άοσμα!Είχε αλλάξει ελαφρώς το χρώμα των θηλών μου- είχαν σκουρύνει.Επειδή φιλοξενούσα εκείνη την περίοδο το σκυλάκι των γονιών μου, πήρα τη χλωρίνη να καθαρίσω τη βεράντα και όταν μου ήρθε η μυρωδιά της, μου ήρθε αναγούλα και έκανα εμετό. Τότε, όμως, νόμιζα ότι με πείραξε η χλωρίνη.Είχα γεμίσει σπυράκια και επειδή είχα ακούσει ότι όταν μένεις έγκυος καθαρίζει το πρόσωπό σου- μεγάλος μύθος- ήμουν σχεδόν βέβαιη ότι θα αδιαθετήσω σύντομα. Είχα τόσα σπυράκια σαν να ήμουν έφηβος- τα οποία έφυγαν, αφού γέννησα…Δύο μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο με έπιασαν πόνοι περιόδου και πήγαινα συνέχεια στην τουαλέτα να ελέγξω πότε θα έρθει το αίμα, το οποίο δεν ήρθε ποτέ J.Το στήθος μου δε με πονούσε καθόλου μα καθόλου! Άρχισε να με πονάει τουλάχιστον 1 εβδομάδα μετά την αναμενόμενη περίοδο!Από ορέξεις, αλλαγές γεύσεων, διαθέσεων κ.τ.λ. δεν είχα απολύτως τίποτα!Τέλος, να σας πω το προαίσθημά μου, που το κατάλαβα βέβαια εκ των υστέρων: Λίγες μέρες πριν το τεστ βλέπω στον ύπνο μου τον παππού μου Ευθύμιο, πατέρα του πατέρα μου, κρατούσε στην αγκαλιά του ένα αγοράκι και με κοίταζε γλυκά –ήμουν σίγουρη ότι το παιδάκι που κρατούσε ήταν το μωράκι που είχα χάσει. Μου λέει: Γιατί είσαι λυπημένη; Δεν υπάρχει κανένας λόγος ν’ στεναχωριέσαι. Είσαι έγκυος κι αυτή τη φορά το μωράκι αυτό ήρθε, για να μείνει… Μου χαμογέλασε και απομακρύνθηκε.Αμέσως μετά βλέπω ένα μωρό κοριτσάκι, το οποίο μου χαμογέλασε και έκανε σχήμα τα χεράκια του να το αγκαλιάσω. Το αγκαλιάζω κι αυτό μ’ έσφιξε τόσο σφικτά και με τόση αγάπη… Ξύπνησα καταϊδρωμένη και με κομμένη την ανάσα. Τα γράφω τώρα και ανατριχιάζω… Τώρα, είμαι σίγουρη… Ήταν το κοριτσάκι μου, το καχυποπτούλι μου… που ήρθε για να μείνει και ν’ αλλάξει τη ζωή μου… Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας και όλα θα πάνε καλά!Καλά αποτελέσματα να έχετε!Με πολλή αγάπη,Εβίτα

Υ.Γ. Και μην ξεχνάτε: Είμαι εδώ να σας απαντώ στις ανησυχίες σας και στις ερωτήσεις σας!


Αποθήκευση μητρικού γάλακτοςΟ θηλασμός είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο και προσωπικό. Η μικρή Μαρία θήλασε περίπου 12 μήνες, δεν της αρνήθηκα ποτέ, αλλά αποθήλασε μόνη της, προφανώς επειδή έλειπα και αρκετές ώρες στην εργασία μου. Στην εργασία μου γύρισα, όταν η μικρή ήταν μόλις 2 μηνών και με τη βοήθεια της αποθήκευσης και του θηλάστρου μου κατάφερα να της δώσω μητρικό γαλατάκι για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα. Μακάρι να τα είχαμε καταφέρει για περισσότερο...
Κατά καιρούς με ρωτούν φίλες μου και γνωστές μου για το σωστό τρόπο αποθήκευσης του μητρικού γάλακτος, όταν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους. Εγώ, βέβαια, δεν είμαι ειδική στο θέμα... Διάβασα, όμως, πολύ, για να μην κάνω καμία λανθασμένη κίνηση...

Από εξειδικευμένα σάιτ αντλώ κάποιες πληροφορίες σχετικά με την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος και σας τις παρουσιάζω, ώστε να αποφύγετε λάθη και να σας φύγει κάθε απορία!

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ:

Στην Ελλάδα υπάρχει νομοθεσία για την προστασία του θηλασμού στις εργαζόμενες μητέρες. Προβλέπονται, λοιπόν, διαλείμματα για θηλασμό ή άντληση του γάλακτος από το στήθος, διάρκειας 60 λεπτών την ημέρα για 12 μήνες.

www.ameda.com.au

Πρακτικές συμβουλές
· Θα πρέπει το στήθος και τα χέρια να διατηρούνται όσο πιο καθαρά γίνεται κατά τη διάρκεια της έκθλιψης του μαστού.
· Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αλοιφών στήθους πριν τη συλλογή του γάλακτος. Εάν για κάποιο λόγο χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα θα πρέπει να αφαιρούνται με καλό πλύσιμο του στήθους και των χεριών με νερό.
· Το γάλα θα πρέπει να συλλέγεται σε αποστειρωμένα δοχεία (πλαστικά ή γυάλινα) με αεροστεγές καπάκι για ασφαλές κλείσιμο. Εάν η συλλογή γίνεται με θήλαστρο το γάλα θα πρέπει αρχικά να συλλέγεται στα ειδικά δοχεία που συνοδεύουν μία συσκευή θήλαστρου και έπειτα να μεταφέρονται στα πλαστικά δοχεία, εάν βέβαια το γάλα δεν δοθεί αμέσως στο μωρό και προορίζεται για φύλαξη.
· Πριν τη χρήση τα δοχεία και ο εξοπλισμός του θήλαστρου θα πρέπει να πλένονται σε ζεστό σαπουνόνερο και να ξεπλένονται καλά. Μετά το πλύσιμο συνιστάται ο βρασμός. Η χρήση του πλυντηρίου πιάτων είναι αποδεκτή μετά από ένα καλό πλύσιμο.
· Όταν γίνεται χρήση των ειδικών πλαστικών συσκευασιών για την κατάψυξη του γάλακτος που κυκλοφορούν στα φαρμακεία, πάντα να τοποθετούνται δίπλα-δίπλα, ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο να σκιστούν. Πρέπει πρώτα να βγαίνει ο αέρας από το επάνω μέρος έπειτα να διπλώνονται προς τα κάτω αφήνοντας 2 εκατοστά πάνω από το γάλα και έτσι να δένονται. Καλό θα είναι να τοποθετούνται σε ένα δοχείο, που θα τα κρατήσει όρθια μέχρι να παγώσουν εντελώς. Τα πλαστικά αυτά σακουλάκια, που είναι ειδικά κατασκευασμένα για τη φύλαξη του μητρικού γάλακτος, συστήνεται να μην χρησιμοποιούνται για μεγάλης διάρκειας ψύξη (περισσότερο από 72 ώρες).
· Καλό είναι το γάλα να αποθηκεύεται σε μικρές ποσότητες για να αποφεύγεται το άσκοπο πέταγμά του. Αν το μωρό δείχνει να πεινάει ακόμα είναι προτιμότερο να δίδεται συμπληρωματικά η απαραίτητη ποσότητα γάλακτος παρά να πετιέται.
· Στην περίπτωση που μία μητέρα θέλει να κρατήσει το μωρό της ευχαριστημένο μέχρι να προλάβει να φτάσει σπίτι για να το θηλάσει, είναι χρήσιμο να υπάρχουν αποθηκευμένες μικρότερες ποσότητες γάλακτος (π.χ 30-50 ml) για τις περιπτώσεις αυτές.
· Ένας τρόπος να ξεχωρίζονται οι παλαιότερες από τις πιο φρέσκες συλλογές γάλακτος είναι να σημειώνονται πάνω στα δοχεία, σε μία αυτοσχέδια ετικέτα, ημερομηνία και ώρα συλλογής του γάλακτος (τα σακουλάκια φύλαξης γάλακτος που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν προβλεπόμενο τέτοιο χώρο). Φροντίστε οι ετικέτες να είναι καθαρογραμμένες και να είναι αδιάβροχος ο μαρκαδόρος. Αν το γάλα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να σιτιστούν περισσότερα από ένα μωρά, χρήσιμο θα ήταν να αναγράφεται και το όνομα του μωρού.
· Εάν χρειαστεί να αναμειχθούν ποσότητες γάλακτος που έχουν αντληθεί από το στήθος κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή ποσότητα αποθήκευσης, πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί η πιο πρόσφατη ποσότητα γάλακτος στο ψυγείο ή σε ένα ψυγειάκι χειρός με πάγο για μία ώρα και μετά να προστεθεί στην παλαιότερη ήδη κρύα ποσότητα
· Το γάλα που μόλις βγήκε από το μαστό δεν πρέπει να αναμειχθεί ποτέ με παγωμένο γάλα, γιατί έτσι το κατεψυγμένο γάλα θα ξεπαγώσει μερικώς.
· Το γάλα διαχωρίζεται κατά τη διάρκεια της κατάψυξης γιατί δεν είναι ομογενοποιημένο. Το λίπος θα συσσωρεύεται στην επιφάνεια και θα φαίνεται λευκότερο και παχύτερο. Γι’ αυτό πριν δοθεί στο μωρό καλό θα ήταν να ανακινείται, μαλακά.
· Το χρώμα του γάλακτος μπορεί να αλλάζει από μέρα σε μέρα. Αυτό εξαρτάται από τη μητρική διατροφή. Το κατεψυγμένο γάλα μπορεί, επίσης, να μυρίζει διαφορετικά από το φρέσκο που μόλις βγήκε από το μαστό της μητέρας.
· Ο καταψύκτης να μην γεμίζεται ποτέ μέχρι επάνω. Πάντα να υπάρχει λίγος χώρος επάνω γιατί το μητρικό γάλα διαστέλλεται καθώς παγώνει.
· Η διατροφή της μητέρας να είναι όσο γίνεται πιο υγιεινή και θρεπτική, πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο. Η κατανάλωση 1 ½ με 2 λίτρων νερού και άφθονων φρούτων, λαχανικών συνίσταται από τους ειδικούς. Η περίοδος αυτή για μία εργαζόμενη μητέρα που θηλάζει είναι πολύ κουραστική και χρειάζεται όσο περισσότερη ενέργεια γίνεται.
· Η ηρεμία και η καταπολέμηση του άγχους είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία του θηλασμού με συνθήκες εργασίας. Η ώρα αυτή είναι μοναδική είτε βρίσκεται η μητέρα κοντά στο παιδί είτε μακριά και πρέπει να τη ζει με ηρεμία και χωρίς εντάσεις.
Κανόνες αποθήκευσης μητρικού γάλακτος
· Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου (μέχρι και 25οC) για 6 με 8 ώρες. Θερμοκρασίες μεγαλύτερη των 25οC μπορεί να μην είναι ασφαλής. Τα δοχεία πρέπει να είναι σκεπασμένα και να διατηρούνται όσο πιο κρύα γίνεται. Εάν σκεπαστούν με μία κρύα πετσέτα, μπορεί να διατηρηθούν κρύα για περισσότερο καιρό.
· Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί σε ψυγειάκια χειρός με πάγο για 24 ώρες
· Μπορεί να ψυχθεί με ασφάλεια στους 4οC και να διατηρηθεί μέχρι και 5 ημέρες. Είναι καλύτερα τα δοχεία με το γάλα να τοποθετούνται στο πίσω μέρος του ψυγείου, όπου η ψύξη είναι καλύτερη.
· Ο τύπος του ψυγείου που θα χρησιμοποιήσετε για τη φύλαξη του μητρικού γάλακτος θα καθορίσει και τον επιτρεπόμενο ασφαλή χρόνο φύλαξης.
Ø Φύλαξη σε κατάψυξη, που βρίσκεται εντός του ψυγείου
(-15οC): 2 εβδομάδες
Ø Φύλαξη σε ψυγείο / κατάψυξη με ξεχωριστές πόρτες
(-18οC): 3 με 6 μήνες
Ø Φύλαξη σε καταψύκτη που δεν ανοίγει συχνά
(-20οC): 6 με 12 μήνες
· Το γάλα που φυλάσσεται για τις μεγαλύτερες περιόδους, από τις παραπάνω, είναι ασφαλές. Υπάρχουν, όμως, και μερικές αποδείξεις πως τα λιπίδια του μητρικού γάλακτος αποικοδομούνται και έτσι η άριστη ποιότητά του μειώνεται.
· Οι παραπάνω κανόνες ισχύουν για υγιή και τελειόμηνα νεογνά. Οι κανόνες για πρόωρα, άρρωστα και νεογνά που νοσηλεύονται είναι διαφορετικοί.
Κανόνες για απόψυξη / αναθέρμανση του μητρικού γάλακτος
· Το παλαιότερο γάλα χρησιμοποιείται πάντα πρώτα.
· Το μωρό μπορεί να πιει το μητρικά γάλα σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεσταμένο.
· Η σωστή απόψυξη του γάλακτος γίνεται με την τοποθέτησή του από το προηγούμενο βράδυ της χρήσης στη συντήρηση ή με την αναθέρμανσή του τοποθετώντας το κάτω από τρεχούμενο χλιαρό νερό ή βουτώντας το μέσα σε δοχείο με χλιαρό νερό
· Προσοχή να μην ακουμπήσει το στόμιο του δοχείου φύλαξης που περιέχει το γάλα, το νερό που χρησιμοποιείται για την αναθέρμανση.
· Το μητρικό γάλα μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για 24 ώρες μετά την απόψυξη.
· Ποτέ να μην γίνεται χρήση του φούρνου μικροκυμάτων για την αναθέρμανση του γάλακτος. Δεν θερμαίνεται ομοιόμορφα, προκαλώντας έτσι εγκαύματα και επίσης με τον τρόπο αυτό καταστρέφονται και τα αντισώματά του.
· Το γάλα πριν δοθεί στο μωρό να ανακινείται καλά για να αναμιγνύεται έτσι το λίπος με το υπόλοιπο γάλα και να κατανέμεται ομοιόμορφα η θερμοκρασία.
· Εάν περισσέψει γάλα μετά τη σίτιση, θα πρέπει να πετιέται και όχι να ξαναχρησιμοποιείται.
· Όπως συμβαίνει και με όλα τα φαγητά, δεν πρέπει να αναψύχεται γάλα που έχει ήδη μία φορά αποψυχθεί.

www.medelabreastfeedingus.com

ΓΕΝΙΚΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑΚΙ
Φρεσκοαντλημένο γάλα

Σε ζεστό δωμάτιο 25°C 4-6 ώρες

Θερμοκρασία χώρου 19 έως 22°C 10 ώρες

Σε θερμονωτικό τσαντάκι με παγοκύστες 15°C 24 ώρες


Στο ψυγείο (στο πίσω μέρος, μακριά από την πόρτα)

Στο ψυγείο που δουλεύει στο μέγιστο (φρέσκο γάλα) 0 έως 4°C 8 μέρες

Στο ψυγείο (αποψυγμένο) 0 έως 4°C 24 ώρες

Στο ψυγείο που δουλεύει μέτρια και ανοιγοκλείνει συχνά η πόρτα, αποθήκευση στην πόρτα (η χειρότερη θέση) 4 έως 10°C 2-4 μέρες


Στην κατάψυξη (Μην ξανακαταψύχετε, αποθηκεύετε
στο πίσω μέρος, μακριά από την πόρτα)

Κατάψυξη μέσα στο ψυγείο Ποικίλει 2 εβδομάδες

Κατάψυξη με ξεχωριστή πόρτα Ποικίλει 3-6 months

Καταψύκτης -19°C έως -32°C 6-12 months


Συλλέκτες γάλακτος για το ψυγείο (Ποτέ μη χρησιμοποιήσετε ουροσυλλέκτες!!!)
Τσαντούλα μεταφοράς:
Το γάλα που έχει ήδη αντληθεί, μπορεί να μεταφερθεί εύκολα και ασφαλώς με αυτή την τσάντα ψύξης. Ενας ξεχωριστός χώρος για να αποθηκεύσετε το χειροκίνητο θήλαστρο και τα διαθέσιμα μπιμπερόν.