Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

Εγκυμοσύνη και κατοικίδια ζώαΈχω τη χαρά να φιλοξενώ στο ιστολόγιό μου μια παλιά μου μαθήτρια (από τις καλύτερές μου μάλιστα) την Κατερίνα. Έχει γράψει ένα εξαιρετικό άρθρο, μετά από πολλή έρευνα, για την εγκυμοσύνη και τα κατοικίδια ζώα. Διαβάστε προσεκτικά: 

"Είστε μέλλουσα μανούλα και έχετε κατοικίδιο ζωάκι;
Τότε είστε πολύ τυχερή…θα έχετε υπέροχη παρέα σε αυτούς τους 9 μήνες που θα κυοφορείτε το μωράκι σας!!!

Εκτός των άλλων, το γεγονός ότι έχετε κατοικίδιο ζωάκι σας κάνει αυτομάτως πιο έμπειρες μαμάδες!! Έχετε ήδη τεστάρει τις μητρικές σας ικανότητες, φροντίζοντας το τριχωτό μωρό σας! Άρα είστε ένα βήμα πιο μπροστά από τις άλλες πρωτάρες μανούλες!!!

Δυστυχώς όμως, είναι ιδιαίτερη διαδεδομένη η άποψη ότι εγκυμοσύνη και κατοικίδια δεν πάνε μαζί. Στην πραγματικότητα, οι κίνδυνοι είναι πολύ λίγοι και με απλά, καθημερινά μέτρα προφύλαξης μπορούν να αποφευχθούν.
Ας δούμε τώρα, αναλυτικά, τι πρέπει να προσέχετε ώστε να μην υπάρξει κανένα απολύτως πρόβλημα.

~Εάν έχετε σκύλο:

Το να συναναστρέφεστε με σκύλους ή το να έχετε δικό σας σκύλο, δεν αποτελεί κανένα κίνδυνο για την εγκυμοσύνη σας.
Βεβαιωθείτε ότι ο σκυλάκος σας είναι εμβολιασμένος (έχοντας κάνει ότι επαναληπτικό εμβόλιο που έπρεπε να κάνει  τη δεδομένη στιγμή) και αποπαρασιτωμένος εσωτερικά και εξωτερικά. Αυτά άλλωστε θα τα κάνατε έτσι κι αλλιώς για να είναι το ζωάκι σας υγιές.

Το μόνο που πρέπει να προσέχετε, ιδιαίτερα με τα μεγαλόσωμα σκυλιά, είναι να μην πηδήξουν πάνω σας και χτυπήσουν την φουσκωτή σας κοιλίτσα!!
Γι αυτό εάν μέχρι τώρα ο σκυλάκος σας είχε την συνήθεια (κακώς) να πηδάει πάνω σας, συμβουλευτείτε κάποιον εκπαιδευτή (θετικό εκπαιδευτή σκύλων, ο οποίος δε θα ασκήσει καμία μορφή βίας πάνω στον σκύλο σας…μην κάνετε κάτι τέτοιο ούτε οι ίδιοι αλλά και μην επιτρέπετε και σε κανέναν “εκπαιδευτή” να το κάνει)  ώστε να κοπεί αυτή η συνήθεια γιατί εκτός από την περίοδο της εγκυμοσύνης, ο μετέπειτα συνδυασμός -μωρού και σκύλου που πηδάει πάνω του- είναι φυσικά άκρως επικίνδυνος.

Κατά τα άλλα, δεν έχετε κάτι άλλο να ανησυχείτε! 

Απολαύστε την εγκυμοσύνη σας με όμορφους περιπάτους με τον σκυλάκο σας…με μια ζεστή σοκολάτα στον καναπέ, με το τετράποδο παιδάκι σας να κοιμάται πάνω στην κοιλιά σας και να σας βοηθάει να ξεπεράσετε κάθε άγχος και φοβία….!


~Εάν έχετε γάτα:

Σίγουρα εάν έχετε γάτα, ήδη σας έχουν τρομοκρατήσει όλοι-γιατροί, συγγενείς, φίλοι, γείτονες- για το περιβόητο τοξόπλασμα. Ας δούμε τι ακριβώς είναι το τοξόπλασμα, πώς μεταδίδεται, πώς συνδέεται με τη γάτα και με ποιο τρόπο απειλεί την εγκυμοσύνη και την υγεία του μωρού σας.

Το τοξόπλασμα είναι ένα ενδοκυττάριο πρωτόζωο, το οποίο μπορεί να μολύνει τα περισσότερα  θηλαστικά και πτηνά. Η γάτα αποτελεί τον ενδιάμεσο αλλά και τελικό ξενιστή του παρασίτου και οι άνθρωποι και τα άλλα ζώα είναι ενδιάμεσοι ξενιστές.

Ο πιο συχνός τρόπος μετάδοσης του τοξοπλάσματος στον άνθρωπο είναι με την κατανάλωση ωμού ή μισοψημένου κρέατος (ειδικά βοδινό, αρνίσιο και χοιρινό). Μπορεί, επίσης, να μεταδοθεί με την κατανάλωση λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά (γιατί μπορεί να έχουν κόπρανα) ή και από το χώμα όπου έχουν αφοδεύσει μολυσμένα ζώα. Εξαιρετικά σπάνια, ο άνθρωπος μπορεί να μολυνθεί  μέσω της μετάγγισης αίματος.
Το παράσιτο (Toxoplasma Gondii) πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα του εντέρου της γάτας που νοσεί και αποβάλλεται με τα κόπρανά της στο εξωτερικό περιβάλλον μία φορά σε όλη της τη ζωή, συνολικά για 2-20 ημέρες. Επίσης, το παράσιτο εγκυστώνεται και πολλαπλασιάζεται μέσα στους ιστούς της γάτας, όπου και παραμένει ζωντανό για ολόκληρη τη ζωή της γάτας και της παρέχει ανοσία στις νέες μολύνσεις. Η γάτα δεν μολύνει άμεσα τον άνθρωπο, αλλά διασπείρει στο περιβάλλον τις άωρες μορφές του παρασίτου, οι οποίες πρέπει να παραμείνουν περισσότερες από 24 ώρες ώστε να αποκτήσουν μολυσματική ικανότητα. Υπάρχει η σπάνια περίπτωση όπου η γάτα μπορεί να φέρει το παράσιτο στο τρίχωμα και στη γλώσσα της , εάν νοσεί και καθαρίζει τον πρωκτό της και μετά το τρίχωμά της.

Η λοίμωξη από τοξόπλασμα , μιας εγκύου γυναίκας, μπορεί να προκαλέσει από αποβολές μέχρι σοβαρές γενετικές ανωμαλίες στο μωρό.

Προφυλάξεις που πρέπει να πάρει η έγκυος:
-Να πλένει πολύ καλά τα λαχανικά που σκοπεύει να καταναλώσει ωμά.
-Να προσέχει το κρέας που θα φάει, να είναι πολύ καλά ψημένο.
(για να εξασφαλίσετε τα 2 παραπάνω, θα πρέπει να μαγειρεύεται εσείς το φαγητό σας…επομένως προσοχή στα εστιατόρια!!)
-Να φοράει πάντα γάντια όταν ασχολείται με δουλειές στον κήπο και να είναι ιδιαίτερα προσεκτική με την επαφή με το χώμα.
-Να μην καταναλώνει μη παστεριωμένο γάλα.
-Εάν έχει γάτα:
Α) Να κρατάει τη γάτα της μόνο μέσα στο σπίτι ώστε να μην κυνηγάει ζώα που ίσως είναι μολυσμένα.
Β) Να ταΐζει τη γάτα της ξηρά τροφή του εμπορίου και όχι ωμά κρέατα.
Γ) Να φροντίζει η άμμος υγιεινής της γάτας να καθαρίζεται καθημερινά.
Δ) Να μην καθαρίζει εκείνη την άμμο της γάτας αλλά κάποιος άλλος ή εάν δεν μπορεί να το αποφύγει να φοράει γάντια.
Ε)  Να κάνει αιματολογικές εξετάσεις στη γάτα της (toxoplasmatosis IGG και toxoplasmatosis IGM) οι οποίες δείχνουν αν η γάτα είναι θετική στο παράσιτο, σε τι ποσοστό και πότε μολύνθηκε.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε ότι  σύμφωνα με έρευνες η συχνότητα μόλυνσης της γάτας στη χώρα μας είναι μόλις 0,9% .

Επιπλέον, 1 στα 2 βοοειδή και 1 στα 4 πρόβατα, αίγες κ.α. είναι μολυσμένα από το παράσιτο και έτσι η κυριότερη αιτία μόλυνσης του ανθρώπου είναι με την κατανάλωση ωμού/μισοψημένου κρέατος.

Οι μέλλουσες μανούλες, λοιπόν, να μην αποπροσανατολίζονται επειδή όλοι ενοχοποιούν τις γάτες…πρέπει πρωτίστως να είναι πολύ προσεκτικές με το φαγητό τους.

Ακόμα, όσες εγκυμονούσες έχετε γατούλα, τότε υπάρχει η πιθανότητα να έχετε αποκτήσει ανοσία απέναντι στο τοξόπλασμα.
Εάν η έγκυος έχει μολυνθεί, τουλάχιστον 6 μήνες πριν την έναρξη της κύησης, με το παράσιτο, τότε έχει εμβολιαστεί με φυσικό τρόπο για ολόκληρη τη ζωή της και έτσι προστατεύει και το εμβρυάκι της από τις πιθανές αναμολύνσεις.

Επομένως, εάν πάρετε τις απαραίτητες προφυλάξεις μπορεί το μωράκι σας να απολαμβάνει άφοβα τις χαλαρωτικές δονήσεις από το χουρχουρητό της γατούλας σας η οποία θα “λιώνει” στον ύπνο πάνω στην κοιλιά σας!


~Εάν έχετε κουνέλι:

Το κουνελάκι σας δεν αποτελεί κίνδυνο, καθότι σπάνια μπορεί να μεταδώσει κάποια ζωονόσο στον άνθρωπο. (και αυτό εάν υπάρχει σοβαρή ανοσοκαταστολή)

Βέβαια, θα πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας όταν περιποιείστε το ζωάκι σας ή καθαρίζετε το χώρο του.

Επιπλέον εάν έχετε και σκύλο ή γάτα στο σπίτι, τότε ίσως κολλήσει το κουνελάκι σας ψύλλους....οπότε θα πρέπει να φροντίζετε να είναι τα ζώα σας πάντα αποπαρασιτωμένα. (Προσοχή! Ποτέ δε χρησιμοποιούμε για το κουνελάκι μας σκευάσματα έναντι των παρασίτων που χρησιμοποιούμε στο σκύλο ή στη γάτα μας…πρέπει  να αναγράφετε ότι είναι κατάλληλα και για κουνέλια, αλλιώς μπορεί το ζωάκι σας να πεθάνει!)


~Εάν έχετε τρωκτικό (ποντίκι, ινδικό χοιρίδιο κτλ):

Αν είστε μέλλουσα μανούλα και έχετε ένα κατοικίδιο ποντικοφιλαράκι, τότε πρέπει να είστε πολύ πολύ προσεκτική, καθώς μπορούν να σας μεταδώσουν έναν ιό που λέγεται Λεμφοκυτταρική Χοριομηνιγγίτιδα ( LCMV).

Τα κατοικίδια τρωκτικά κολλάνε τον ιό εάν έρθουν σε επαφή με μολυσμένα άγρια τρωκτικά (ή το κοινό ποντίκι της πόλης). Αυτό μπορεί να συμβεί κατά την εκτροφή τους, στα pet shops ή και στο σπίτι εάν έχουμε ποντίκια. Έτσι δε μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υγεία του ζώου μας (γίνεται, όμως, μια προσπάθεια από τους σοβαρούς και υπεύθυνους εκτροφείς να αναπαράγουν υγιή ζώα ώστε τα κατοικίδια μας να έχουν ελάχιστες πιθανότητες να νοσούν).

Δυστυχώς, δεν υπάρχει αξιόπιστη εξέταση για να ελέγξουμε εάν τα κατοικίδια τρωκτικά μας είναι μολυσμένα.

Εάν το κατοικίδιο τρωκτικό μας είναι μολυσμένο με τον ιό, τότε μπορεί να τον μεταδώσει στον άνθρωπο. Ο ιός μεταδίδεται με την επαφή με ούρα, περιτώματα, σάλιο ή από δάγκωμα μολυσμένου ζώου.

Οι έγκυες εάν μολυνθούν, μπορούν να μεταδώσουν την Λεμφοκυτταρική Χοριομηνιγγίτιδα στο αγέννητο μωρό τους, με συνέπεια σοβαρές ανωμαλίες ή και αποβολή.

Επομένως μια μέλλουσα μανούλα που έχει κατοικίδιο τρωκτικό θα πρέπει να προσέχει τα εξής:
- Να έχουν τα κατοικίδια τρωκτικά τους σε ένα ξεχωριστό κομμάτι του σπιτιού.
- Να αναθέσουν την καθαριότητα του χώρου όπου ζουν τα ζωάκια σε κάποιον άλλον.
- Να πλένουν καλά τα χέρια τους μετά από την επαφή με το τρωκτικό τους.
- Να κρατάνε το ζωάκι τους μακριά από το πρόσωπό τους.
Φυσικά θα πρέπει να αποφεύγει επαφή με άγρια τρωκτικά και να έχει φροντίσει για καλή απολύμανση του σπιτιού.

Μπορείτε, λοιπόν, να έχετε σπίτι το ποντικοφιλαράκι σας αρκεί να είστε πολύ προσεκτικές και να έχετε σίγουρα κάποιον να σας βοηθάει με την φροντίδα του.
~Εάν έχετε πτηνό:

Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος κίνδυνος για την εγκυμοσύνη και το έμβρυο, από τα πτηνά.

Τα πουλιά μπορούν να μεταδώσουν το βακτήριο της σαλμονέλας, το καμπυλοβακτηρίδιο και κάποιες άλλες λοιμώξεις. Μπορούν να μεταδώσουν επίσης μια ασθένεια που λέγεται "Ψηττάκωση" και προκαλεί ένα είδος πνευμονίας η οποία-αν και δυσάρεστη-δεν επηρεάζει το αναπτυσσόμενο εμβρυάκι σας.

Εάν ο φτερωτός σας φίλος είναι υγιής, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.
Γι αυτό όταν μάθετε ότι είστε έγκυος, φροντίστε να εξεταστεί το πουλάκι σας από τον κτηνίατρο.

Για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος, καλό θα ήταν να καθαρίζει κάποιος άλλος τον χώρο του πουλιού, αν είναι δυνατόν και εάν δεν είναι δυνατόν, να φοράτε γάντια και να πλένετε μετά καλά τα χέρια σας.

Γενικότερα βέβαια, θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής (να πλένετε καλά τα χέρια σας μετά από επαφή με το ζώο κ.ο.κ.).

Μπορείτε, λοιπόν, εσείς και το μωράκι σας να χαλαρώνεται καθημερινά με το κελάιδισμα του φτερωτού σας φίλου!

~Εάν έχετε εξωτικά κατοικίδια (φίδια, χελώνες κτλ) :
Μία από τις ασθένειες που μπορούν να μεταδώσουν αυτά τα ζωάκια είναι η Σαλμονέλα.
Ακόμα και αν το ίδιο το ζώο εξεταστεί και το τεστ βγει αρνητικό, αυτό δεν μας εξασφαλίζει ότι το ζώο δεν έχει μολυνθεί από το βακτήριο.

Οι εγκυμονούσες μανούλες (όπως και τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών) είναι σε υψηλό κίνδυνο να μολυνθούν από το βακτήριο.

Εάν λοιπόν περιμένετε παιδάκι και έχετε ένα τέτοιο κατοικίδιο ζώο, καλό θα ήταν να μην έρχεστε σε επαφή με το ζώο και αν το κάνετε να πλένετε πολύ καλά τα χέρια σας.

Όσον αφορά το καθάρισμα του χώρου που ζει το ζωάκι, ισχύει και εδώ το ίδιο...εάν μπορεί κάποιος άλλος, αλλιώς γαντάκια και πολύ πολύ προσοχή!
Να φροντίζετε τα αντικείμενα του ζώου (μπολάκια, ενυδρείο κτλ) να μην πλένονται στην κουζίνα...και όπου και να πλένονται, μετά να απολυμαίνετε διεξοδικά.

Φροντίστε το ζώο να μην έχει πρόσβαση στην κουζίνα, ούτε να κυκλοφορεί ελεύθερο μέσα στο σπίτι.
*εδώ θα κάνω μια παρένθεση για να πω....αξίζει ένα ζώο να ζει σε ένα aquariumm..σε ένα γυάλινο κλουβί, σε ένα αφύσικο περιβάλλον για αυτό, για όλη του τη ζωή....;

      Γενικότερα, άσχετα με το είδος του κατοικίδιου ζώου που έχετε, από την στιγμή που είστε έγκυος θα πρέπει να κάνετε σίγουρα τα εξής:
1) έναν γενικό κτηνιατρικό έλεγχο στο ζώο σας για να μάθετε εάν νοσεί, από τί νοσεί και να πράξετε τα απαραίτητα.
2) φροντίστε το ζώο σας να είναι εμβολιασμένο, αποπαρασιτωμένο (εσωτερικά και εξωτερικά).
3) τηρήστε πιστά τους κανόνες υγιεινής.
4) αναθέστε σε άλλο μέλος της οικογένειας το καθάρισμα των ακαθαρσιών του ζώου-αλλιώς να φοράτε γάντια και να πλένετε καλά τα χέρια σας.


      Το άρθρο αυτό γράφτηκα μετά από αναζήτηση και διασταύρωση διαφόρων ιατρικών πηγών αλλά δεν αντικαθιστά σε καμία περίπτωση, την άποψη του γυναικολόγου σας.
Συμβουλευτείτε πρωτίστως τον γιατρό σας και πράξετε όπως νομίζετε καλύτερα....όμως μην ανεχτείτε την γνωστή συμβουλή, δυστυχώς, πολλών γυναικολόγων: "ξεφορτώσου το κατοικίδιο τώρα!".

 Θυμηθείτε:
-Η συντροφιά ενός κατοικίδιου ζώου αυτούς τους 9 μήνες είναι μοναδική, η αγάπη που θα σας προσφέρει απλόχερα είναι αναντικατάστατη και το δώρο που θα κάνετε στο παιδάκι σας ανεκτίμητο".


Άρθρα της Κατερίνας μπορείτε να διαβάσετε στο Woofstory


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...