Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Το σύνδρομο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS)Όταν μπει κανείς στο αμερικάνικο babycenter.com, που συνήθιζα να διαβάζω την περίοδο της εγκυμοσύνης μου, του ανοίγεται μπροστά του ένας καινούργιος κόσμος, όχι μόνο γιατί μπορεί να συζητήσει με ανθρώπους από όλο τον κόσμο, αλλά επειδή είναι τόσο οργανωμένο που πραγματικά δεν υπάρχει κάτι που να μην έχει! Σε αυτό που πρωτοπορεί είναι ότι έχει φτιάξει ομάδες στήριξης σε κατηγορίες, αναλόγως με το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο καθένας, για παράδειγμα αν κάποιος έχει παιδάκι με πρόβλημα στην καρδιά, με κάποιο σύνδρομο, αν έχει αποβολές στο ιστορικό του, αν προσπαθεί να τεκνοποιήσει και τα λοιπά.
Ενώ, λοιπόν, διάβαζα, έπεσα πάνω στην ομάδα «SIDS=Sudden infant death syndrome/ infant loss». Αυτή η ομάδα αφορά γονείς που έχουν χάσει το παιδί τους από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου του βρέφους… Άρχισαν να τρέμουν τα χέρια μου διαβάζοντας το ένα μετά το άλλο τα γεγονότα που εξιστορούσαν οι πονεμένες μανούλες… Είχα διαβάσει και είχα ενημερωθεί για τον κίνδυνο που διατρέχει το βρέφος, αλλά δεν περίμενα να έχει τέτοια διάσταση… Πιστεύω ότι το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου του μωρού φοβίζει περισσότερο, γιατί προκαλείται τις περισσότερες φορές για άγνωστους λόγους. Ο ιατρικός κόσμος απεγνωσμένα κάνει έρευνες και εικάζει τις αιτίες από τις οποίες μπορεί να προέλθει ο αιφνίδιος θάνατος ενός μωρού, παρ’ όλα αυτά όμως δεν μπορούν να καταλήξουν ούτε να είναι απολύτως βέβαιοι.
Έτρεχαν τα μάτια μου ποτάμι όταν διάβασα την ιστορία μίας αμερικάνας, η οποία έγραφε ότι ήταν ενημερωμένη, έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει: το έβαζε σε σωστή στάση στην κούνια του, δεν είχε κουβέρτες και κουκλάκια μέσα σε αυτή, το θήλαζε και του έδινε το πολύ 2-3 γεύματα φόρμουλα γάλα εβδομαδιαίως, το πρόσεχε τόσο πολύ που δεν το άφηνε καν να κλάψει και να παραπονεθεί και το έπαιρνε αμέσως στην αγκαλιά της και τελικά το βρήκε νεκρό στην κούνια του, το μόλις 3 μηνών μωράκι της… Απαρηγόρητη η κοπέλα… Είναι αξιοσημείωτο ότι οι περισσότερες μητέρες που είχαν χάσει τα παιδάκια τους συνήθως τα έβρισκαν μπρούμυτα, κάποιες άλλες κατηγορούσαν τον εαυτό τους που επέλεξαν το co- sleeping για το οποίο τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει τόσες συζητήσεις στην Ελλάδα για τα υπέρ και τα κατά… Άλλες πάλι πίστευαν ότι αν έκαναν co-sleeping ίσως να είχαν σώσει το παιδί τους...

www.inhabitots.com
Σε προσωπικό επίπεδο να σας πω ότι κοιμόμουν δίπλα στο καχυποπτούλι, σε μονό κρεβάτι, στο δωμάτιό της, μέχρι να γίνει 6 μηνών που την θήλαζα σχεδόν αποκλειστικά. στη συνέχεια κοιμόμουν στο συζυγικό κρεβάτι με ενδοεπικοινωνία. Μετά από αυτά που διάβασα άρχισα να αναρωτιέμαι αν τελικά έκανα το σωστό, καθώς ο κίνδυνος δεν υπάρχει μόνο μέχρι το 1 έτος, αλλά μέχρι και τον 3ο χρόνο (σε μικρότερο ποσοστό, αλλά υπάρχει). 
Αυτή η ανάρτηση δεν έχει στόχο να πανικοβάλλει, αλλά να προστατεύσει όσο αυτό είναι ανθρωπίνως δυνατό, από λάθη και λανθασμένους χειρισμούς που ίσως θέσουν σε κίνδυνο τα παιδάκια μας! 
Τι πρέπει να προσέχετε, για να αποφύγετε αυτό τον κίνδυνο για το παιδί σας:
 1. Μην το κοιμίζετε μπρούμυτα, αλλά ανάσκελα με το κεφαλάκι στο πλάι. Όταν το διαβάζει αυτό ένας γονέας, πάει το μυαλό του ότι το μωρό θα γυρίσει το κεφαλάκι του προς τα κάτω και θα πάθει ασφυξία. Όμως δεν είναι μόνο αυτό! Επιστήμονες θεωρούν ότι όταν το μωράκι κοιμάται μπρούμυτα ασκείται εντονότερη πίεση στο σαγόνι του, έτσι στενεύουν οι αεραγωγοί και υπάρχει δυσφορία στην αναπνοή... Το πλάι καλό είναι να αποφεύγεται ειδικά αν τα μωράκια είναι σε θέση να γυρίσουν μπρούμυτα.Προσοχή, όμως! Αν το μωράκι σας έχει ΓΟΠ (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση) καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, γιατί σε αυτές τις περιπτώσεις προτιμάται η πλάγια στάσεις σύμφωνα με τις υποδείξεις του παιδιάτρου σας!
 2. Όχι αρκουδάκια και βαριές κουρβέτες μέσα στην κούνια. Το μωράκι μπορεί να αναπνέει τον ίδιο αέρα που βγάζει, όταν βρίσκει εμπόδιο ένα αντικείμενο στην κούνια.  Κι έτσι να αναπνεύσει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα παρά οξυγόνο!
 3. Όχι μαλακό στρώμα.
 4. Μη χρησιμοποιείτε μαξιλάρι ή μη βάζετε το μωρό σας πάνω σε μαλακή επιφάνεια να κοιμηθεί. 
 5. Ιδανική θερμοκρασία στο δωμάτιο: ούτε ζέστη ούτε κρύο.
 6. Να ντύνετε ελαφριά το μωράκι σας κατά τη διάρκεια του ύπνου.
 7. Μην καπνίζετε, μην πίνετε αλκοόλ και μην κάνετε χρήση ναρκωτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της κύησης. Ούτε να καπνίζετε, όταν το μωρό σας βρίσκεται στον ίδιο χώρο. Τα βρέφη που οι μητέρες τους κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της κύησης αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου. Ενώ για τα βρέφη που υποβάλλονται σε παθητικό κάπνισμα ο κίνδυνος διπλασιάζεται.
 8. Να κάνετε τακτικό έλεγχο- που σας προτείνει ο γιατρός σας- του εμβρύου σας κατά τη διάρκεια της κύησης.
 9. Να κάνετε τακτικά τις εξετάσεις του μωρού σας που σας υποδεικνύει ο παιδίατρός σας.
 10. Όσο μπορείτε να θηλάσετε, γιατί σύμφωνα με έρευνες μειώνει την πιθανότητα εμφάνισης του συνδρόμου (προστατεύει τα μωρά από μολύνσεις του αναπνευστικού). Εάν το μωρό σας έχει γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ακολουθήστε με προσοχή τις οδηγίες του παιδιάτρου σας για το πώς θα ταΐζετε το μωρό αλλά και για το πώς θα το βάζετε για ύπνο.
 11. Κάποιες έρευνες αναφέρουν ότι η πιπίλα μειώνει τον κίνδυνο, καθώς βοηθά το μωρό να αναπνέει ρυθμικά σε συνδυασμό με το πιπίλισμα.
 12. Καλό θα ήταν όταν κοιμίζετε το μωράκι σας στο κρεβάτι σας να το μεταφέρετε μετά στο κρεβατάκι του, γιατί το στρώμα του κρεβατιού σας δεν είναι κατάλληλο για το μωρό σας. Μπορείτε όμως να βάλετε δίπλα σας την κούνια του μωρού σας!
 13. Να αερίζετε καλά το δωμάτιο του παιδιού σας.
 14. Όταν το σκεπάζετε με ελαφριά κουβερτούλα ή σεντονάκι να μην την πηγαίνετε πάνω από το στήθος του!
 15. Να αποφεύγετε τη χρήση μαξιλαριών που προφυλάσσουν από χτυπήματα γύρω γύρω από την κούνια. Προτιμήστε να διατηρείτε την κούνια «γυμνή». 
 16. Ο εμβολιασμός δεν αυξάνει τον κίνδυνο του αιφνίδιου βρεφικού θανάτου και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ελαφρώς. 
 17. Έχουν κατηγορηθεί και τα σφηνάκια για την πρόκληση SIDS.
www.sids-pa.org
Άλλες πιθανές αιτίες της εμφάνισησς του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου:
Βακτηριακές Λοιμώξεις (Staphylococcus aureus και Escherichia coli) ειδικά τις οκτώ με δέκα εβδομάδες μετά τον τοκετό, γιατί εκείνο το χρονικό διάστημα έχουν αρχίσει να εξασθενούν τα αντισώματα που έχει πάρει από τη μητέρα του το μωρό.
Κάκωση- αδιάγνωστο τραύμα που προκλήθηκε στον ανώτερο νωτιαίο μυελό και εγκέφαλο κατά τη διάρκεια της γέννας.  
Τοξικότητα του στρώματος: Κάποιες άλλες έρευνες μιλούν για την τοξική δράση του μύκητα σε στρώματα, με ενώσεις του φωσφόρου, αρσενικού και αντιμονίου. 
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι υπάρχουν στην αγορά συσκευές ανίχνευσης της βρεφικής άπνοιας.
 
Αν πάλι είστε γονείς και διαβάζετε αυτή την ανάρτηση και έχετε χάσει το παιδάκι σας από το σύνδρομο του αιφνίδιου θανάτου, μπορείτε να επισκεφτείτε τις σελίδες:


Ενημέρωση:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...