Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Σύνδρομο του απότομου τραντάγματος (Shaken baby Syndrome )

Τι να πει κανείς, όταν αγγίζει ένα θέμα τόσο σοβαρό, τόσο λυπηρό… Τι να πει κανείς, όταν διαβάζει ιστορίες κακοποιημένων παιδιών… Τι να πει γι’ αυτούς τους ανθρώπους…
Ένα μωράκι μπορεί πολύ εύκολα να πάθει κάποια κρανιοεγκεφαλική κάκωση που μπορεί να του καταστρέψει όλη του τη ζωή. Σύμφωνα με τις έρευνες, μωράκια και παιδάκια από 1 έως 5 ετών –τις περισσότερες φορές ηλικίας μεταξύ 3-8 μηνών- γίνονται θύματα του λεγόμενου συνδρόμου του απότομου τραντάγματος, που προκαλείται από το έντονο και βίαιο κούνημά τους. Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές αυτοί που κακοποιούν τα παιδιά τους είναι οι γονείς ή οι babysitter ή ο σύντροφος της μητέρας (που δεν είναι ο πατέρας του παιδιού). Σε γενικές γραμμές, το 60% των δραστών είναι άνδρες και παρατηρείται σε οικογένειες με χαμηλό βιοτικό επίπεδο.
Το 2001 903.000 παιδιά υπέφεραν από το σύνδρομο αυτό, ενώ 1.300 έχασαν τη ζωή τους. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, το μέγεθος αυτού του προβλήματος.

Συνήθως, αυτοί οι άνθρωποι φθάνουν να κουνήσουν τόσο δυνατά το παιδί τους, όταν –όπως οι ίδιοι δηλώνουν- έχουν σπάσει τα νεύρα τους από το συνεχές και έντονο κλάμα τους, ώστε να προκαλέσουν σοβαρότατες βλάβες στον εγκέφαλο του παιδιού.
Τα μωράκια δεν έχουν ακόμα γερούς μύες γύρω από το λαιμό τους, με αποτέλεσμα οι βίαιες κινήσεις να προκαλέσουν ρήξη των αιμοφόρων αγγείων και των νεύρων κι έτσι να τραυματιστεί ο εγκεφαλικός ιστός. Είναι πιθανό ο εγκέφαλος να χτυπήσει στα οστά του κρανίου, να τραυματιστεί, να γεμίσει μώλωπες και να προκληθεί εσωτερική αιμορραγία. Η εγκεφαλική αυτή βλάβη μπορεί να προκαλέσει δια βίου αναπηρία, καθώς και θάνατο σε ποσοστό κατά μέσο όρο 25%, σύμφωνα με τις έρευνες. Το 1/3 των ασθενών επιβιώνει. Μορφές αναπηρίας: τύφλωση, κινητική, εγκεφαλική παράλυση, νοητική καθυστέρηση.
Τα μωράκια θύματα του συνδρόμου μπορεί να παρουσιάσουν αιμορραγίες αμφιβληστροειδούς, μειωμένη ανάπτυξη, αλλαγή στις διατροφικές τους συνήθειες, νευρικότητα, λήθαργο, εμετούς, επιληπτικές κρίσεις, αύξηση του μεγέθους του κεφαλιού τους, αναπνευστικά προβλήματα και άλλα. Πολλές φορές, όμως, μπορεί να μην υπάρξουν ορατά, εξωτερικά σημάδια της βλάβης.

www.brainline.org 
Να τονίσουμε ότι, όταν ένας άνθρωπος ανακινεί ένα παιδάκι, παίζοντάς το για παράδειγμα στο γόνατό του, δεν μπορεί να προκαλέσει τέτοιου είδους ζημιά.
Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν πρέπει να ταρακουνήσει το παιδί! Προσοχή! Μην τραντάζετε το παιδί καμίας ηλικίας, όταν το μωρό σας κλαίει και δεν μπορείτε να το συνεφέρετε! Είναι φυσιολογικό να νιώσετε φορτισμένοι και θυμωμένοι! Το να είναι κάποιος γονιός δεν είναι εύκολη υπόθεση, άλλωστε. Πολλές φορές αυτό το κλάμα είναι απαρηγόρητο! Ζητήστε τη βοήθεια κάποιου δικού σας ανθρώπου, αν εσείς νιώθετε, ότι δεν αντέχετε άλλο και είστε φορτισμένοι ψυχολογικά.
Μην το κουνάτε δυνατά, για να κοιμηθεί! Αποφύγετε κάθε είδους τράνταγμα –ακόμα και στη μορφή παιχνιδιού- γιατί είναι πιθανό να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας στο παιδί σας! 3 δευτερόλεπτα είναι αρκετά!

Στη συνέχεια παραθέτω ενημερωτικά βίντεο. Στο πρώτο μπορείτε να παρακολουθήσετε σε τρισδιάστατη μορφή τι συμβαίνει στον εγκέφαλο του μωρού, όταν τρανταχτεί δυνατά. 
Αν το παιδί σας είναι θύμα του συνδρόμου απότομου τραντάγματος, μπορείτε να βρείτε στήριξη και ενημέρωση στην ιστοσελίδα: National Shaken Baby Coalition
Σε περίπτωση που το παιδί σας τραντάχτηκε βίαια, να το μεταφέρετε άμεσα στο νοσοκομείο!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...