Δευτέρα, 3 Ιουνίου 2013

RH (Rhesus- ρέζους) αρνητικό. Τι σημαίνει αυτό για το μωρό μου;

Κάθε κύτταρο στο σώμα μας έχει στην επιφάνειά του αντιγόνα ή δομές που μοιάζουν με κεραίες. Μία από αυτές τις κεραίες είναι ο παράγοντας Rh (Rhesus). Ο κάθε άνθρωπος θα κληρονομήσει αιμοσφαίρια που είτε έχουν τον παράγοντα Rh, δηλαδή είναι θετικός,  είτε δε θα τον έχουν τον παράγοντα αυτό, δηλαδή θα είναι αρνητικός.
Αν, λοιπόν, μείνει έγκυος μία γυναίκα που έχει Rh αρνητικό (δηλαδή δεν έχει τον παράγοντα αυτό), ενώ τα αιμοσφαίρια του μωρού της τον έχουν (είναι δηλαδή θετικό), τότε το ανοσοποιητικό σύστημα της γυναίκας θα αντιμετωπίσει το έμβρυο εχθρικά, ως κάτι ξένο. Τι θα γίνει δηλαδή; Θα κινητοποιηθούν τα αντισώματα και θα επιτεθούν στο έμβρυο. Αυτό ονομάζεται ασυμβατότητα Rh.
Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να σας εξετάσει ο γιατρός από την πρώτη στιγμή για τον παράγοντα Rh (συνήθως κατά την πρώτη προγεννητική εξέταση). Το 85% των γυναικών είναι θετικές στον παράγοντα Rh κι έτσι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.
Αν εξεταστείτε και βρεθείτε αρνητική στον παράγοντα Rh, θα πρέπει να εξεταστεί και ο σύζυγος! Αν ο αντρούλης σας είναι κι αυτός αρνητικός, τότε σίγουρα θα είναι και το μωρό σας, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και δε θα θεωρήσει το σώμα σας «ξένο» το μωρό σας. Αν, όμως, ο άντρας σας είναι θετικός, τότε υπάρχει πιθανότητα το μωρό σας να έχει κληρονομήσει το θετικό παράγοντα από τον μπαμπά του, δημιουργώντας έτσι ασυμβατότητα μεταξύ σας.
Η ασυμβατότητα σε μια πρώτη εγκυμοσύνη δεν αποτελεί πρόβλημα. Το πρόβλημα θα υπάρξει αν περάσει αίμα του μωρού στην κυκλοφορία αίματος της μητέρας κατά τον πρώτο τοκετό. Τα αντισώματα του παράγοντα Rh είναι από μόνα τους ακίνδυνα. Αν, όμως, ξαναμείνει έγκυος η μητέρα, και το παιδί είναι πάλι θετικό, τότε τα αντισώματα αυτά ίσως διαπεράσουν τον πλακούντα, περάσουν στην κυκλοφορία του εμβρύου και προσβάλουν τα ερυθρά αιμοσφαίρια του μωρού, που μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως σοβαρή αναιμία στο έμβρυο.

www.umm.edu 
Είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούνται τα αντισώματα στο αίμα της μητέρας!
Το θέμα, λοιπόν, είναι πρόληψη! Τα μέτρα που παίρνουν οι γιατροί είναι δύο:
1.    Κατά την 28η εβδομάδα γίνεται στην έγκυο μία ένεση (σαν εμβόλιο) με ανοσοσφαιρίνη Rh (Rhogam), για την πρόληψη ανάπτυξης αντισωμάτων.
2.    Μία δεύτερη δόση χορηγείται μέσα σε 72 ώρες από τον τοκετό, αν το μωρό είναι Rh θετικό. Αν το μωρό είναι αρνητικό, δε χρειάζεται η θεραπεία.
3.    Προσοχή αυτό το «εμβόλιο» θα πρέπει να χορηγείται και μετά από αποβολή ή έκτοπη κύηση, άμβλωση, CVS (λήψη τροφοβλάστης), αιμορραγία της μήτρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 

Εφόσον σας παρακολουθεί ο γιατρός σας και κάνετε τις απαραίτητες εξετάσεις, δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα! Όλα θα πάνε καλά! Προσωπικά έχω Rh + και δεν έχω προσωπική εμπειρία. Έχω πολλά παραδείγματα, όμως, από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον, που όλα είχαν επιτυχείς εκβάσεις χωρίς κανένα πρόβλημα! Οι σπάνιες περιπτώσεις των μεταγγίσεων έχουν ελαχιστοποιηθεί. Καλό είναι να μην εξετάζετε την χειρότερη περίπτωση και να έχετε εμπιστοσύνη στο γιατρό σας ότι θα σας προστατεύσει!


2 σχόλια:

  1. συγνωμη μα επειδη ειναι αναγκη μηπως υπαρχει κανεις με ομαδα αιματος ρεζους αρνητικο?συγγενης μου στον ευαγγελισμο το εχει αναγκη και δεν υπαρχει καν .02/02/14 αθηνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επειδή είναι δύσκολο να το δει κάποιος εδώ, αν θέλετε στείλτε μου στο evitarentzi@gmail.com αναλυτικά τα στοιχεία να το προωθήσω. Εύχομαι υγεία!

      Διαγραφή

Τι σκέφτεστε...