Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Η τεχνική IMSI στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Και ποιος δεν ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις στον κόσμο της γονιμότητας, της τεκνοποίησης και της εξωσωματικής γονιμοποίησης! Όταν ακούω ζευγάρια να υποφέρουν από χρόνια υπογονιμότητα είτε με αποβολές είτε με αποτυχημένες εξωσωματικές, η καρδιά μου γίνετια χίλια κομμάτια. Μπορώ να τους νιώσω τι αισθάνονται αυτοί οι άνθρωποι ως το μεδούλι. Όταν, λοιπόν, διαβάζω ότι η επιστήμη της ιατρικής εξελίσσεται και ανακαλύπτονται νέοι τρόποι, για να διευκολυνθεί η τεκνοποίηση σε δύσκολες περιπτώσεις, η ψυχή μου πεταρίζει από χαρά... Προσφάτως μάλιστα, «έπεσα πάνω» σε μια νέα μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης που χρησιμοποιούν κάποια κέντρα που ονομάζεται IMSI (Intracytoplasmic Morphologically  Selected sperm Injection, δηλαδή ενδοκυτταροπλασματική έγχυση μορφολογικά επιλεγμένων σπερματοζωαρίων), που νομίζω ότι θα γεμίσει τις καρδιές πολλών ζευγαριών ελπίδες ότι μπορούν να τα καταφέρουν!!!
Για να γίνει κατανοητή η νέα μέθοδος πρέπει να το πάρουμε από την αρχή το θέμα. Δηλαδή πώς μπορεί να γίνει η εξωσωματική γονιμοποίηση: Ή να αφήσουμε τα σπερματοζωάρια να γονιμοποιήσουν τα ωάρια αφήνοντας τη φύση να αποφασίσει (η λεγόμενη IVF) ή να γίνει ICSI, δηλαδή μικρογονιμοποίηση, όπου επιλέγονται τα σπερματοζωάρια που θα τοποθετηθούν στα ωάρια ή θα γίνει IMSI –που ουσιαστικά συμπληρώνει τη μικρογονιμοποίηση- κατά την οποία επιλέγεται το πιο μορφολογικά ακέραιο σπερματοζωάριο, για να τοποθετηθεί στο ωάριο. 
Πώς γίνεται αυτό;
                        
                     πηγή: www.kosmogonia.gr

Οι εμβρυολόγοι έχουν ένα μικροσκόπιο τόσο ισχυρό, ώστε να βλέπουν το σπερματοζωάριο σε εκπληκτική μεγέθυνση (περίπου 6.000 φορές μεγαλύτερο, όταν στην ICSI γίνεται μόλις 400 φορές μεγαλύτερο) και να παρατηρούν περισσότερα μορφολογικά του στοιχεία, δηλαδή αν είναι ανώμαλο το εσωτερικό του και συγκεκριμένα η κεφαλή του. Άλλωστε η μορφολογία του σπερματοζωαρίου συνδέεται με τη γενετική ακεραιότητα του σπερματοζωαρίου (δείτε σχετικά: Embryoart). Όταν έχουμε ένα ώριμο ωάριο και ένα σπερματοζωάριο γενετικά ομαλό, υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες δημιουργίας ενός υγιούς εμβρύου και κατά συνέπεια θα υπάρχουν μεγαλύτερες πιθανότητες εμφύτευσής του στη μήτρα της υποψήφιας μητέρας.
Σύμφωνα με τις έρευνες, όταν χρησιμοποιείται η μέθοδος IMSI, αυξάνονται τα ποσοστά κυήσεων και μειώνονται τα ποσοστά βιοχημικών κυήσεων που καταλήγουν σε αποβολή(εγκυμοσύνες δηλαδή που μπορούν να γίνουν αντιληπτές μόνο μέσω αιματολογικής εξέτασης και όχι μέσω υπερήχου, καθώς λήγουν πολύ γρήγορα, δηλαδή μεταξύ 3-5 εβδομάδας).
Χαρακτηριστικά μια έρευνα αναφέρει ότι ζευγάρια που υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση με τη μέθοδο IMSI είχαν ποσοστό επιτυχίας 39,2%, ενώ εκείνα στα οποία χρησιμοποιήθηκε η μικρογονιμοποίηση ICSI είχαν ποσοστό επιτυχίας 26,5% (πηγή: www.kosmogonia.gr)
Ποιοι ωφελούνται από αυτή τη μέθοδο:
1. Όταν τα σπερματοζωάρια έχουν κατακερματισμένο DNA (DNA fragmentation) και μη φυσιολογικό πυρήνα.
2. Αυξημένο ποσοστό ανώμαλων μορφών σπερματοζωαρίων.
3. Ολιγοασθενοσπερμία.
4. Ζευγάρια με ιστορικό αποβολών και βιοχημικών κυήσεων (η περίπτωση των καθεξής αποβολών).
5. Και  ζευγάρια με ιστορικό αποτυχιών εξωσωματικών.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...