Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΑΥΞΗΤΙΚΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ (GHD). ΠΩΣ ΕΚΔΗΛΩΝΕΤΑΙ;Όταν ένα παιδί έχει ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης, σημαίνει ότι η υπόφυση, αδένας που βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου και ρυθμίζει ένα μεγάλο αριθμό ορμονών, δεν παράγει τη σωστή ποσότητα της ορμόνης αυτής, για να αναπτυχτεί το παιδί σωστά. Η πάθηση αυτή είναι σπάνια.

Η ανάπτυξη του παιδιού εξαρτάται από:
1. Αυξητική ορμόνη
2. Θυρεοτροπίνη (TSH)
3. Αδρενοκορτικοτροπίνη (ACTH)

Γιατί ένα παιδί μπορεί να έχει ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης:
Αυτό μπορεί να οφείλεται είτε σε κληρονομικούς παράγοντες είτε σε επίκτητους. Επίκτητοι: Μόνιμη βλάβη στην υπόφυση είναι πιθανό να προκαλέσει η έλλειψη οξυγόνου κατά τον τοκετό, οι κρανιακές κακώσεις, η ακτινοθεραπεία, οι σοβαρές λοιμώξεις (π.χ. μηνιγγίτιδα) και οι καλοήθεις όγκοι.

Πώς εκδηλώνεται η ανεπάρκεια στην αυξητική ορμόνη:
Θα παρατηρήσει ο γονέας και ο παιδίατρος ότι η ανάπτυξη του παιδιού γίνεται με αργό ρυθμό. Προσοχή: Από τη γέννηση του παιδιού έως και το 2ο-3ο έτος περίπου κύριο ρόλο στην ανάπτυξη του παιδιού παίζουν η ινσουλίνη και άλλες ορμόνες. Μετά από αυτή την ηλικιακή φάση αναλαμβάνει η αυξητική ορμόνη!
Ο γιατρός σας λοιπόν θα παρατηρήσει ότι η ανάπτυξη του παιδιού βρίσκεται κάτω από το 3ο εκατοστημόριο, αλλά το βάρος του είναι φυσιολογικό. Προσοχή: Δεν έχει σχέση η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης με το νανισμό. Στο νανισμό παρατηρούνται παθολογικές σωματικές αναλογίες (δεν είναι φυσιολογικές οι αναλογίες των άκρων και του κορμού), ενώ στην ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης οι σωματικές αναλογίες του παιδιού είναι φυσιολογικές.
Άλλα σημάδια: Υψηλός τόνος της φωνής
Πρόσωπο με νηπιακά χαρακτηριστικά
Παχυσαρκία
Και στα αγοράκια παρατηρείται μη φυσιολογική ανάπτυξη του γεννητικού τους οργάνου
Σε μερικά από αυτά, κατά τη γέννηση μπορεί να παρατηρήθηκε: υπογλυκαιμία ή παρατεταμένος ίκτερος
Εύκολη καταπόνηση, μειωμένη δυνατότητα για σωματική άσκηση

Η αυξητική ορμόνη δεν επηρεάζει την ευφυΐα του παιδιού!!!

newsanchormom.blogspot.com

Πότε ανησυχούμε:
1. Όταν το ύψος του παιδιού υπολογίζεται κάτω από την τελευταία καμπύλη ανάπτυξης του διαγράμματος (παθολογικές τιμές στις καμπύλες θεωρούνται: κάτω του 3% και πάνω από το 97%).
2. Έχει χαμηλό ανάστημα σε σχέση με το ύψος των γονιών του.
3. Ενώ μέχρι τα 2 έτη η ανάπτυξή του ήταν στο υψηλότερο επίπεδο, ξαφνικά εμφανίζει πτωτική πορεία.
4. Αναπτύσσεται με αργό ρυθμό, δηλαδή παίρνει λιγότερο από 5 εκατοστά ετησίως κατά την παιδική ηλικία.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν:
1. Ακτινογραφία: για να εξεταστεί η ωρίμανση των οστών. Όταν υπάρχει καθυστέρηση στην οστική ωρίμανση, τότε είναι σημάδι ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης.
2.Εξετάσεις αίματος για συγκεκριμένες ορμόνες που θα σας υποδείξει ο παιδίατρός σας (π.χ. σίδηρος ορού, φερριτίνη ορού).
3. Χρωμοσωμική ανάλυση για να αποκλειστεί το σύνδρομο Turner στα κορίτσια, καθώς και έλεγχος για τα σύνδρομα: Down, Noonan, Prader-Willi.
4. Έλεγχος νεφρών (ίσως να οφείλεται σε νεφρική ανεπάρκεια)
5. Ταχύτητα καθίζησης ερυθρών κυττάρων (για φλεγμονές).
6. Μαγνητική τομογραφία για να εξεταστεί λεπτομερώς η υπόφυση.

Πώς αντιμετωπίζεται η ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης:
Λήψη σε ενέσιμη μορφή αυξητικής ορμόνης για 6 ή 7 μέρες την εβδομάδα μέχρι να ολοκληρωθεί η σωματική του ανάπτυξη (συνήθως χρειάζονται 5 έτη)

Μην αμελείτε και την ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού σας στην περίπτωση που έχει ανεπάρκεια αυξητικής ορμόνης. Ο κόσμος είναι σκληρός και σας χρειάζεται να το ενθαρρύνεται και να το βοηθήσετε να σέβεται τον εαυτό του!!!
Προσοχή: Το χαμηλό ανάστημα δεν είναι κατ' ανάγκη παθολογικό! Εξαρτάται και από κληρονομικούς παράγοντες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...