Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Το μηριαίο οστό (Femur Length) και το βραχιόνιο οστό (Humerus length) στους υπερήχουςΌταν έρχεται η ώρα της β’ επιπέδου ή των υπερήχων ανάπτυξης των μωρών μας, από τα πρώτα πράγματα που ρωτάμε το γιατρό μας είναι: «Γιατρέ, το μηριαίο είναι φυσιολογικό;». Γιατί δίνουμε τόση σημασία στο μηριαίο οστό, κοινώς στο μήκος που έχει το οστό του μηρού του μωρού μας; Πρέπει, πράγματι, να του δίνουμε τόση σημασία ή υπάρχει δείκτης- σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες- που είναι πιο αξιόπιστος, για να υποψιαστεί ο μαιευτήρας ή ο ειδικός υπερήχου ότι το μωρό ίσως να έχει κάποιο σύνδρομο; Κι όμως, λοιπόν, σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, το μηριαίο οστό ίσως να μην είναι τόσο αξιόπιστος δείκτης όσο το βραχιόνιο οστό!Ας παρουσιάσουμε κάποιες από αυτές:


Μεταξύ 1987 και 1990, 11 έμβρυα μεταξύ 15 και 22 εβδομάδων κύησης με τρισωμία 21 (σύνδρομο ντάουν) εντοπίστηκαν έπειτα από αμνιοκέντηση. Μέτρησαν 1470 ασθενείς μεταξύ 12 και 26 εβδομάδων. Από τα έμβρυα που είχαν σύνδρομο ντάουν, 7 από 11 βραχιόνια ήταν λιγότερο από την 5η εκατοστιαία (5%) θέση, γεγονός που αποδεικνύει ότι η μέτρηση του βραχιόνιου οστού έχει ευαισθησία 64%. Αντίθετα, μόνο 2 μωράκια με σύνδρομο ντάουν από τα 11 είχαν μηριαίο οστό κάτω από την 5η εκατοστιαία θέση, δηλαδή ευαισθησία 18%.www.msdlatinamerica.com


Επιπλέον, μετρήθηκαν στα ίδια μωρά το BPD (μέτρηση στο κεφάλι του εμβρύου- αμφιβρεγματική διάμετρος (ΑΒΔ) υπολογίζεται σε μια εγκάρσια τομή του κρανίου στο επίπεδο των θαλάμων) διά το μήκος του μηρού και BPD/διά το βραχιόνιο.  Σε μόνο 2 περιπτώσεις από τις 11 το αποτέλεσμα του λόγου του BPD/ προς το μήκος του μηρού ήταν μεγαλύτερο από το 95ο εκατοστιαίο ποσοστό, ενώ το αποτέλεσμα του λόγου του BPD/ προς το βραχιόνιο ήταν μεγαλύτερο από το 95ο εκατοστιαίο ποσοστό 7 από τα 11 μωρά.


Σε άλλη έρευνα, μετρήθηκαν 45 έμβρυα με σύνδρομο Down και 942 έμβρυα με φυσιολογικό καρυότυπο. Συγκεκριμένα, 11 από τα 45 (24,4%) έμβρυα με σύνδρομο Down, είχαν μικρότερο βραχιόνιο και 11 (24,4%) είχαν μικρότερο μηρό. Σε σύγκριση με τα 942 έμβρυα με φυσιολογικό καρυότυπο μόνο τα 43 (4,5%) παρουσίασαν μικρό βραχιόνιο και 44 (4,7%) παρουσίασαν μικρό μηριαίο. Τα έμβρυα που έχουν και μικρό βραχιόνιο και μικρό μηριαίο έχουν 11 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πάσχουν από σύνδρομο Down.

Μία άλλη έρευνα έδειξε ότι το 50% των εμβρύων 2ου τριμήνου με σύνδρομο Down και το 6,25% των υγιών εμβρύων αναμένεται να έχει μικρότερο βραχιόνιο από το αναμενόμενο.
Αν ο γιατρός συνδυάσει τα αποτελέσματα της αυχενικής με τη μέτρηση του βραχιόνιου οστού, τότε μπορεί να εντοπίσει το 75% των εμβρύων με σύνδρομο Down.


www.sogi.net.au
Υπάρχουν, όμως, και έρευνες που επισημαίνουν ότι δεν είναι τόσο βέβαιο ότι το βραχιόνιο ως μεμονωμένος δείκτης είναι αξιόπιστος. Από εκεί και πέρα γι’ αυτό οι γιατροί συγκεντρώνουν διαρκώς νέες πληροφορίες μέσα από τις εξετάσεις των εμβρύων και τις έρευνές τους, ώστε να βγάλουν νέα συμπεράσματα.


Αυτό που πρέπει να έχετε στο νου σας είναι ότι όσο μεγαλώνει το παιδί στη μήτρα της μαμάς του, καθίσταται δυσκολότερη η μέτρηση των οστών του. Επομένως, όσο ταλαντούχος και να είναι ο μαιευτήρας σας στις μετρήσεις δεν είναι δυνατόν να μην έχει το αποτέλεσμα της μέτρησης έστω και ένα μικρό ποσοστό απόκλισης προς τα πάνω ή προς τα κάτω. Σε αυτό παίζει ρόλο και ποιο μηχάνημα χρησιμοποιεί, καθώς υπάρχουν διαφορετικά προγράμματα. Αυτό σημαίνει ότι για παράδειγμα το νούμερο 35,6 mm στην 21η εβδομάδα μπορεί για το ένα πρόγραμμα να είναι πάνω από το 50%, ενώ για ένα άλλο πρόγραμμα να είναι κάτω από το 50%.


Αν ο γιατρός σας σας λέει ότι τα αποτελέσματα των μετρήσεων δεν τον ανησυχούν και τα θεωρεί καλά, τότε καλό είναι να τον εμπιστευτείτε! Σκεφτείτε, άλλωστε, πόσα μωρά έχει δει στην καριέρα του και πόσες περιπτώσεις. Από εκεί και πέρα αν κάτι σας ανησυχεί ή έχετε απορίες μη διστάσετε να τον ρωτήσετε!

Το λέω από προσωπική εμπειρία, επειδή όταν είχα δει κάποια αποτελέσματα που με ανησύχησαν, έκανα το λάθος να μην του το πω, έκλαιγα τουλάχιστον για μία εβδομάδα κρυφά από τον άνδρα μου, ώσπου με ανακάλυψε! Με έβαλε αμέσως να τον πάρω τηλέφωνο, λέγοντάς μου: «Γι’ αυτό δεν τον έχουμε τον γιατρό μας;». Είχε δίκιο… Του τηλεφώνησα, μου εξήγησε και απάντησε στις απορίες μου και κατάλαβα ότι αδίκως ανησυχούσα…

Για την ιστορία θα σας γράψω τα αποτελέσματα του μηριαίου οστού και του βραχιόνου του καχυποπτουλίου:

17 εβδομάδων και 2 ημερών: 22,9 mm (στο 28,9%)

Β’ επιπέδου που έγινε ακριβώς στην 21η εβδομάδα

35,7 mm (FL=femur length, μηριαίο οστό)

32,8 mm (HL= humerus length, βραχιόνιο)

Σύμφωνα με τις μετρήσεις το μηριαίο οστό ήταν λίγο πάνω από το μέσο όρο, ενώ το βραχιόνιο λίγο κάτω από το μέσο όρο (50%)…

27 εβδομάδες και 1 μέρα: 48,6 mm (6 μέρες πίσω από το μέσο όρο)

31 εβδομάδες και 1 ημέρα: 59,2 mm FL (ακριβώς στο μέσο όρο 50%)

34 εβδομάδες και 6 μέρες: 66 mm FL (στο 21,2%)

37 εβδομάδες και 5 μέρες: 71,9 mm FL (6 μέρες πίσω από το μέσο όρο)


Απ’ ό,τι βλέπετε το καχυποπτούλι είχε στις περισσότερες μετρήσεις κάτω από το 50% τη μέτρηση του ποδιού και άλλαζε το ποσοστό, αναλόγως σε ποιο μηχάνημα την μετρούσαν (άλλο στο ιατρείο, άλλο στο νοσοκομείο, άλλο στον ειδικό υπερήχων). Επομένως, μην πάθετε πανικό αν δείτε ότι το παιδί σας δεν έχει πόδι πάντα στο μέσο όρο ούτε μην πάει ο νους σας στο κακό! Από την στιγμή που ο γιατρός σας τα βλέπει όλα καλά, όλα καλά θα είναι.

Με το καλό!

Πηγές:

http://www.fetalultrasound.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...