Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Φυσιολογική αυχενική διαφάνεια και σύνδρομο Down γίνεται;

«Οι ιστορίες για αγρίους» που διαβάζουμε στα ελληνικά και ξένα φόρουμ που έδωσαν την αφορμή να γράψω τη συγκεκριμένη ανάρτηση.
Εκεί, λοιπόν, όταν είχαμε κάνει την αυχενικούλα μας 1,7 mm ζωή να ‘χει και είχε ησυχάσει η καρδούλα μας, έμπαιναν κάποιες κοπέλες και έγραφαν ότι τα ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα υπάρχουν και ναι, μπορεί ένα έμβρυο με 1,5 mm αυχενική διαφάνεια να έχει σύνδρομο Down ή κάποιο άλλο σύνδρομο, κυρίως όταν είναι στην soft εκδοχή του (ήπιας μορφής)… Δε σας κρύβω ότι πέρασαν πολλές σκέψεις από το νου μου, ότι λένε ψέματα, ότι είναι ελλιπώς ενημερωμένες, ότι δεν είχαν καλό γιατρό, ότι… ότι… Άρχισα να ψάχνω, λοιπόν, να διαβάζω έρευνες και ανακάλυψα προς έκπληξή μου ότι είχαν δίκιο… Υπάρχουν και τέτοια αποτελέσματα. Είναι να μη σου τύχει που λένε...
Συνήθως, βέβαια, στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν κάποιο άλλο σημάδι, π.χ. κακή Papp A και ελεύθερη β χοριακή, αλλά και σπανίως εμφανίζονταν περιπτώσεις με 1 στις χιλιάδες και τελικά να είναι θετικές. “Τι να πεις σ’ αυτή τη μάνα;”, σκεφτόμουν… Κι όμως συμβαίνει και στα καλύτερα σπίτια. Γι’ αυτό φωνάζω στις φιλενάδες μου με αγάπη πάντα: "Δε θα λέτε τίποτα μέχρι να γεννήσετε. Θα είστε προσεκτικές και θα κάνετε τον σταυρό σας να γεννήσετε ένα γερό παιδάκι!".


Σας παραθέτω κάποια στοιχεία ιατρικής έρευνας που αποδεικνύει αυτό που σας ανέφερα παραπάνω:

Δείτε πρώτα μία κλασική περίπτωση που η εξέταση «έπιασε» το παιδάκι ότι πάσχει από σύνδρομο ντάουν:
Γυναίκα 44 ετών, μετρήθηκε το έμβρυο 6,6 εκατοστά στις 13 εβδομάδες και βρέθηκε αυχενική διαφάνεια 6.2 mm, PAPP- A 0,4 MoM, β-hCG 7.03 MoM και πιθανότητα βέβαια ήταν 1 στα 10, γεγονός που επαληθεύτηκε. Εδώ κάποιος δε θα απορήσει, καθώς έχουμε μία τεράστια αυχενική διαφάνεια, χαμηλή σχετικά PAPP-A και μία τεράστια ελεύθερη χοριακή.

www.midcarolinaobgyn.com

Πάμε τώρα σε κάποιες περιπτώσεις που μας βάζουν σε σκέψεις:

Γυναίκα 32 ετών, έμβρυο 5,4 εκατοστά στις 12 εβδομάδες και 1 μέρα, με 1.7 mm αυχενική διαφάνεια, PAPP-A 0,6 και β-hCG 1,85, πιθανότητα 1 στα 319, αρνητικό δηλαδή αποτέλεσμα στα όρια, αλλά το παιδάκι τελικά γεννήθηκε με σύνδρομο ντάουν. Το παράδοξο είναι ότι έχουμε διαβάσει και δεκάδες περιπτώσεις με παρόμοια ή χειρότερα ποσοστά να γεννούν φυσιολογικά παιδιά. Κι εκεί έγκειται το ποσοστό λάθους της συγκεκριμένης εξέτασης.

Άλλη μία περίπτωση: Γυναίκα 32 ετών, με έμβρυο 7 εκατοστών στις 13 εβδομάδες και 2 ημέρες, με αυχενική 1.5 mm, PAPP-A 0,91 και . β-hCG 1,36. η πιθανότητα 1 στα 3.759!!! Τι να πει κανείς για την περίπτωση της συγκεκριμένης κοπέλας;
Το μεγαλύτερο ποσοστό που έχω διαβάσει σε έρευνα που έχει πέσει έξω η συγκεκριμένη εξέταση είναι 1 στα 14.000. Κι όμως, ναι! Είναι σπανιότατο, αλλά συμβαίνει...

Όλα αυτά, βέβαια, δεν τα γράφουμε, για να αγχωθούμε ούτε για να καταρρίψουμε τη συγκεκριμένη εξέταση, η οποία είναι τόσο σπουδαία. Τα γράφουμε, για να καταλάβουμε ότι πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά, να επιλέγουμε τους καλύτερους γιατρούς, οι οποίοι είναι αρμόδιοι να μας συμβουλεύσουν. Και τέλος, να ταπεινωθούμε ως άνθρωποι και να καταλάβουμε ότι τα πάντα να κάνουμε και αμνιοπαρακέντηση να κάνουμε (αφού κι εκείνη δεν πιάνει όλα τα σύνδρομα) μπορεί να είμαστε αυτή η μία! Τι θα γίνει δηλαδή; Θα πρέπει να σκεφτόμαστε αρνητικά, ότι θα είμαστε αυτή η μία; Όχι, θα σκεφτόμαστε ότι το πιθανότερο, όπως λένε και οι γιατροί μας, είναι να γεννηθεί ένα υγιές παιδί! Ν’ αφήνουμε, όμως, στην άκρη του νου μας και της καρδιάς μας ότι όλα μπορεί να συμβούν μέχρι και την τελευταία στιγμή! Η τεκνοποίηση είναι κάτι ιερό και δύσκολο. Φυσιολογικό ναι, δύσκολο δε! Έχουμε ευθύνη απέναντι σ’ αυτόν τον άνθρωπο που θα έρθει στον κόσμο και θα πρέπει να φροντίζουμε τα πάντα ακόμα και πριν τον συλλάβουμε, τη ζωή μας, τη διατροφή μας, το ποτό, το κάπνισμα, την κούραση, τα πάντα!
Η επιστήμη είναι με το μέρος μας, ας βάλουμε κι εμείς το χεράκι μας!

Πηγή έρευνας- παραπάνω στοιχείων: http://herkules.oulu.fi/isbn9514270290/html/c829.html

Σημείωση: Επειδή γνωρίζω ότι στην παρέα μου έχω μανούλες και εγκυμονούσες που συνέλαβαν το παιδάκι τους με εξωσωματική γονιμοποίηση, να σας ενημερώσω ότι οι τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι οι γυναίκες που έχουν συλλάβει με εξωσωματική τείνουν να έχουν υψηλότερα επίπεδα ελεύθερης β-hCG στις εξετάσεις τους (πιθανότατα λόγω των ορμονών και των φαρμάκων που παίρνουν). Γι’ αυτό άλλωστε και όταν κάνουμε τη συγκεκριμένη εξέταση μας ρωτούν οι γιατροί πώς συλλάβαμε το παιδί μας. Όλα αυτά, όπως και άλλα δεδομένα (κιλά, ύψος, κάπνισμα, ιστορικό κτλ) μπαίνουν στον υπολογιστή και βγαίνει το τελικό αποτέλεσμα. Μην συγκρίνετε τα αποτελέσματα με φίλες σας! Η κάθε γυναίκα έχει διαφορετικά δεδομένα!


2 σχόλια:

  1. Εκανα την papp-a και εχω 3,68 και free β-hCG 17,4 ειναι καλα;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. να μιλήσετε με το γιατρό σας. να φανταστώ ότι αυτά που μου γράψατε δεν είναι MoM!

      Διαγραφή

Τι σκέφτεστε...