Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Διογκωμένο συκώτι στο έμβρυο- νέα ένδειξη για σύνδρομο Down;Ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αποτέλεσμα έρευνας που έχει εκδώσει το Fetal Medicine Foundation (δείτε εδώ σχετικά:FetalMedicine Foundation) μου τράβηξε την προσοχή και θέλησα να το μοιραστώ μαζί σας, γιατί έχω την εντύπωση και το «προαίσθημα» ότι σύντομα θα δούμε να συμπεριλαμβάνεται στις μετρήσεις για την υγεία του εμβρύου.  
Συγκεκριμένα ασχολήθηαν με την μέτρηση του όγκου του συκωτιού εμβρύου, ως ένδειξη για σύνδρομο ντάουν, μεταξύ των 11 και 13 εβδομάδων (την περίοδο δηλαδή της αυχενικής διαφάνειας). 
Πόσο εξαιρετικός επιστήμονας είναι αυτός ο Κύπρος Νικολαΐδης! Βέβαια, πόσο πολύτιμη είναι και η βοήθεια που του προσφέρουν οι επιστημονικοί συνεργάτες του, για να βγουν τα αποτελέσματα αυτών των σπουδαίων ερευνών, από όλο τον κόσμο και φυσικά από την Ελλάδα μας. Κόπος, χρόνος και πολλά πολλά έμβρυα και εγκυμονούσες, αντικείμενο των ερευνών τους, γι' αυτό το λόγο είναι και αξιόπιστα.
www.qcradiology.com
Σε γενικές γραμμές, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι το βάρος του συκωτιού του εμβρύου αυξάνεται από 1 γραμμάριο (μέση τιμή) στις 12 εβδομάδες σε 5 γραμμάρια στις 16 εβδομάδες και φθάνει τα 30 γραμμάρια στις 30 εβδομάδες, ενώ το μήκος του συκωτιού από τα 13 χιλιοστά στις 13 εβδομάδες φθάνει τα 60 χιλιοστά στις 40 εβδομάδες.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν με 3D υπερηχογράφημα τα έμβρυα που έπασχαν από σύνδρομο ντάουν είχαν μεγαλύτερο συκώτι κατά μέσο όρο από τα έμβρυα με φυσιολογικά χρωμοσώματα.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι τα παιδάκια που έχουν τρισωμία 21 έχουν ποσοστό 10% να παρουσιάσουν στην πορεία της ζωής τους παροδική μυελοϋπερπλαστική διαταραχή και δυστυχώς ένα 20% να εξελιχθεί σε λευχαιμία.
Είμαι βέβαιη ότι μέσα στα επόμενα χρόνια μαζί με το μήκος του μηρού, του βραχίονα, των νεφρών κ.τ.λ. θα συμπεριληφθεί και η μέτρηση του ήπατος (συκωτιού), καθώς η ηπατομεγαλία, σύμφωνα με τα δεδομένα αυτής της έρευνας, είναι ένα σημαντικό δείγμα ότι το μωρό πιθανόν να έχει σύνδρομο ντάουν… Να δείτε ότι όσο προχωρούν οι έρευνες του σπουδαίου αυτού επιστήμονα, η αμνιοπαρακέντηση θα γίνει μία περιττή εξέταση, καθώς με μη παρεμβατικό τρόπο, θα είναι δυνατόν με αυτές τις μετρήσεις και άλλες πολλές να ενημερώνεται ο γονέας για την υγεία του παιδιού του… Επομένως, η αμνιοπαρακέντηση -ίσως- να χρησιμοποιείται από κάποιους μόνο για επικύρωση των ευρημάτων των υπερήχων.
Περιμένουμε τις εξελίξεις…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...