Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Αιτίες πρόωρου τοκετού

Ένα μωράκι θεωρείται πρόωρο, αν γεννηθεί πριν τις 37 εβδομάδες

Οι κυριότερες αιτίες να οδηγηθεί μια γυναίκα σε πρόωρο τοκετό είναι η πρόωρη ρήξη υμένων (μεμβρανών) ή αν ανοίξει ο τράχηλος χωρίς συσπάσεις (ανεπάρκεια τραχήλου της μήτρας).
Αν ένα μωράκι γεννηθεί πρόωρα, τότε μπορεί να αντιμετωπίσει θέματα υγείας, όπως αναπνευστικά προβλήματα, αιμορραγία στον εγκέφαλο, γαστρεντερικά προβλήματα και άλλα. Μπορεί όλα αυτά τα ακούγονται «τρομακτικά», αλλά αυτό δε σημαίνει ότι οι γονείς πρέπει να είναι απαισιόδοξοι. Έζησα πρόσφατα την περιπέτεια αγαπημένης μου φίλης και μέσω αυτής γνώρισα μητέρες που είχαν τα μωράκια τους στην MENN με τέτοιου είδους προβλήματα υγείας κι όμως βγήκαν νικητές!

Αιτίες πρόωρου τοκετού:
Η λοίμωξη των γεννητικών οργάνων. Για να το πούμε απλά: αν ένα βακτήριο εισβάλει στο ουροποιητικό ή γυναικολογικό σύστημα της γυναίκας αποδυναμώνει τις μεμβράνες και προκαλεί ρήξη. Γνωστά μικρόβια που δημιουργούν τέτοιου είδους προβλήματα είναι τα χλαμύδια, οι τριχομονάδες, η βλεννόρροια και άλλα βακτηρίδια, όπως ο στρεπτόκοκκος.  Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να ελεγχθείτε γι’ αυτά πριν μείνετε έγκυος, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, διότι δυστυχώς δεν παρουσιάζουν πάντα συμπτώματα.
Ανατομικοί λόγοι: από τη φύση σας (ή λόγω κάποιου χειρουργείου) μπορεί να έχετε τράχηλο μικρότερο από 25 χιλιοστά, ο οποίος «σβήνει» και ανοίγει χωρίς συσπάσεις.
Κι ένα προηγούμενο χειρουργείο μπορεί να επιβαρύνει την κατάσταση.

www.healblog.net 
Για πρόωρο τοκετό, σύμφωνα με τις έρευνες, κινδυνεύουν επίσης:
Οι γυναίκες που:
Κυοφορούν δίδυμα, τρίδυμα κ.τ.λ.
Είναι κάτω από 17 ετών ή άνω των 35.
Ήταν υπέρβαρες, πριν μείνουν έγκυος.
Είχαν κολπική αιμορραγία κατά το πρώτο ή το δεύτερο τρίμηνο. Κολπική αιμορραγία σε περισσότερα από ένα τρίμηνο αυξάνει ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο.
Έπασχαν από μέτρια έως σοβαρή αναιμία νωρίς στην εγκυμοσύνη τους.
Καπνίζουν, κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, χρήση ναρκωτικών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Έμειναν έγκυες μέσα σε έξι μήνες από τον προηγούμενο τοκετό τους.
Δεν είχαν προγεννητική φροντίδα (να παρακολουθούνται από μαιευτήρα).
Έμειναν έγκυες μετά από θεραπεία γονιμότητας (π.χ. εξωσωματική γονιμοποίηση ή ορμονική θεραπεία).
Είχαν πολύ άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αυτό συμβαίνει, γιατί το άγχος μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση των ορμονών που μπορούν να προκαλέσουν συσπάσεις της μήτρας και του πρόωρου τοκετού.
Κληρονομικοί παράγοντες (π.χ. η μητέρα σας να γέννησε πρόωρα).

Προσοχή πώς συλλαμβάνετε τις παραπάνω θέσεις. Αν ανήκετε σε μία ή περισσότερες κατηγορίες δε σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα σας συμβεί κάτι τέτοιο, αλλά οι γιατροί προειδοποιούν ότι έχετε μεγαλύτερη πιθανότητα να έχετε κάποια επιπλοκή στην εγκυμοσύνη σας γι' αυτό και θα πρέπει να είστε προσεκτικές και να ζητήσετε συμβουλή γιατρού. 

Πώς μπορούμε να προλάβουμε αυτή την επιπλοκή;
Ευτυχώς που έχουμε στη διάθεσή μας τους υπερσύγχρονους, πλέον, υπερήχους με τους οποίους οι γιατροί μας μπορούν να μετρήσουν το μήκος του τραχήλου μας σε κάθε υπέρηχο-αν αυτό κρίνεται απαραίτητο.
Προσοχή: Αν δείτε ότι έχετε έντονες κράμπες (όχι τα κλασικά γλυκοπονάκια της εγκυμοσύνης), έντονο πόνο στη μέση, βλέννες (συνήθως χρωματισμένες), κολπική αιμορραγία ή κηλίδες αίματος, αίσθηση πίεσης στην περιοχή της πυέλου, ενημερώστε άμεσα το μαιευτήρα σας. 
Η περίδεση τραχήλου προτείνεται να πραγματοποιείται πριν τις 24 εβδομάδες. Η περίδεση γίνεται  με ράψιμο του τραχήλου με ισχυρό νήμα, ώστε να τον βοηθήσει να μείνει κλειστός. Αυτή η μέθοδος, όμως, τα τελευταία χρόνια προκαλεί τη διαμάχη των επιστημόνων, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι με την περίδεση πολλαπλασιάζεται ο κίνδυνος  για χοριοαμνιονίτιδα (λοίμωξη στο υγρό του αμνιακού σάκου και κατ’ επέκταση στο έμβρυο) και επομένως δεν ξέρουμε αν πράγματι είναι μόνο αποτελεσματική. 

Πριν 4,5 μήνες περίπου έζησα την αγωνία και τον πόνο για μία πολύ αγαπημένη μου φίλη, η οποία νοσηλεύτηκε για 2,5 μήνες σε μαιευτήριο με περίδεση, για να μη γεννήσει πρόωρα. Θυμάμαι πώς προσπαθούσα να της δώσω δύναμη και να της χαμογελάω, όταν η ψυχή μου μέσα μου ήταν φοβισμένη και πονούσε. 
Ήξερα τι μπορούσε να συμβεί και ενώ είχα καλό προαίσθημα, φοβόμουν να χαλαρώσω... 
Και το καλύτερο... Αυτό το γλυκό αγοράκι θα γινόταν βαφτιστήρι μου... Το συναίσθημα απερίγραπτο. Η υποψήφια νονά να επισκέπτεται τη μελλοντική της κουμπάρα στο μαιευτήριο με κομμένα τα πόδια και με το φόβο μη συμβεί κάτι σοβαρό στη μητέρα ή στο παιδί... Πέρα από την τεράστια ταλαιπωρία –ψυχολογική και σωματική- που πέρασε η κοπέλα λόγω του προβλήματός της, έζησε και απίστευτα περιστατικά που τη σημάδεψαν βαθιά και για μια ζωή εντός του μαιευτηρίου... 
Το αποτέλεσμα, ο Θεός έκανε το θαύμα του, το βαφτιστηράκι μου κρατήθηκε με ηρωικό τρόπο και η επίσης ηρωίδα μανούλα του το έφερε στον κόσμο τελειόμηνο και υγιέστατο με καισαρική τομή. Η ζωή επεφύλαξε στη φιλενάδα μου ένα ταξίδι δύσκολο, γεμάτο εμπόδια και ταλαιπωρίες, σαν του Οδυσσέα, αλλά στο τέλος η ζωή την αντάμειψε με τον άγγελό της, την Ιθάκη της...


Μη χάνετε τις ελπίδες σας και να είστε πάντα αισιόδοξες! Πάντα να ελπίζουμε για το καλύτερο, ακόμα κι όταν όλα γύρω μας μας φαίνονται "μαύρα"...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...