Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Εξηγήσεις και παρεξηγήσεις γύρω από την αυχενική διαφάνεια

Από τις επισκέψεις σας παρατηρώ ότι υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον των γονέων για την αυχενική διαφάνεια. Είναι πράγματι η πιο σημαντική εξέταση του μωρού μας.
Όσες είστε μέλη σε ελληνικά φόρουμ ή φόρουμ του εξωτερικού, θα έχετε διαπιστώσει ότι τρία είναι τα μεγαλύτερα θέματα που κυριαρχούν στα topic της εγκυμοσύνης: η αυχενική διαφάνεια (1ου τριμήνου), η β’ επιπέδου (2ου τριμήνου) και η αμνιοπαρακέντηση.
Επίσης, σίγουρα θα έχετε δει ότι μπαίνουν με τεράστια αγωνία γονείς, κυρίως μητέρες, να γράφουν τα αποτελέσματα της αυχενικής διαφάνειας του παιδιού τους και να ρωτούν τις υπόλοιπες πιο «έμπειρες» μανούλες αν τους φαίνονται φυσιολογικά, αν χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση κ.τ.λ. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω μία τεράστια παρανόηση που υπάρχει γύρω από το όλο θέμα! Θα πρέπει να σας πω ότι πρέπει να ακούτε μόνο το γιατρό που έχετε εμπιστευτεί. Για το λόγο αυτό, πρέπει να έχετε κάνει σωστή επιλογή γιατρού γι΄αυτές τις τόσο σπουδαίες εξετάσεις του παιδί σας! Μην ξεχνάτε ότι, για να έχει ένας γιατρός το δικαίωμα να προβεί σε τέτοιου είδους εξετάσεις, πρέπει να είναι πιστοποιημένος! Επιλέξτε εδώ τη χώρα στην οποία ζείτε και βρείτε πιστοποιημένους γιατρούς: Fetal Medicine

Δεύτερον, όπως θα σας έχει εξηγήσει και ο γιατρός σας, η αυχενική διαφάνεια αυξάνεται με το μήκος του εμβρύου και αυξάνεται επίσης και όσο περνούν και οι εβδομάδες και οι μέρες, ακόμα. Αυτό τι σημαίνει;
Πιθανός διάλογος δυο υποψήφιων μαμάδων:
Μαμά 1: Η αυχενική μας διαφάνεια ήταν τέλεια! 1,2 mm!
Μαμά 2: Αλήθεια; Τόσο μικρή; Εμάς ήταν 1,9 mm… Μήπως πρέπει να ανησυχώ; (τη μαμά 2 την έχουν ζώσει τα φίδια…)
Ποια είναι τα λάθη στον παραπάνω διάλογο:
1. Δε γνωρίζουμε πόσα χιλιοστά είναι το μωράκι της κάθε κοπέλας! Μπορεί δηλαδή το εμβρυάκι της μαμάς 1 να ήταν μικρότερο από το εμβρυάκι της μαμάς 2, άρα να είναι φυσιολογικές και οι δύο τιμές, παρόλο που είναι μεγαλύτερη η μία από την άλλη.
2.  Δε γνωρίζουμε σε ποια εβδομάδα έκανε η καθεμία την αυχενική διαφάνεια. Η πρώτη μπορεί να την έκανε στις 11,5 εβδομάδες, ενώ η δεύτερη στις 12,5 εβδομάδες!

Άρα, ποτέ δε συγκρίνουμε τα αποτελέσματά μας και δεν ανησυχούμε, εφόσον δεν έχει ανησυχήσει ο γιατρός μας! Αν έχουμε οποιαδήποτε αμφιβολία, του τηλεφωνούμε και τον ρωτάμε. Η άποψη "δε χρειάζεται να ξέρεις λεπτομέρειες", "αυτά είναι ιατρικά θέματα", δεν έχει στήριξη, καθώς πρόκειται για το παιδί μας και έχουμε κάθε δικαίωμα να ξέρουμε αναλυτικά τις εξετάσεις του!

Τι σας έχω βρει; Σας έχω βρει ένα κομπιουτεράκι που υπολογίζει το πόσο % βρίσκεται η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου σας σύμφωνα με το μήκος του και την εβδομάδα κύησης:


Όταν βγαίνει το αποτέλεσμα κοντά στο 50% σημαίνει ότι το αποτέλεσμα του παιδιού σας είναι στο μέσο όρων των παιδιών που έχουν εξεταστεί συνολικά. Πώς θα κάνετε τον υπολογισμό; Δείτε πώς το έκανα εγώ για τις μετρήσεις του καχυποπτουλίου: Στο πρώτο κουτάκι που λέει CRL θα βάλετε το μήκος του εμβρύου σε χιλιοστά. Για παράδειγμα, το καχυποπτούλι ήταν 6,5 εκατοστά, έβαλα 65 χιλιοστά.
Στη συνέχεια βάζουμε την αυχενική διαφάνεια σε χιλιοστά, εμείς είχαμε 1,7 mm. Και τέλος, πατάμε το calculate. Η απάντησή μας είναι ότι για το μήκος που είχαμε υπολογίζεται ότι είμαστε στις 12 εβδομάδες και 6 μέρες (ενώ ήμασταν 12 εβδομάδες και 1 μέρα, ήταν λίγο πιο ψηλούλα) και σ’ ένα τέτοιο μήκος θα περίμενε κανείς, σύμφωνα με τις έρευνες, αυχενική διαφάνεια 1,71 mm, ενώ εμείς είχαμε 1,7 mm. Αυτό σημαίνει ότι ήμασταν στο 49%. Δοκιμάστε το κι εσείς!
Τέλος, στο παρακάτω πινακάκι μπορείτε να παρατηρήσετε την αύξηση της αυχενικής διαφάνειας (NT) όσο αυξάνεται το μήκος (CRL) του εμβρύου, αναλόγως με την εβδομάδα κύησης την οποία διανύετε -σύμφωνα με την έρευνα του Κ. Νικολαΐδη.Άλλο ένα πινακάκι με την αυχενική διαφάνεια που θα περιμέναμε στο αντίστοιχο μήκος εμβρύου (crl). Το 50% είναι ο μέσος όρος των mm της αυχενικής διαφάνειας των παιδιών που μετρήθηκαν στη συγκεκριμένη έρευνα! Για να το εξηγήσουμε καλύτερα, να δώσουμε ένα παράδειγμα: Αν πχ το εμβρυάκι σας μετρήθηκε στα 55 mm, τότε θα περιμέναμε μία αυχενική διαφάνεια περίπου στα 1,52 mm κ.τ.λ.Όλες αυτές οι τιμές που αναγράφονται παρακάτω είναι φυσιολογικές:
CRL                   5th percentile      50th percentile            95th percentile
40                   0.31                           1.22                            2.14
45                  0.40                            1.32                            2.24
50                  0.50                            1.42                            2.34
55                  0.60                            1.52                            2.44
60                  0.70                            1.62                            2.54
65                  0.80                            1.72                            2.64
70                  0.90                            1.82                            2.73
75                  0.99                             1.91                           2.83
80                  1.09                             2.01                           2.93

85                  1.19                             2.11                           3.03

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...