Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Το σχήμα του αφαλού και η φροντίδα τουΔεν έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί οι άνθρωποι έχουν διαφορετικούς αφαλούς ως προς το σχήματα τους; Σε άλλους προεξέχουν πολύ, σε άλλους λιγότερο, σε άλλους είναι μέσα. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ο αφαλός σχηματίζεται από τον πλακούντα της μητέρας σύνδεση στο στομάχι του μωρού μέσω του ομφάλιου λώρου, επιτρέποντας τα θρεπτικά συστατικά, το αίμα και τα απόβλητα που πρόκειται να μεταφερθεί, όπως απαιτείται μεταξύ των δύο.
Όταν το μωρό γεννιέται, ο ομφάλιος λώρος δεν είναι πλέον απαραίτητος δεδομένου ότι το μωρό μπορεί να ζήσει και να αναπνεύσει μόνος του. Έτσι, μετά τη γέννηση, ο ομφάλιος λώρος κόβεται, αφήνοντας ένα μικρό κολόβωμα στην κοιλιά του μωρού.
Δεδομένου ότι ο ομφάλιος λώρος ήταν ένα ζωντανό κομμάτι του αίματος και των ιστών, το κόψιμο δεν θα αποτελέσει αμέσως αφαλό - η περιοχή θα θεραπευτεί με την πάροδο του χρόνου.

ufhealth.org

Αν ο ομφάλιος λώρος σας ήταν κοντός ή είχε τυλιχτεί γύρω από το μωρό σας, όσο βρισκόταν στη μήτρα σας, τότε θα είχε ασκηθεί περισσότερο δύναμη πάνω στον ομφάλιο λώρο, κατά τη γέννα, κι έτσι ο αφαλός θα προεξέχει!
Αντίθετα, αν δεν ασκήθηκε πίεση κατά τη γέννα, τότε ο αφαλός θα είναι προς τα μέσα! Κι αν ασκήθηκε ναι μεν πίεση, αλλά όχι και τόσο μεγάλο, τότε ο αφαλός θα είναι περίπου στο επίπεδο του δέρματος της κοιλιάς. 
Μην αγχώνεστε, όμως, ακόμη κι αν ο αφαλούλης του παιδιού σας είναι πολύ πεταχτός! Σιγά- σιγά θα μαζευτεί προς τα μέσα, όσο περνά ο καιρός!

Πώς να καθαρίζετε τον αφαλό του:
Το μέρος που προεξέχει μετά τη γέννα και είναι περίπου 2-3 εκατοστά ονομάζεται κολόβωμα. Το κολόβωμα λοιπόν πρέπει να το εκθέτετε στον αέρα όσο περισσότερο γίνεται. Να μην το σκεπάζετε με την πάνα και να φροντίζετε να μην βραχεί. Σε περίπτωση που βραχεί, φροντίστε να στεγνώσει καλά, γιατί υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί!
Το κολόβωμα είναι μαύριο, σκούρο καφέ σαν κουτσουράκι και πέφτει περίπου σε 7-10 μέρες.
Καθαριότητα: με καθαρό βαμβάκι ποτισμένο με καθαρό οινόπνευμα ή με μπατονέτα και καθαρό οινόπνευμα σκουπίστε- ταμπονάρετε απαλά το κολόβωμα γύρω- γύρω, καθώς και τις πτυχές που σχηματίζονται. Φροντίστε πάλι να στεγνώσει καλά.
Έπεσε το κολόβωμα: ίσως όμως υπάρχουν ακόμη σημεία με αίμα, δηλαδή η πληγή δεν έχει κλείσει εντελώς. Θα συνεχίζετε την ίδια καθαριότητα με το βαμβάκι και το οινόπνευμα μέχρι να κλείσει τελείως η πληγή. Η επούλωση συμβαίνει περίπου 7-10 μέρες μετά το πέσιμο του κολοβώματος.
Προσοχή: 
Να πλένετε καλά τα χέρια σας, πριν περιποιηθείτε τον αφαλό του παιδιού σας.
Μην το τραβάτε, για να πέσει. 

Πότε καταλαβαίνουμε ότι έχει μολυνθεί ο αφαλός του:
Ο αφαλός του πρήζεται και κοκκινίζει.
Ανεβάζει πυρετό.
Είναι ανόρεχτο και ληθαργικό. 
Βγαίνει μία δυσάρεστη οσμή από τον αφαλό και βγαίνει πύον. 
Δείτε σχετικές εικόνες:

www.adhb.govt.nz

Υ.Γ. Έχουμε φυλάξει ενθύμιο το "κουτσουράκι" μας! Κάντε το κι εσείς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...