Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Η ηλικία του πατέρα στην τεκνοποίηση

Κάποιοι άνθρωποι που μπαίνουν στη διαδικασία τεκνοποίησης έχουν την εντύπωση ότι μόνο η ηλικία της μητέρας είναι καθοριστικός παράγοντας για ένα υγιές παιδί. Είναι, όμως, έτσι;
Το αποφασιστικό γενετικό υλικό για τον καθορισμό του φύλου βεβαίως και το έχει ο πατέρας. Παρ' όλα αυτά τελευταίες έρευνες έχουν δείξει ότι η ηλικία του πατέρα μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες και σύνδρομα (π.χ. σύνδρομο ντάουν).
Τα ωάρια των γυναικών, αλλά και τα ωοκύτταρα (μη αναπτυγμένα σπερματοζωάρια) όσο περνούν τα χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να περιέχουν αλλοιωμένα ή κατεστραμμένα χρωμοσώματα. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι στο 25-30% των περιπτώσεων παιδιών με σύνδρομο Down οφείλονται στον πατέρα (ειδικά αν η ηλικία του πατέρα είναι άνω των 50).
Το πρόβλημα που έχουμε ως προς την επίδραση της ηλικίας του πατέρα είναι ότι η πλειονότητα των ανδρών μεγάλης ηλικίας είναι παντρεμένοι με γυναίκες αντίστοιχης ηλικίας και έτσι δε γνωρίζουμε ακόμα αν πράγματι η ηλικία του πατέρα είναι τόσο καθοριστική. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν έρευνες που είναι τελείως αντίθετες μεταξύ τους, δηλαδή κάποιες έχουν βγάλει ως συμπέρασμα ότι η ηλικία του πατέρα δεν είναι καθοριστική ή δεν είναι τόσο σημαντική όσο εκείνη της μητέρας, ενώ κάποιες άλλες έχουν συμπεράνει ότι επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό.

blogs.prideangel.com
Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι το ποσοστό του συνδρόμου Down σε γονείς πάνω από 40 ήταν 60 παιδιά ανά 10.000 γεννήσεις, που είναι έξι φορές υψηλότερη από την τιμή που βρέθηκε σε ζευγάρια κάτω των 35 ετών. Παλαιότερα οι πατέρες άνω των 40 ετών είχαν διπλάσιο ποσοστό των γεννήσεων με σύνδρομο Down σε σύγκριση με τους άνδρες κάτω από τα 24 έτη, όταν είχαν αποκτήσει παιδιά με γυναίκες άνω των 35 ετών.
Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχει μόνο μία μέτρια αύξηση του κινδύνου για σύνδρομο Down για τις γυναίκες 35-39 σε σύγκριση με τις γυναίκες 30-35 ετών, αλλά η δραματική αύξηση των γεννήσεων με σύνδρομο ντάουν στις γυναίκες 35 - 39 ετών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι οι πατέρες είναι μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας τείνουν να κάνουν τα μωρά τους με μεγαλύτερους σε ηλικία άνδρες.

Επομένως, καταλαβαίνετε ότι ακόμα και οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν είναι απολύτως βέβαιοι για τον πατρικό ρόλο. Σε προσωπικό επίπεδο να σας πω ότι, όταν έμεινα έγκυος στο καχυποπτούλι μου, ήμουν 28 χρόνων και ο μπαμπάς μας ήταν τότε 42 ετών. Όταν ρωτήσαμε τους γιατρούς μας για το αν θα έπρεπε να κάνω αμνιοπαρακέντηση λόγω της ηλικίας του μπαμπά, μας απάντησαν αρνητικά, καθώς η δική μου η ηλικία ήταν κάτω των 35 ετών. Προσωπικά, πιστεύω ότι ο παράγοντας και η ηλικία του ωαρίου είναι τα πιο σημαντικά κριτήρια, αλλά είναι βέβαιο ότι -αν όχι στο ίδιο βαθμό- επηρεάζεται η υγεία του παιδιού και από τον μπαμπά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...