Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Η καμπύλη σακχάρου στην εγκυμοσύνη (διαβήτης κύησης)Όταν εγκυμονείτε, το εμβρυάκι σας μεγαλώνει και «τρώει» μέσω του πλακούντα σας. Ο πλακούντας παράγει ορμόνες που είναι απαραίτητες για την ανάπτυξή του (προγεστερόνη, κορτιζόλη, οιστραδιόλη, προλακτίνη, εμβρυϊκό πλακουντιακό γαλακτογόνο), οι οποίες ορμόνες εκκρίνονται στο μέγιστο βαθμό κατά την 24η-28η εβδομάδα της κύησης (με εξαίρεση την προγεστερόνη την 32η εβδομάδα) και εμποδίζουν τη δράση της ινσουλίνης στο σώμα της εγκύου.

Σύμφωνα με τις έρευνες, 1-3% των εγκύων παρουσιάζει διαβήτη κύησης (δυσανεξία στη γλυκόζη). Στην κύηση ο πλακούντας παράγει ορμόνες που εμποδίζουν τη δράση της ινσουλίνης. Η αντίσταση στην ινσουλίνη που προκαλεί ο διαβήτης συνήθως παρουσιάζεται γύρω στις 20-24 εβδομάδες και αυξάνεται όσο προχωρά η εγκυμοσύνη. Αν το πάγκρεάς σας δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη, ώστε να αντισταθμίσει αυτό το φαινόμενο, θα αναπτύξετε υπεργλυκαιμία, δηλαδή υψηλά επίπεδα σακχάρου.

Την εξέταση αντοχής στην γλυκόζη πρέπει να την κάνετε μεταξύ 24ης- 28ης εβδομάδας.

Οι περισσότερες γυναίκες που θα παρουσιάσουν διαβήτη κύησης μπορούν να τον ελέγξουν αλλάζοντας τη διατροφή τους. Μόνο ένα 10% θα χρειαστεί θεραπεία με ινσουλίνη πριν από το τέλος της εγκυμοσύνης.

Υπάρχει κίνδυνος να εμφανιστεί υπέρταση και προεκλαμψία και ίσως ο γιατρός να κρίνει σκόπιμο να ξεγεννήσει την εγκυμονούσα με καισαρική τομή. Η μητέρα διατρέχει επίσης τον κίνδυνο να εμφανίσει διαβήτη τύπου 2 ή διαταραχή ανοχής στη γλυκόζη στο μέλλον.

Όσον αφορά στο έμβρυο, αυξάνεται ο κίνδυνος της μακροσωμίας (δηλαδή βάρος γέννησης ίσο ή μεγαλύτερο με 4kg ή βάρος ίσο ή μεγαλύτερο από την 90η θέση για την εβδομάδα κύησης). Όταν γεννήσετε το μωράκι σας καλό είναι να είστε ιδιαίτερα προσεκτικές με τη διατροφή του κατά τη διάρκεια της παιδικής ή εφηβικής του ηλικίας, ώστε να μην έχει προβλήματα παχυσαρκίας.

Έρευνες μιλούν ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για νεογνικό ίκτερο και πρόωρο τοκετό. Αυτό βέβαια δεν πρέπει να σας ανησυχεί, καθώς μιλάμε μόνο για πιθανότητες. Άλλωστε πόσες φορές έχουμε δει μωράκια να παρουσιάζουν ίκτερο, ενώ η μητέρα δεν είχε παρουσιάσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης διαβήτη κύησης.

Ο μαιευτήρας σας θα δείξει ιδιαίτερη προσοχή στην πνευμονική ωρίμανση του μωρού σας. Εφόσον είστε υπό την καθοδήγηση έμπειρου γιατρού δεν έχετε να φοβηθείτε τίποτα!

Ο διαβήτης της κύησης δεν ενοχοποιείται για αυξημένο κίνδυνο συγγενών ανωμαλιών.

Στο 97-98% οι ανωμαλίες στο σάκχαρο του αίματος εξαφανίζονται μετά τη γέννα.

www.diabetesmine.com
Συνήθως ο τοκετός προτιμάται να γίνεται την 38η εβδομάδα, αν και μπορεί ο μαιευτήρας σας να περιμένει μέχρι την 40η εβδομάδα, εφόσον η ρύθμιση του σακχάρου είναι καλή, το βάρος του παιδιού εκτιμάται κάτω από 4 κιλά και αν το βιοφυσικό προφίλ είναι φυσιολογικό, οπότε και ο τοκετός μπορεί να γίνει φυσιολογικός!

Όταν γεννηθεί το παιδί, πρέπει να γίνει παρακολούθηση ένα 24ωρο για τυχόν υπογλυκαιμία.

Σημάδια: Τα πρώτα σημάδια είναι το σάκχαρο στα ούρα. Επίσης μπορεί να νιώθετε ασυνήθιστη δίψα, συχνή και δύσκολη ούρηση και έντονη κόπωση, αύξηση αμνιακού υγρού


Προτάσεις διατροφής:

Δίαιτα πλούσια σε σύμπλοκους υδατάνθρακες και κυρίως όσπρια, μέτρια σε πρωτεΐνες, φτωχή σε χοληστερίνη και λιπαρά και δεν επιτρέπεται καθόλου ζάχαρη. Άφθονες φυτικές ίνες οι οποίες σύμφωνα με έρευνες μειώνουν την ανάγκη για ινσουλίνη. Να προτιμάτε το ψωμί ολικής άλεσης, τροφές πλούσιες σε ιχνοστοιχεία και φυσικές βιταμίνες.

Μικρά και συχνά γεύματα.

Προσοχή όμως: η διατροφή εξατομικεύεται από τον θεράποντα ιατρό, γιατί κάθε περίπτωση είναι διαφορετική.  ΘΗΛΑΣΜΟΣ: Επιτρέπεται ο θηλασμός και πρέπει να ενθαρρύνεται σε όλες τις γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη.

Στις γυναίκες με τύπου 2 σακχαρώδη διαβήτη δεν πρέπει κατά την περίοδο του θηλασμού να χορηγούνται σουλφονυλουρίες, γιατί απεκκρίνονται και με το γάλα και μπορεί να προκαλέσουν υπογλυκαιμία στο παιδί.

Φυσιολογικές τιμές καμπύλης σακχάρου:

Νηστείας: 60-110 Χορήγηση 75 gr. γλυκόζης
30 λεπτά μετά:
100-180
60 λεπτά μετά: 120-180 120 λεπτά μετά: 70-130 180 λεπτά μετά: 60-120Φυσιολογικές τιμές καμπύλης σακχάρου:

Νηστείας: έως 95

Χορήγηση 100 gr. γλυκόζης
1 ώρα:
έως 180


2 ώρες: έως 155

3 ώρες: έως 140

6 σχόλια:

 1. Επιτρεπετε να ξαναεπαλυφθει η καμπυλη ζαχαρου ;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αυτό θα το κρίνει ο γιατρός σας που ξέρει με λεπτομέρειες την υγεία σας και την εγκυμοσύνη σας!

   Διαγραφή
 2. Καμπύλη με 75gr
  0'-93
  60'-167
  120'-101.....
  Ειναι φυσιολογικές τιμές????

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Αγαπητή φίλη είναι λίγο τσιμπημένες κάποιες τιμές. Φαντάζομαι θα έχετε μιλήσει ήδη με το γιατρό σας!

   Διαγραφή
 3. Καλησπέρα. Η μέτρησή μου με 75gr έδειξε

  0': 84
  60': 160
  120': 86

  Είναι φυσιολογικά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Νομίζω ότι είναι πολύ καλά! Να μιλήσετε και με το γιατρό σας!

   Διαγραφή

Τι σκέφτεστε...