Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Διαλέξτε το σωστό παπούτσι για το παιδάκι σαςΠοιο είναι το ιδανικό παπουτσάκι για το παιδάκι σας; Μήπως του είναι μεγάλο και δεν μπορεί να περπατήσει καλά; Μήπως του είναι μικρό, το στενεύει ή του έχει δημιουργήσει πληγούλες; Ειδικά όταν τα παιδάκια μας κάνουν τα πρώτα βήματά τους, πραγματικά η αγωνία μας είναι μεγάλη για το αν θα επιλέξουμε το σωστό νούμερο και το σωστό παπούτσι!

Υπάρχουν κανόνες στην επιλογή του παπουτσιού; Βεβαίως, και υπάρχουν!

Πώς θα διαλέξετε το σωστό νούμερο:


Ένας τρόπος είναι να μετρήσετε το ποδαράκι του παιδιού σας σε εκατοστά. Στη συνέχεια συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα:

Στα αριστερά βλέπετε τα εκατοστά του ποδιού και στα δεξιά το νούμερο που αντιστοιχεί στο ποδαράκι του παιδιού σας.
7,9 cm = 13
8,5 cm = 14
9,1 cm = 15
9,7 cm = 16
10,3 cm = 17
11,0 cm = 18
11,6 cm = 19
12,3 cm = 20
13,0 cm = 21
13,6cm = 22
14,3 cm = 23
15,0 cm = 24
15,6 cm = 25
16,3 cm = 26
17,0 cm = 27
17,6 cm = 28
18,3 cm = 29


Σας παραθέτω ένα υπέροχο κείμενο (πηγή: www.mouyer.gr):

«Τα πόδια μας! Τα παραμελούμε, τα κακομεταχειριζόμαστε, τα περιφρονούμε. Και ας μας στηρίζουν μια ολόκληρη ζωή...
www.mumslittleone.com

Ο μέσος άνθρωπος κάνει περίπου 18,000 βήματα την ημέρα. Στη διάρκεια της ζωής του θα κάνει περίπου 350 εκατομμύρια βήματα διανύοντας 120.000 χλμ., περίπου τρεις φορές την περίμετρο της γης. Και όμως αυτό το τεράστιο ταξίδι ξεκινάει με ένα ασταθές βήμα από ένα ακόμα αφορμάριστο παιδικό πόδι που θέλει προστασία και φροντίδα για να εξελιχθεί σε αυτό το απίστευτο εργαλείο που θα μας επιτρέψει να ανακαλύψουμε τον κόσμο γύρω μας.
Γεννιόμαστε με πόδια εύθραστα και ασταθή αλλά εντυπωσιακά περίπλοκα. Η στρογγυλή και παχουλή μάζα του ποδιού καλύπτει και προφυλάσσει μία σύνθετη κατασκευή από χόνδρους και μύες που βρίσκονται σε μια συνεχή ανάπλαση και ανασχηματισμό.


Ένα ενήλικο πόδι αποτελείται από 26 οστά, 30 αρθρώσεις, 19 μύες, δεκάδες συνδέσμους και από τις απολήξεις περίπου 7000 νεύρων.
Το πόδι όμως ενός παιδιού δεν είναι μικρογραφία ενός ποδιού ενήλικα, αλλά έχει τις ιδιαιτερότητές του και χρειάζεται ειδική προσοχή και φροντίδα. Είναι πολύ πιο φαρδύ και κοντό, με λιγότερο ανεπτυγμένο το πίσω μέρος του σε σχέση με το μπροστινό, πράγμα που σημαίνει ότι η φόρμα της σόλας στο παπούτσι πρέπει να είναι φαρδιά.
Το παιδικό πόδι είναι επίσης εύπλαστο. Το 75% των οστών του ποδιού ξεκινάνε ως μαλακοί χόνδροι και οστεοποιούνται σταδιακά σε μια διαδικασία που ξεκινάει από την κύηση και σταματάει στα 18 περίπου χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα παιδικά πόδια είναι ευαίσθητα και μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά.
Παπούτσια

  • πολύ στενά ή σε μικρότερο νούμερο από αυτό που χρειάζεται
  • πολύ στενά καλτσάκια πριν το παιδί περπατήσει,
  • παπούτσια με στενές φόρμες που δεν αφήνουν, στα κρίσιμα πρώτα βήματα, χώρο στο παιδί να κουνάει τα δάχτυλά του
  • παπούτσια με τακούνι πιό ψηλό απ’ ότι πρέπει μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στο πόδι που θα τα κουβαλάει το σώμα μια ζωή.

Πολύ λίγα παιδιά γεννιούνται με ανωμαλίες στα κάτω άκρα. Ωστόσο μόνο το 40% των ενηλίκων έχουν πόδια υγιή, γεγονός που οφείλεται κυρίως στη χρήση ακατάλληλων παπουτσιών κατά την παιδική ηλικία.

www.kidspot.com.au

Αν το πόδι αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, αυτό αντανακλάται στα γόνατα, στους γοφούς και τη σπονδυλική στήλη. Η μετατόπιση των σπονδύλων από τη φυσική τους θέση, επηρεάζει τα νεύρα που περνούν από αυτά τα σημεία και να μπορεί να προκαλέσει ισχυαλγία, οσφυαλγία ή και αρθρίτιδα, πόνους στην πλάτη, ακόμα και εντερικά προβλήματα ή και πονοκεφάλους. Οι περισσότερες καθημερινές αδιαθεσίας οφείλονται στην κακή συγκατοίκηση ποδιού – παπουτσιού. Τα παπούτσια πρέπει να προσαρμόζονται στα πόδια και όχι το αντίθετο!
Τα πρώτα βήματα πρέπει να γίνονται ξυπόλητα, ανεμπόδιστα, για να μπορέσει ο εγκέφαλος να αναπτύξει την ικανότητα να δέχεται και να ερμηνεύει τον μέγιστο αριθμό πληροφοριών από τα νεύρα του ποδιού και να προσαρμόζει ανάλογα το σχήμα του πέλματος, την κατανομή του βάρους, την στάση του σώματος και όλες τις μικρές λεπτομέρειες που μαζί μας επιτρέπουν να περπατάμε.

Στην ίδια αρχή πρέπει να βασίζεται και η επιλογή των πρώτων παπουτσιών τα οποία πρέπει να ακολουθούν, 4 περίπου εβδομάδες μετά τα πρώτα βήματα του παιδιού.
Θέλουμε η σόλα να είναι:

  • μαλακή και εύπλαστη κάτω από τη φάλαγγα, το σημείο όπου φυσικά το πέλμα λυγίζει καθώς το βάρος μετατίθεται από τη φτέρνα στα δάχτυλα
  • ελαφριά για να μην εμποδίζει την φυσική κίνηση
  • αντιολισθητική για να βοηθάει στην σταθερότητα και
  • με μια ελαφριά ενίσχυση στη φτέρνα».

Άλλο ένα χρήσιμο εργαλείο είναι να εκτυπώσετε αυτό το πατουσάκι που το έχει επινοήσει η εταιρεία Μούγερ, να το βάλετε στην πατουσίτσα του και να δείτε ποιο είναι το σωστό νούμερο για το παιδάκι σας!

Εκτυπώστε το "ποδαράκι" από εδώ: ΠΑΤΟΥΣΑΚΙΆλλο ένα βοηθητικό πινακάκι:

Μήνες και νουμεράκια

0-6 μηνών 16- 18 νούμερο

6-12 μηνών 18-19,5 νούμερο

12-18 μηνών 19,5-21,5 νούμερο

18-24 μηνών 21,5-23,5 νούμερο

2-3 ετών 23,5-25

3-4 ετών 25-28 νούμερο


 

Να έχετε υπόψη σας ότι το ποδαράκι των παιδιών μεγαλώνει πάνω από μισό νούμερο κάθε 3 μήνες, όταν είναι μεταξύ 16 και 24 μηνών και μισό νούμερο κάθε 4 μήνες, όταν είναι 2 με 3 χρόνων. Τα παπουτσάκια που θα διαλέξτε πρέπει να είναι μαλακά και εύκαμπτα. Επίσης, είναι σημαντικό να ελέγξετε το υλικό κατασκευής τους. Τα δερμάτινα είναι ιδανικά! Υλικά συνθετικά ή που δεν τηρούν τις προδιαγραφές μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο ευαίσθητο δερματάκι του παιδιού σας ή ακόμα και αλλεργική αντίδραση.

Να παρατηρείτε πάντα μήπως τους έχουν δημιουργήσει φουσκάλες ή τραυματισμούς. Αν συμβεί αυτό, πρέπει οπωσδήποτε να τους αλλάξετε παπούτσια! Αυτό το γεγονός δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την ποιότητα του παπουτσιού. Όταν είχαμε αγοράσει γνωστή μάρκα παπουτσιού, δερμάτινα, όταν το καχυποπτούλι βρισκόταν στις πρώτες προσπάθειές του να περπατήσει, μετά από 2 εβδομάδες περίπου παρατήρησα όταν τα ποδαράκια της κάτω από τους αστραγάλους της είχαν πληγωθεί. Αμέσως τις τα έκρυψα και τις αγόρασα καινούργια!

Είναι σημαντικό τα παπουτσάκια που θα αγοράσετε να έχουν πόρους, ώστε να αερίζονται τα ποδαράκια τους!

Το επάνω μέρος του παπουτσιού δεν πρέπει να έχει σκληρές ραφές ή σημεία κόλλησης που μπορεί να τραυματίσουν το ευαίσθητο ποδαράκι του με την τριβή.

Το κούμπωμα του παπουτσιού πρέπει να είναι ρυθμιζόμενο, ώστε να κρατά το ποδαράκι του σταθερό. Η φτέρνα του παπουτσιού δεν πρέπει να είναι ψηλότερη των 3,8 εκατοστών.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδάκι έχει τη δική του ανάπτυξη και τους δικούς του ρυθμούς! Μη συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά ούτε ν' ανησυχήσετε αν το ποδαράκι του και η ηλικία του δεν αντιστοιχούν στους παραπάνω πίνακες που παραθέσαμε!

Καλό περπάτημα με υγεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...