Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Ποιος είναι ο ιδανικός παιδίατρος; Βασικά σημεία που πρέπει να προσέξετεΝομίζω ότι είναι ένα ερώτημα που "καίει" όλους τους γονείς...
Ποιος είναι ο ιδανικός παιδίατρος; Διάλεξα τον σωστό; Μήπως να δοκιμάσω δυο- τρεις πρώτα και μετά να καταλήξω; Να επιλέξω αυτόν που μου πρότεινε η φίλη μου ή το μαιευτήριό μου;
Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα δεν υπάρχει απόλυτη απάντηση. Το θέμα είναι ότι νοιαζόμαστε για τα αγγελούδια μας και θέλουμε να κάνουμε, όσο το δυνατόν, την πιο σωστή επιλογή για το παιδί μας! Άλλωστε, τους γιατρούς δεν τους παντρευόμαστε, αλλά τους επιλέγουμε, για να επιτελέσουν ένα ιερό λειτούργημα, τη φροντίδα της υγείας του παιδιού μας.
Επειδή είχα τη δυσάρεστη εμπειρία να αλλάξω παιδίατρο, όταν το καχύποπτο Μαράκι μου ήταν μόλις 12 μηνών, θα ήθελα να σας δώσω κάποιες συμβουλές από καρδιάς!
Αν είστε έγκυες, ξεκινήστε την αναζήτηση για τον παιδίατρο του παιδιού σας, πριν γεννήσετε! 

www.dremmabaker.com
Είναι πολύ σημαντικό πρώτα απ' όλα ο παιδίατρος να είναι ενημερωμένος και διαβασμένος. Να γνωρίζει τις εξελίξεις της επιστήμης του! Αν έχει και μάστερ και διδακτορικό ακόμη καλύτερα. Σε καμία περίπτωση δε θεωρώ ότι ένα τέτοιο χαρτί μπορεί να σας εξασφαλίσει με σιγουριά τον καλύτερο γιατρό, αλλά σίγουρα όσες περισσότερες γνώσεις έχει ο γιατρός του παιδιού σας τόσο το καλύτερο. Αν και θα πρέπει να τονίσουμε ότι υπάρχουν παιδίατροι χωρίς τα παραπάνω έξτρα χαρτιά και είναι εξαιρετικοί. 
Δεν είναι τυχαίο ότι όταν επισκεφτήκαμε το νέο μας παιδίατρο, ο οποίος τυχαίνει να είναι και διδάκτορας, στην Αργυρούπολη, ένιωσα ότι μόλις γέννησα. Τον άκουσα από την αρχή να μου δίνει οδηγίες και μάλιστα συμβουλές που ποτέ δεν είχα ακούσει μέχρι εκείνη την στιγμή. Ήταν πολύτιμη η συζήτηση μαζί του. Ένιωσα ηρεμία και ασφάλεια. Ο γιατρός, όποια ειδικότητα και να έχει, πρέπει να είναι διαρκώς ενημερωμένος, όχι μόνο με τη συμμετοχή του σε συνέδρια, αλλά και μέσω της προσωπικής του μελέτης.
Το δεύτερο πολύ βασικό στοιχείο είναι: "Γιατρέ, θέλω να σε βρίσκω ανά πάσα στιγμή"! Είναι πολύ σημαντικό, όταν έχεις την οποιαδήποτε ανησυχία ή το παιδί έχει παρουσιάσει κάποιο περίεργο σύμπτωμα, ο γιατρός να είναι εκεί να σε ακούσει και να σε κατευθύνει. Δεν υποστηρίζουμε την υπερβολή, δηλαδή να μην μπορεί ο άνθρωπος να πάει στην τουαλέτα ή να φάει, αλλά να νιώθεις ότι είναι κοντά σου! Πόσο στεναχωριέμαι, όταν ακούω περιπτώσεις από φίλες να μην σηκώνουν τα τηλέφωνα για ώρες και να περνούν ώρες αγωνίας ή να τρέχουν στα νοσοκομεία! Αυτό είναι απαράδεκτο. Και γι' αυτό τους φωνάζω: "Αλλάξτε γιατρό"! 

www.crittenton.com
Στις απαντήσεις του να είναι περιεκτικός και καθησυχαστικός! Αυτό ακριβώς έχουμε βρει στο πρόσωπο του δικού μας παιδιάτρου. Απαντά στην ουσία των ερωτήσεων, δίνει σαφείς οδηγίες και ταυτόχρονα σε καθησυχάζει και κυρίως δεν σε πανικοβάλει (όπως μας έκανε ο προηγούμενος παιδίατρος).
Να έχει "πελατεία"! Κι όταν λέμε να έχει "πελατεία" εννοούμε ότι σαφώς ένα διαρκώς άδειο ιατρείο θα πρέπει να σας ταρακουνήσει ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά. Η παρουσία γονιών και παιδιών δείχνει ότι η φήμη του συγκεκριμένου γιατρού έχει διαδοθεί και υπάρχει εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του!
Να σας αφιερώνει χρόνο, όταν πηγαίνετε στο ιατρείο του. Τα "ξεπετάγματα" είναι άκρως απαγορευτικά! Ο γιατρός πρέπει να δίνει χρόνο στο παιδί και τους γονείς, να εξετάζει το παιδί με λεπτομέρεια και να ακούει με προσοχή τις ανησυχίες των γονιών και να απαντά με σαφήνεια! Επιπλέον, ο παιδίατρος θα πρέπει να αποκτήσει μία προσωπική σχέση με το παιδί σας. Μου έκανε τρομερή εντύπωση την τελευταία φορά που πήγαμε στον παιδίατρό μας για ένα κρυολόγημα ότι η Μαρία ήθελε να περπατήσει μέσα στο εξεταστήριο και να περιεργαστεί το χώρο. Επίσης, χαμογελούσε στο γιατρό!Το ίδιο συμβαίνει μέχρι και σήμερα...
Δεν είναι κακό ο παιδίατρος να παραδεχτεί ότι δε γνωρίζει την απάντηση σε μια ερώτησή σας και να σας ενημερώσει ότι, αφού την πληροφορεί, θα σας δώσει την πληροφορία που ζητάτε. Αν είναι, βέβαια, για όλα ενημερωμένος, ακόμη καλύτερα!
Χρησιμοποιεί τα φάρμακα και τις αντιβιώσεις με φειδώ και όπου χρειάζεται! Από τον 12ο μήνα και μετά περάσαμε διάφορες ασθένειες που πολλοί άλλοι παιδίατροι θα είχαν δώσει αντιβίωση με την πρώτη κι όμως εμείς χάρη στο γιατρό μας την αποφύγαμε.
Είναι σημαντικό να σας δίνει χρόνο να συζητήσετε θέματα που δεν είναι εντελώς ιατρικά, όπως προβλήματα ύπνου, πείσματα, συμπεριφορά, ζήλια μεταξύ παιδιών ή αδελφών κ.τ.λ.
Να είναι συμπονετικός, αλλά και δυνατός συναισθηματικά εκεί που πρέπει!
Ακόμη, να μην ξεχνά ότι είστε ο γονείς αυτού του παιδιού και σας σέβεται, όταν διαφωνείτε!
Να σας θυμάται και εσάς και το παιδί σας. Κι όταν λέω να σας θυμάται, δεν εννοώ σε καμία περίπτωση να θυμάται ο άνθρωπος λεπτομέρειες, για παράδειγμα πόσα κιλά είναι ή πόσο ύψος έχει ή με την απόλυτη ακρίβεια την ηλικία του, αλλά τουλάχιστον να θυμάται σε ποιον μιλάει και κάποια από τα βασικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που αλλάξαμε παιδίατρο. Όταν χρειάστηκα μία συγκεκριμένη συμβουλή για τη διατροφή της Μαρίας, όταν περνούσε γαστρεντερίτιδα, με συμβούλευσε να μην τρώει κάποιες τροφές που η Μαρία δεν είχε βάλει καν στο στόμα της, γιατί ήταν πολύ μικρούλα. Και ούτε μπήκε στον κόπο να ρωτήσει πόσων μηνών είναι το μωρό. Αυτό δείχνει αδιαφορία για τον ασθενή. Με τον καινούργιο μας παιδίατρο δεν έχουμε τέτοια θέματα. Κάθε φορά που του τηλεφωνούμε ξέρει πολύ καλά ο άνθρωπος με ποιον μιλάει! 
Και κάτι τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό, επειδή πιστεύω κάποιοι από εσάς θα έχετε δει πώς πέφτουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και οι σύμβουλοι διατροφής σε παιδιάτρους με "πελατεία", προσοχή, σας παρακαλώ, στα βρεφικά γάλατα και στις κρέμες που επιλέγετε για τα παιδιά σας! Υπάρχουν γιατροί που προωθούν γάλατα και κρέμες των εταιρειών που τους προσεγγίζουν, χωρίς να βασίζονται σε αντικειμενικά κριτήρια που αφορούν την ποιότητα των προϊόντων. Δεν είναι κακό να είστε κι εσείς ενημερωμένοι και να κοιτάζετε τα συστατικά στις συσκευασίες!
Κι όπως το έχω γράψει και κατά καιρούς και για τους γυναικολόγους, η Ελλάδα έχει γεμίσει από γιατρούς όλων των ειδικοτήτων! Μην φοβάστε να αλλάξετε το γιατρό σας, αν το ένστικτό σας σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά! Ρωτήστε κόσμο, διασταυρώστε γνώμες, ψάξτε το βιογραφικό του και βρείτε τον καλύτερο για το παιδί σας! Η υγεία είναι πολύτιμη!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...