Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Σωματική ανάπτυξη παιδιού

Επειδή έχω καταλάβει ότι όλοι οι γονείς έχουν μεγάλη ανησυχία για τα κιλά και το ύψος του μωρού τους, θεώρησα απαραίτητο να σας γράψω κάποιους βασικούς κανόνες, οι οποίοι θα σας καθησυχάσουν πολύ και θα σας βοηθήσουν να εξετάσετε την σωματική ανάπτυξη του παιδιού σας με άλλο μάτι:
  • Ένα παιδί διπλασιάζει το βάρος της γέννησής του στους 5 μήνες και το τριπλασιάζει στους 12 μήνες.
www.theparentszone.com

Η κόρη μου για παράδειγμα γεννήθηκε περίπου 3 κιλά, στους 5 μήνες ήταν περίπου 6 κιλά και στους 12 μήνες ήταν περίπου 9 κιλά.
Προσοχή: Τα παιδιά με χαμηλότερο βάρος γέννησης τα διπλασιάζουν και τα τριπλασιάζουν γρηγορότερα. Αυτά που γεννιούνται με μεγαλύτερο βάρος χρειάζονται περισσότερο χρόνο από το μέσο όρο για την αντίστοιχη αύξηση.
  • Το παιδί φθάνει στο μισό του ύψους ως ενήλικος στους 24 μήνες της ζωής του. Τα αγόρια είναι περίπου 5 εκατοστά ψηλότερα από το διπλάσιο ύψος των 2 χρόνων και τα κορίτσια 5 εκατοστά κοντύτερα από το διπλάσιο ύψος.
  • Η μισή ανάπτυξη του κεφαλιού του θα συμβεί στον πρώτο χρόνο της ζωής του. Η υπόλοιπη θα πάρει χρόνια!!!
  • Μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδί είναι μοναδικό και διαφορετικό από τα άλλα, γι’ αυτό το λόγο μην υποκύπτετε σε συγκρίσεις με άλλα παιδάκια. Η ανάπτυξη του παιδιού δεν είναι διαγωνισμός…
  • Τους πρώτους 3- 4 μήνες της ζωής του θα μεγαλώσει πολύ γρήγορα. Στη συνέχεια θα μειωθεί ο ρυθμός ανάπτυξής του- ειδικά στους 12- 24 μήνες. Στην εφηβεία θα πραγματοποιηθεί ένα νέο ξέσπασμα ανάπτυξης.
  • Όταν ο παιδίατρός σας μετά το κεφαλάκι του μωρού σας, δεν το κάνει για αισθητικούς λόγους, δηλαδή για να δει πόσο μικρό ή μεγάλο κεφάλι έχει, αλλά για να εξετάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του και να βεβαιωθεί κατά πόσο είναι νευρολογικά φυσιολογικό.  
  • Αν ένα παιδί βρίσκεται στις μετρήσεις κάτω από το 50% δε σημαίνει ότι δεν είναι υγιές, αρκεί να αναπτύσσεται σταθερά. Σκεφτείτε ότι τα μισά παιδιά απ’ όλα τα παιδιά είναι στο πεντηκοστό εκατοστημόριο ή κάτω από αυτό.
  • Επίσης, οι καμπύλες ανάπτυξης διαφέρουν όταν το μωρό πίνει αγελαδινό γάλα κι όταν πίνει μητρικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...