Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Μαθαίνω να διαβάζω τους υπερήχους του μωρού μουΚάθε φορά που κάνουμε ένα υπερηχογράφημα πλημμυρίζει η ψυχή μας με αγάπη και δέος μπροστά σε αυτό το πλασματάκι ή και τα πλασματάκια που βλέπουμε να μεγαλώνει/ουν στη μήτρα μας! Το θαύμα της ζωής!
Θυμάμαι, όταν είχαμε τις καθιερωμένες μας επισκέψεις στο μαιευτήρα μας ή στον ειδικό εμβρυικής ιατρικής ένιωθα τόσο μεγάλη αγωνία! Είναι καλά το μωράκι μου; Μεγαλώνει σωστά;
Θυμάμαι να χτυπά δυνατά η καρδιά μου μέχρι να φθάσει η κεφαλή του υπερηχογράφου πάνω στην κοιλιά μου… Και να… εμφανιζόταν το καχυποπτούλι μου μέσα στη μήτρα μου κι εγώ ανακουφιζόμουν στη στιγμή. Αυτός ο γλυκός χτύπος της καρδιάς της, η εξέλιξή της, το προσωπάκι της που έπαιρνε σιγά- σιγά μορφή και αστειευόμουν με τον άνδρα μου και του έλεγα: «Πόσο σου μοιάζει»! Και με κορόιδευε: «Πώς το κατάλαβες; Ούτε καν που την ξεχωρίζω». Και είχα δίκιο! Το Μαράκι είναι ίδιος ο μπαμπάς της… Το φοβερό είναι ότι είχα καταλάβει ότι είχε τα μάτια του, τα χέρια του και τις πατούσες του από τότε που κάναμε την αυχενική διαφάνεια!
Πέρα, όμως, από το τρυφερό κομμάτι της υπόθεσης των υπερήχων, έχουμε και το μέρος το επιστημονικό, εκείνο που αφορά την υγεία των παιδιών μας.
Δεν είναι λίγες οι φορές που μπροστά στα αυτά τα ακαταλαβίστικα αρχικά γράμματα και αναλύσεις των υπερήχων κοιτάζουμε με το στόμα ανοιχτό και δεν καταλαβαίνουμε τίποτα! Εννοείται ότι όσοι δεν το έχουμε σπουδάσει το αντικείμενο δεν είμαστε σε θέση να ερμηνεύουμε πλήρως την εικόνα ενός υπερήχου, αλλά σίγουρα δε θα ήταν κακό να γνωρίζουμε κάποια βασικά στοιχεία.
Πρέπει να γνωρίζετε ότι κάθε τι που μετρά ο γιατρός σας υπάρχει λόγος που το μετράει!

Ας αρχίσουμε:

CRL: Crown-rump length, είναι το κεφαλοουριαίο μήκος του εμβρύου, δηλαδή όταν μετράμε το εμβρυάκι από το κεφαλάκι του μέχρι την ουρά του (και όχι μέχρι τις πατούσες του, διότι είναι πολύ δύσκολο να μετρήσει κάτι τέτοιο ο ειδικός, αφού το μωράκι είτε κινείται με τα χεράκια πάνω- κάτω είτε είναι στριμωγμένο). Το CRL το μετράμε τις πρώτες εβδομάδες της κύησης. Μετά που το μωράκι μεγαλώνει και κολλάει στα τοιχώματα της κοιλιάς δεν το μετράμε. Το μήκος του εμβρύου δείχνει με αξιοπιστία αν το μωράκι μεγαλώνει σωστά. NT: nuchal translucency δηλαδή μήκος της αυχενικής διαφάνειας για τη διαμόρφωση των στατιστικών για την πιθανότητα των τρισωμιών 21, 18, 13.


BPD: Biparietal Diameter είναι η εγκάρσια μέτρηση της διαμέτρου του κρανίου του μωρού, όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα:


OFD: occipitofrontal diameter είναι άλλη μέτρηση του κεφαλιού του μωρού, όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα:HC: head circumference είναι η περίμετρος της κεφαλής, όπως την βλέπετε στην παρακάτω εικόνα.AC: abdominal circumference είναι η κοιλιακή περίμετρος, όπως βλέπετε στην παρακάτω εικόνα:


FL: Femur length είναι το μήκος του μηριαίου οστού:


TCD: Transverse cerebellar diameter είναι η εγκάρσια διάμετρος της παρεγκεφαλίδας. Δείτε την παρακάτω εικόνα:


CM: Cisterna magna diameter είναι η διάμετρος της μεγάλης δεξαμενής. Δείτε την παρακάτω εικόνα:Va και Vp: Anterior cerebral ventricule diameter και Posterior cerebral ventricule diameter είναι οι μετρήσεις για τις δύο εγκεφαλικές κοιλίες.

Τα τελευταία χρόνια οι ειδικοί της εμβρυικής ιατρικής έχουν συμπεριλάβει στις μετρήσεις τους και το μήκος του βραχιόνιου (HL), που σε πολλές έρευνες θεωρείται πιο αξιόπιστη ένδειξη από το μήκος του μηριαίου:
Αυτή είναι η μέτρηση του βραχιόνου του καχυποπτουλίου (σας το έχω χρωματίσει, για να το καταλάβετε):


Επίσης μετρούν την αυχενική πτυχή που είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την αυχενική διαφάνεια. (δείτε εδώ σχετικά: αυχενική πτυχή)

Το ρινικό οστό: διαβάστε εδώ σχετικά: ρινικό οστό

Την εξωτερική διακογχική διάμετρος (μέτρηση από τη μια εξωτερική κόγχη του ματιού μέχρι την άλλη):


APAD:  Antero-posterior abdominal diameter δηλαδή προσθοπίσθια κοιλιακή διάμετρος. Αυτή η μέτρηση πραγματοποιείται από την πίσω πλευρά της κοιλιάς (το δέρμα δηλαδή που καλύπτει τη σπονδυλική στήλη μέχρι το μπροστινό κοιλιακό τοίχωμα. (δείτε την εικόνα που ακολουθεί)
TAD: Transverse abdominal diameter δηλαδή εγκάρσια κοιλιακή διάμετρος. Η μέτρηση αυτή πραγματοποιείται στα εξωτερικά όρια της κοιλιάς του σώματος του εμβρύου σε 90 μοίρες στην προσθοπίσθια κοιλιακή διάμετρο (APAD) και μετράει από τη μία στην άλλη άκρη τα φαρδύτερα σημεία της κοιλιάς. (δείτε την εικόνα που ακολουθεί)
Με λίγα λόγια η APAD και η TAD αφορούν μετρήσεις της κοιλίτσας του μωρού σας, οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες, για να αντιληφθεί ο γιατρός σας την υγιή ανάπτυξή του. 

Επίσης μετράνε και τα νεφράκια του μωρού που συνήθως τα ονομάζουν στο χαρτί που θα σας δώσουν πύελους.

Εύχομαι να παίρνετε μόνο καλές ειδήσεις για τα μωράκια σας και να θυμάστε ότι ο γιατρός είναι πάντα δίπλα σας να σας εξηγήσει οποιαδήποτε απορία έχετε! Ρωτήστε τον!

πηγές εικόνων: www.centrus.com/ www.medscape.com/ www.fetal.com/ www.glown.com και
 www.ibme.ox.ac.uk


2 σχόλια:

Τι σκέφτεστε...