Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Πλακούντας… ένα όργανο ήρωας! Γεννιέται, για να πεθάνει...Ο πλακούντας αυτό το πολύτιμο όργανο που δημιουργεί ο οργανισμός της γυναίκας, όταν μείνει έγκυος, είναι το μόνο μιας χρήσης όργανο που υπάρχει! Γεννιέται στα τοιχώματα της μήτρας και επιτρέπει στο μωράκι την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών, εξαλείφει τα απόβλητα, προστατεύει από λοιμώξεις και  παρέχει οξυγόνο μέσω του αίματος της μητέρας. Τα απόβλητα του μωρού περνούν στο αίμα της μάνας, τα οποία επεξεργάζονται στα νεφρά της και στη συνέχεια αποβάλλονται. Περιέργως, όλα αυτά συμβαίνουν χωρίς να αναμειγνύεται με το αίμα σας μωρού. Η επιφάνειά του πλακούντα υπολογίζεται στα 13 τετραγωνικά μέτρα, η διάμετρός του στα 23 εκατοστά και ζυγίζει περίπου μισό κιλό.
Η ανάπτυξή του ξεκινά μόλις 12 μέρες μετά τη σύλληψη του μωρού. Ένα μέρος του πλακούντα αναπτύσσεται από τη μάνα και ένα μέρος του πλακούντα δημιουργείται από την ένωση του ωαρίου και του σπερματοζωαρίου, δηλαδή το εμβρυάκι το οποίο θα ενωθεί με τη μάνα μέσω του ομφάλιου λώρου. Ο μητρικός πλακούντας είναι σκούρος κόκκινος, σπογγώδης και με ανώμαλη επιφάνεια. 

www.healthcentral.com
Πλακούντα μπορούν να δημιουργήσουν μόνο τα θηλαστικά ζώα καθώς και ορισμένα φίδια και σαύρες, με διαφορετικά όμως επίπεδα ανάπτυξης σε σχέση με τα θηλαστικά.
Επίσης, λειτουργεί και ως αδένας, καθώς εκκρίνει διάφορες ορμόνες, συμπεριλαμβανομένων της χοριακή γοναδοτροπίνη, της προγεστερόνης και των οιστρογόνων. Όλες αυτές οι ορμόνες βοηθούν στη ρύθμιση και τη διατήρηση της εγκυμοσύνης.
Εκτός από αυτά, δίνει την εκκίνηση για την έναρξη παραγωγής του μητρικού γάλακτος!
Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, ο πλακούντας γίνεται μαλακότερος και αφήνει περισσότερα μόρια να περάσουν από τον έξω κόσμο στο αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό. Γι 'αυτό το λόγο το μωρό σας μπορεί να αρχίσει να δοκιμάζει τα τρόφιμα που τρώτε και, σύμφωνα με ορισμένους επιστήμονες, να ανιχνεύει ακόμα και μυρωδιές.
Στις 40-42 εβδομάδες, ο πλακούντας λειτουργεί ακόμα καλά, αλλά μετά την εβδομάδα 42, αν δεν έχει επέλθει ο τοκετός, ο γιατρός σας μπορεί να αρχίσει να ανησυχεί για το πόσο επαρκής είναι ο πλακούντας σας, γεγονός που μπορεί να τον οδηγήσει σε πρόκληση τοκετού.
Από τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης σας, περίπου 27 λίτρα αίμα ρέουν μέσα από τον πλακούντα σας κάθε μέρα. Από τον 9ο μήνα, τα λίτρα φθάνουν στα 330 την ημέρα.  
Ο πλακούντας αναπτύσσεται σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και παραμένει συνδεδεμένος με το τοίχωμα της μήτρας από τη μία πλευρά και συνδέεται με το έμβρυο μέσω του ομφάλιου λώρου.
Όταν γεννηθεί το μωράκι, βγαίνει ενωμένο με τη μητέρα του μέσω του ομφάλιου λώρου, οποίος κόβεται. Ο πλακούντας μετά την ολοκλήρωση του τοκετού πέφτει μέσα σε μία ώρα. Αν ο πλακούντας καθυστερήσει να πέσει, τότε δίνεται ειδικό φάρμακο, για να προωθηθεί η έξοδός του από τη μήτρα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ο μαιευτήρας να ελέγξει ότι η μήτρα της γυναίκας έχει καθαριστεί σωστά και δεν έχουν μείνει κομμάτια του πλακούντα μέσα, γιατί μπορεί να προκληθεί μεγάλη αιμορραγία!!!
Μπορεί να παρουσιάσει ο πλακούντας προβλήματα:
Η ανεπάρκεια του πλακούντα είναι σπάνια. Μπορεί να διαπιστωθεί ότι το αίμα δε ρέει ομαλά μέσα στον πλακούντα –για άγνωστους λόγους. Και γι’ αυτό ακριβώς ο γιατρός σας θα σας προτείνει να σας παρακολουθεί συχνότερα.


www.glamcheck.com

Αν ο γιατρός σας σας μιλήσει για προδρομικό πλακούντα σημαίνει ότι αντί να έχει τοποθετηθεί ψηλά στη μήτρα σας, όπως είναι το φυσιολογικό, έχει δημιουργηθεί χαμηλά, πιο κοντά στον τράχηλο της μήτρας, το οποίο σημαίνει ότι είναι πιθανόν να εμποδίζει την έξοδο του μωρού κατά τη διάρκεια του τοκετού. Αυτό συμβαίνει 1 στις 200 εγκυμοσύνες και συνήθως οι μαιευτήρες το εντοπίζουν στο πρώτο ή δεύτερο υπερηχογράφημα. 

Οι γυναίκες με προδρομικό πλακούντα προτιμάται να γεννούν με καισαρική τομή. Ίσως είναι ο ασφαλέστερος τρόπος να γεννηθεί το μωρό σας, αν έχετε προδρομικό πλακούντα.
Η αποκόλληση του πλακούντα
είναι ένα γεγονός που ακούμε πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό. Πότε συμβαίνει αυτό; Μερικές φορές ο πλακούντας διαχωρίζεται από τα τοιχώματα της μήτρας, προκαλώντας αιμορραγία και πόνο στην κοιλιά. Τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Επιστημονικά έχει συνδεθεί με την έλλειψη της πρωτεΐνης και του φολικού οξέως στη διατροφή της μητέρας και η υψηλή αρτηριακή πίεση.
Σίγουρα η αιμορραγία στην εγκυμοσύνη προκαλεί τρόμο στην γυναίκα. Αν όμως ενημερώσετε άμεσα το γιατρό σας, σας παρακολουθήσει και σας δώσει τα κατάλληλα φάρμακα σε συνδυασμό με κατάκλιση, το πιθανότερο είναι ότι όλα θα πάνε καλά με την εγκυμοσύνη σας!!!
Τέλος, υπάρχει περίπτωση –σπανίως- να δημιουργηθεί ο λεγόμενος πλακούντας «accreta», δηλαδή στιφρού πλακούντα. Αυτό συμβαίνει όταν ο πλακούντας έχει «χωθεί» ανώμαλα στο τοίχωμα της μήτρας, καθιστώντας σχεδόν αδύνατη την αποκόλλησή του από τα τοιχώματα της μήτρας μετά τον τοκετό. Μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει σε αιμορραγία και σε ρήξη μήτρας! Γι’ αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία να έχετε έναν έμπειρο μαιευτήρα να τον αντιληφθεί από τον υπέρηχο και να ξέρει τι έχει να αντιμετωπίσει κατά τη διάρκεια του τοκετού.  


Εντάξει, είπαμε ότι ο πλακούντας είναι ένα σοφό όργανο και προστατεύει το μωρό, αυτό δε σημαίνει ότι κι εμείς δεν πρέπει να φροντίσουμε να τον διατηρήσουμε υγιή.


Πώς μπορεί να γίνει αυτό:
1. Πείτε όχι στο κάπνισμα! Η νικοτίνη συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, επιβραδύνει τη ροή του αίματος μέσω του πλακούντα και εμποδίζει την ανάπτυξη του μωρού. Ο καπνός είναι γεμάτος δηλητήρια: μονοξείδιο του άνθρακα και θειοκυάνιο, το οποίο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο έμβρυο. 


2. Πείτε ναι στις τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, όπως άπαχο κρέας και σκληρά τυριά, ιδιαίτερα προς το τέλος της εγκυμοσύνης σας, μπορεί να κρατήσει τον πλακούντα σας υγιή. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

 
3. Πείτε ναι στις βιταμίνες και στα μέταλλα. Φαγητά πλούσια σε βιταμίνη Κ μπορούν να βοηθήσουν στην προφύλαξη του πλακούντα από αιμορραγία, επειδή η συγκεκριμένη βιταμίνη βοηθά να πήξει το αίμα σας. Η έλλειψη φυλλικού οξέος έχει συνδεθεί με την αποκόλληση του πλακούντα, γι 'αυτό και συνιστώνται 400mcg την ημέρα τους τρεις πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης σας.

4. Προσοχή: ενώ προστατεύει το μωρό σας από τις περισσότερες βλαβερές ουσίες, δεν μπορεί να το προστατεύσει από τις ορμόνες του στρες!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...