Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Αποθήκευση μητρικού γάλακτοςΟ θηλασμός είναι ένα θέμα πολύ ευαίσθητο και προσωπικό. Η μικρή Μαρία θήλασε περίπου 12 μήνες, δεν της αρνήθηκα ποτέ, αλλά αποθήλασε μόνη της, προφανώς επειδή έλειπα και αρκετές ώρες στην εργασία μου. Στην εργασία μου γύρισα, όταν η μικρή ήταν μόλις 2 μηνών και με τη βοήθεια της αποθήκευσης και του θηλάστρου μου κατάφερα να της δώσω μητρικό γαλατάκι για ένα ικανοποιητικό χρονικό διάστημα. Μακάρι να τα είχαμε καταφέρει για περισσότερο...
Κατά καιρούς με ρωτούν φίλες μου και γνωστές μου για το σωστό τρόπο αποθήκευσης του μητρικού γάλακτος, όταν θα επιστρέψουν στη δουλειά τους. Εγώ, βέβαια, δεν είμαι ειδική στο θέμα... Διάβασα, όμως, πολύ, για να μην κάνω καμία λανθασμένη κίνηση...

Από εξειδικευμένα σάιτ αντλώ κάποιες πληροφορίες σχετικά με την αποθήκευση του μητρικού γάλακτος και σας τις παρουσιάζω, ώστε να αποφύγετε λάθη και να σας φύγει κάθε απορία!

ΚΑΝΟΝΕΣ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗΣ ΜΗΤΡΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ:

Στην Ελλάδα υπάρχει νομοθεσία για την προστασία του θηλασμού στις εργαζόμενες μητέρες. Προβλέπονται, λοιπόν, διαλείμματα για θηλασμό ή άντληση του γάλακτος από το στήθος, διάρκειας 60 λεπτών την ημέρα για 12 μήνες.

www.ameda.com.au

Πρακτικές συμβουλές
· Θα πρέπει το στήθος και τα χέρια να διατηρούνται όσο πιο καθαρά γίνεται κατά τη διάρκεια της έκθλιψης του μαστού.
· Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση αλοιφών στήθους πριν τη συλλογή του γάλακτος. Εάν για κάποιο λόγο χρησιμοποιήθηκαν πρόσφατα θα πρέπει να αφαιρούνται με καλό πλύσιμο του στήθους και των χεριών με νερό.
· Το γάλα θα πρέπει να συλλέγεται σε αποστειρωμένα δοχεία (πλαστικά ή γυάλινα) με αεροστεγές καπάκι για ασφαλές κλείσιμο. Εάν η συλλογή γίνεται με θήλαστρο το γάλα θα πρέπει αρχικά να συλλέγεται στα ειδικά δοχεία που συνοδεύουν μία συσκευή θήλαστρου και έπειτα να μεταφέρονται στα πλαστικά δοχεία, εάν βέβαια το γάλα δεν δοθεί αμέσως στο μωρό και προορίζεται για φύλαξη.
· Πριν τη χρήση τα δοχεία και ο εξοπλισμός του θήλαστρου θα πρέπει να πλένονται σε ζεστό σαπουνόνερο και να ξεπλένονται καλά. Μετά το πλύσιμο συνιστάται ο βρασμός. Η χρήση του πλυντηρίου πιάτων είναι αποδεκτή μετά από ένα καλό πλύσιμο.
· Όταν γίνεται χρήση των ειδικών πλαστικών συσκευασιών για την κατάψυξη του γάλακτος που κυκλοφορούν στα φαρμακεία, πάντα να τοποθετούνται δίπλα-δίπλα, ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο να σκιστούν. Πρέπει πρώτα να βγαίνει ο αέρας από το επάνω μέρος έπειτα να διπλώνονται προς τα κάτω αφήνοντας 2 εκατοστά πάνω από το γάλα και έτσι να δένονται. Καλό θα είναι να τοποθετούνται σε ένα δοχείο, που θα τα κρατήσει όρθια μέχρι να παγώσουν εντελώς. Τα πλαστικά αυτά σακουλάκια, που είναι ειδικά κατασκευασμένα για τη φύλαξη του μητρικού γάλακτος, συστήνεται να μην χρησιμοποιούνται για μεγάλης διάρκειας ψύξη (περισσότερο από 72 ώρες).
· Καλό είναι το γάλα να αποθηκεύεται σε μικρές ποσότητες για να αποφεύγεται το άσκοπο πέταγμά του. Αν το μωρό δείχνει να πεινάει ακόμα είναι προτιμότερο να δίδεται συμπληρωματικά η απαραίτητη ποσότητα γάλακτος παρά να πετιέται.
· Στην περίπτωση που μία μητέρα θέλει να κρατήσει το μωρό της ευχαριστημένο μέχρι να προλάβει να φτάσει σπίτι για να το θηλάσει, είναι χρήσιμο να υπάρχουν αποθηκευμένες μικρότερες ποσότητες γάλακτος (π.χ 30-50 ml) για τις περιπτώσεις αυτές.
· Ένας τρόπος να ξεχωρίζονται οι παλαιότερες από τις πιο φρέσκες συλλογές γάλακτος είναι να σημειώνονται πάνω στα δοχεία, σε μία αυτοσχέδια ετικέτα, ημερομηνία και ώρα συλλογής του γάλακτος (τα σακουλάκια φύλαξης γάλακτος που κυκλοφορούν στην αγορά έχουν προβλεπόμενο τέτοιο χώρο). Φροντίστε οι ετικέτες να είναι καθαρογραμμένες και να είναι αδιάβροχος ο μαρκαδόρος. Αν το γάλα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για να σιτιστούν περισσότερα από ένα μωρά, χρήσιμο θα ήταν να αναγράφεται και το όνομα του μωρού.
· Εάν χρειαστεί να αναμειχθούν ποσότητες γάλακτος που έχουν αντληθεί από το στήθος κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να επιτευχθεί η επιθυμητή ποσότητα αποθήκευσης, πρέπει πρώτα να τοποθετηθεί η πιο πρόσφατη ποσότητα γάλακτος στο ψυγείο ή σε ένα ψυγειάκι χειρός με πάγο για μία ώρα και μετά να προστεθεί στην παλαιότερη ήδη κρύα ποσότητα
· Το γάλα που μόλις βγήκε από το μαστό δεν πρέπει να αναμειχθεί ποτέ με παγωμένο γάλα, γιατί έτσι το κατεψυγμένο γάλα θα ξεπαγώσει μερικώς.
· Το γάλα διαχωρίζεται κατά τη διάρκεια της κατάψυξης γιατί δεν είναι ομογενοποιημένο. Το λίπος θα συσσωρεύεται στην επιφάνεια και θα φαίνεται λευκότερο και παχύτερο. Γι’ αυτό πριν δοθεί στο μωρό καλό θα ήταν να ανακινείται, μαλακά.
· Το χρώμα του γάλακτος μπορεί να αλλάζει από μέρα σε μέρα. Αυτό εξαρτάται από τη μητρική διατροφή. Το κατεψυγμένο γάλα μπορεί, επίσης, να μυρίζει διαφορετικά από το φρέσκο που μόλις βγήκε από το μαστό της μητέρας.
· Ο καταψύκτης να μην γεμίζεται ποτέ μέχρι επάνω. Πάντα να υπάρχει λίγος χώρος επάνω γιατί το μητρικό γάλα διαστέλλεται καθώς παγώνει.
· Η διατροφή της μητέρας να είναι όσο γίνεται πιο υγιεινή και θρεπτική, πλούσια σε πρωτεΐνες, ασβέστιο και σίδηρο. Η κατανάλωση 1 ½ με 2 λίτρων νερού και άφθονων φρούτων, λαχανικών συνίσταται από τους ειδικούς. Η περίοδος αυτή για μία εργαζόμενη μητέρα που θηλάζει είναι πολύ κουραστική και χρειάζεται όσο περισσότερη ενέργεια γίνεται.
· Η ηρεμία και η καταπολέμηση του άγχους είναι πολύ σημαντικοί παράγοντες για την επιτυχία του θηλασμού με συνθήκες εργασίας. Η ώρα αυτή είναι μοναδική είτε βρίσκεται η μητέρα κοντά στο παιδί είτε μακριά και πρέπει να τη ζει με ηρεμία και χωρίς εντάσεις.
Κανόνες αποθήκευσης μητρικού γάλακτος
· Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί σε θερμοκρασία δωματίου (μέχρι και 25οC) για 6 με 8 ώρες. Θερμοκρασίες μεγαλύτερη των 25οC μπορεί να μην είναι ασφαλής. Τα δοχεία πρέπει να είναι σκεπασμένα και να διατηρούνται όσο πιο κρύα γίνεται. Εάν σκεπαστούν με μία κρύα πετσέτα, μπορεί να διατηρηθούν κρύα για περισσότερο καιρό.
· Το μητρικό γάλα μπορεί να διατηρηθεί σε ψυγειάκια χειρός με πάγο για 24 ώρες
· Μπορεί να ψυχθεί με ασφάλεια στους 4οC και να διατηρηθεί μέχρι και 5 ημέρες. Είναι καλύτερα τα δοχεία με το γάλα να τοποθετούνται στο πίσω μέρος του ψυγείου, όπου η ψύξη είναι καλύτερη.
· Ο τύπος του ψυγείου που θα χρησιμοποιήσετε για τη φύλαξη του μητρικού γάλακτος θα καθορίσει και τον επιτρεπόμενο ασφαλή χρόνο φύλαξης.
Ø Φύλαξη σε κατάψυξη, που βρίσκεται εντός του ψυγείου
(-15οC): 2 εβδομάδες
Ø Φύλαξη σε ψυγείο / κατάψυξη με ξεχωριστές πόρτες
(-18οC): 3 με 6 μήνες
Ø Φύλαξη σε καταψύκτη που δεν ανοίγει συχνά
(-20οC): 6 με 12 μήνες
· Το γάλα που φυλάσσεται για τις μεγαλύτερες περιόδους, από τις παραπάνω, είναι ασφαλές. Υπάρχουν, όμως, και μερικές αποδείξεις πως τα λιπίδια του μητρικού γάλακτος αποικοδομούνται και έτσι η άριστη ποιότητά του μειώνεται.
· Οι παραπάνω κανόνες ισχύουν για υγιή και τελειόμηνα νεογνά. Οι κανόνες για πρόωρα, άρρωστα και νεογνά που νοσηλεύονται είναι διαφορετικοί.
Κανόνες για απόψυξη / αναθέρμανση του μητρικού γάλακτος
· Το παλαιότερο γάλα χρησιμοποιείται πάντα πρώτα.
· Το μωρό μπορεί να πιει το μητρικά γάλα σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεσταμένο.
· Η σωστή απόψυξη του γάλακτος γίνεται με την τοποθέτησή του από το προηγούμενο βράδυ της χρήσης στη συντήρηση ή με την αναθέρμανσή του τοποθετώντας το κάτω από τρεχούμενο χλιαρό νερό ή βουτώντας το μέσα σε δοχείο με χλιαρό νερό
· Προσοχή να μην ακουμπήσει το στόμιο του δοχείου φύλαξης που περιέχει το γάλα, το νερό που χρησιμοποιείται για την αναθέρμανση.
· Το μητρικό γάλα μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο για 24 ώρες μετά την απόψυξη.
· Ποτέ να μην γίνεται χρήση του φούρνου μικροκυμάτων για την αναθέρμανση του γάλακτος. Δεν θερμαίνεται ομοιόμορφα, προκαλώντας έτσι εγκαύματα και επίσης με τον τρόπο αυτό καταστρέφονται και τα αντισώματά του.
· Το γάλα πριν δοθεί στο μωρό να ανακινείται καλά για να αναμιγνύεται έτσι το λίπος με το υπόλοιπο γάλα και να κατανέμεται ομοιόμορφα η θερμοκρασία.
· Εάν περισσέψει γάλα μετά τη σίτιση, θα πρέπει να πετιέται και όχι να ξαναχρησιμοποιείται.
· Όπως συμβαίνει και με όλα τα φαγητά, δεν πρέπει να αναψύχεται γάλα που έχει ήδη μία φορά αποψυχθεί.

www.medelabreastfeedingus.com

ΓΕΝΙΚΟ ΒΟΗΘΗΤΙΚΟ ΠΙΝΑΚΑΚΙ
Φρεσκοαντλημένο γάλα

Σε ζεστό δωμάτιο 25°C 4-6 ώρες

Θερμοκρασία χώρου 19 έως 22°C 10 ώρες

Σε θερμονωτικό τσαντάκι με παγοκύστες 15°C 24 ώρες


Στο ψυγείο (στο πίσω μέρος, μακριά από την πόρτα)

Στο ψυγείο που δουλεύει στο μέγιστο (φρέσκο γάλα) 0 έως 4°C 8 μέρες

Στο ψυγείο (αποψυγμένο) 0 έως 4°C 24 ώρες

Στο ψυγείο που δουλεύει μέτρια και ανοιγοκλείνει συχνά η πόρτα, αποθήκευση στην πόρτα (η χειρότερη θέση) 4 έως 10°C 2-4 μέρες


Στην κατάψυξη (Μην ξανακαταψύχετε, αποθηκεύετε
στο πίσω μέρος, μακριά από την πόρτα)

Κατάψυξη μέσα στο ψυγείο Ποικίλει 2 εβδομάδες

Κατάψυξη με ξεχωριστή πόρτα Ποικίλει 3-6 months

Καταψύκτης -19°C έως -32°C 6-12 months


Συλλέκτες γάλακτος για το ψυγείο (Ποτέ μη χρησιμοποιήσετε ουροσυλλέκτες!!!)
Τσαντούλα μεταφοράς:
Το γάλα που έχει ήδη αντληθεί, μπορεί να μεταφερθεί εύκολα και ασφαλώς με αυτή την τσάντα ψύξης. Ενας ξεχωριστός χώρος για να αποθηκεύσετε το χειροκίνητο θήλαστρο και τα διαθέσιμα μπιμπερόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...