Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

Πώς να διαλέξετε το κατάλληλο βρεφικό γάλα για το μωρό σας

Να τονίσουμε ότι το καλύτερο γάλα για ένα μωρό είναι το μητρικό. Γι' αυτό σας παρακαλώ πολύ, πριν προβείτε στην επιλογή αγελαδινού γάλακτος για το παιδί σας, καλό θα ήταν να ζητήσετε τη βοήθεια συμβούλων θηλασμού ή σε παιδιάτρων εξειδικευμένων στο θηλασμό, οι οποίοι είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι που μπορούν να σας κατευθύνουν και να σας βοηθήσουν να θηλάσετε!

Προσοχή: Η συγκεκριμένη ανάρτηση αφορά μητέρες που δε θηλάζουν τα παιδιά τους, αφού ακολούθησαν τα παραπάνω βήματα!

www.birth.com.au
Θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι το κάθε παιδάκι είναι διαφορετικό και έχει διαφορετικές ανάγκες και πάντοτε οποιαδήποτε απόφαση παίρνετε, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον παιδίατρό σας!
Είναι κοινή διαπίστωση ότι τα φαρμακεία και τα σούπερ μάρκετ είναι τόσο γεμάτα με διαφορετικούς τύπους γαλάτων σε σκόνη ή φόρμουλες, όπως τις λένε, που δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε το κατάλληλο γάλα για το μωρό σας.
Οι εταιρείες κάνουν μία μεγάλη προσπάθεια να προσεγγίσουν τα συστατικά του μητρικού γάλακτος, αλλά αυτό, βεβαίως, δεν το έχουν καταφέρει ακόμη. Τα περισσότερα περιέχουν θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και μέταλλα που είναι κατάλληλα για τις αυξανόμενες ανάγκες του μωρού σας.

Ποια γάλατα υπάρχουν, για να επιλέξετε, αναλόγως με τις ανάγκες του μωρού σας:
  
Γάλα για πρόωρα μωράκια: Αυτό το γάλα είναι σχεδιασμένο, για να ανταποκρίνεται στις μοναδικές ανάγκες των πρόωρων ή των μωρών που γεννήθηκαν με  χαμηλό βάρος. Το γαλατάκι για πρόωρα μωράκια είναι υψηλής διατροφικής αξίας.
Γάλα 1ης Βρεφικής ηλικίας: 
Κατάλληλο από τη γέννηση. Τα περισσότερα κουτιά γράφουν ότι είναι κατάλληλα μέχρι τον 6ο μήνα, αλλά να ξέρετε ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε άφοβα μέχρι και τον 12ο μήνα.  Περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για την υγιή τους ανάπτυξη και έχει σχεδιαστεί , ώστε να αφομοιώνεται όσο το δυνατόν ευκολότερα από ένα μωράκι. Να τονίσουμε, όμως, ότι κανένα γάλα σε φόρμουλα δεν είναι τόσο εύπεπτο όσο το μητρικό γάλα.
Γάλα 2ης βρεφικής ηλικίας
Κατάλληλο για βρέφη ηλικίας άνω των 6 μηνών. Είναι ενισχυμένο με πρόσθετες πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα και πρεβιοτικά, για να ικανοποιούνται οι ανάγκες του μωρού και να προωθείται η υγιής πέψη. 
Γάλα 3ης Βρεφικής ηλίκιας: Για τους γονείς που θα επιλέξουν να μη δώσουν μετά το 1ο έτος αγελαδινό γάλα στο παιδί τους. Συνήθως, συνεχίζουν να δίνουν ενισχυμένο γάλα στα παιδάκια που χρειάζονται περισσότερα θρεπτικά συστατικά, για παράδειγμα είναι αδύνατα παιδάκια και έχουν ειδικές διατροφολογικές ανάγκες. Ή ακόμα από επιλογή τους οι γονείς, γιατί θέλουν να συνεχίζουν να πίνουν τα παιδάκια τους ενισχυμένο γαλατάκι. Αυτά τα γάλατα συνήθως έχουν την ένδειξη 12+, όμως υπάρχουν και κάποια που ξεκινούν από τον 10ο μήνα.

wallpaper-million.com 

Γάλα σόγιας
Κατάλληλο για μωρά που είναι αλλεργικά στο αγελαδινό γάλα. Το συγκεκριμένο γάλα παράγεται από σπόρους σόγιας και τροποποιημένων πρωτεϊνών με βιταμίνες, ανόργανα συστατικά . Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο υπό την καθοδήγηση του γιατρού σας. Η αλήθεια είναι ότι τέτοιου είδους γάλα δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στην Ελλάδα.
Αγελαδινό γάλα:
Αγελαδινό γάλα, που πίνετε κι εσείς, μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας αφού κλείσει το 1ο έτος και πάντοτε με την καθοδήγηση του παιδιάτρου σας. Ο λόγος; Πριν από αυτή την ηλικία το πεπτικό σύστημα του μωρού σας δεν είναι επαρκώς ανεπτυγμένο, για να αντιμετωπίσει την πολύπλοκη ισορροπία των πρωτεϊνών που περιέχει το αγελαδινό γάλα.
Πώς θα διαλέξετε τη μάρκα γάλακτος;
Το να βρείτε το «σωστό» γάλα για το παιδί σας ίσως χρειαστεί χρόνος, δοκιμή, ακόμα και να γίνει λάθος. Μόλις βρείτε το γάλα που ταιριάζει στο μωρό σας και με εκείνο δείχνει ευχαριστημένο, θα προσπαθήσετε να μην αλλάζετε σε τακτά χρονικά διαστήματα, γιατί θα έχει εξοικειωθεί με τη γεύση και θα του είναι δύσκολο να δεχτεί το νέο γαλατάκι. 
Άλλωστε, μπορεί να διαπιστώσετε ότι κάποια γάλατα είναι φτιαγμένα να είναι πιο παχιά από τα άλλα (π.χ. αυτά που είναι ειδικά για την παλινδρόμηση), σε άλλα έχουν προστεθεί λιπαρά οξέα, ώστε, όπως λένε, να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Ορισμένα γάλατα παράγονται με βιολογικό τρόπο.
Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να μας γράψετε την άποψή σας και την εμπειρία σας για τα βρεφικά γάλατα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά!
Περιμένουμε το σχόλιό σας, για να βοηθήσουμε και τις νέες μανούλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...