Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Θρεπτικά συσταστικά των γαλάτων και οι στερεές τροφές                           Μητρικό γάλα                Βρεφικό γάλα σε σκόνη

Νερό (ml/ 100 ml)     87,1                                        87,2

Ενέργεια
(kcal/ 100 ml)             75                                          66

Λακτόζη
(gm/ 100ml)               6,8                                          4,9

Πρωτεΐνη
(gm/ 100ml)               1,1                                          3,5

Καζεΐνη (γαλακτο-
λευκωματίνη)             40:60                                     82:18

Νεφρικό φορτίο
(mmol/ L)                     80                                         226

Ασβέστιο (mg/L)          340                                        1170

Φώσφορος (mg/L)       140                                          920

Νάτριο (mEq/ L)             7                                            22

Κάλιο (mEq/ L)              13                                           35

Σίδηρος (mg/L)             0,5                                          0,6

Βιταμίνη Α (IU/L)         1898                                       1025

Βιταμίνη D (IU/L)           22                                           14Θρεπτικά συστατικά διαφόρων ειδών γαλάτων

Υδατάνθρακες:
Μητρικό:70    Αγελάδας:48    Κατσίκας:36     Προβάτου:49

Πρωτεΐνες:
Μητρικό:11    Αγελάδας:33    Κατσίκας:33     Προβάτου:53

Λίπη:
Μητρικό:38    Αγελάδας:37     Κατσίκας:45     Προβάτου:63Το ανθρώπινο γάλα περιέχει περισσότερους υδατάνθρακες και λίπη αλλά λιγότερες πρωτεΐνες από το αγελαδινό γάλα. Η πρωτεΐνη του μητρικού γάλακτος αποτελείται από: γαλακτολευκωματίνη (70% γαλακτολευκωματίνη, 30% καζεΐνη), που απορροφάται εύκολα. Το μητρικό γάλα εμπεριέχει το ένζυμο λιπάση που ενεργοποιείται από τα χολικά οξέα και συμπληρώνει την ανεπαρκή παγκρεατική λειτουργία του βρέφους. Η χαμηλότερη συγκέντρωση βιταμινών και μετάλλων αντισταθμίζεται από τη μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα.
Τα θηλάζοντα βρέφη πρέπει να λαμβάνουν ημερήσιο συμπλήρωμα 400 IU βιταμίνης D όταν ζουν σε περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια. Για τα μωρά της λευκής φυλής επαρκής θεωρείται η έκθεση στον ήλιο όταν η διάρκειά της είναι 30 λεπτά την εβδομάδα και το μωρό φορά μόνο την πάνα του ή 2 ώρες την εβδομάδα και το μωρό είναι ντυμένο πλήρως χωρίς να φοράει καπέλο.
Φθόριο σε δόση 0,25 mg ημερησίως χορηγείται μετά την ηλικία των 6 μηνών και μόνο αν η συγκέντρωση φθορίου του νερού στην περιοχή που το βρέφος ζει είναι χαμηλότερη από 0,3 ppm3.

thegirlylooks.com

Στα σκευάσματα τροποποιημένου γάλατος πρώτης βρεφικής ηλικίας η περιεκτικότητά σε πρωτεΐνη είναι της τάξεως του 1,5 gr/dl και μπορεί να κυριαρχεί η καζεΐνη ή η γαλακτολευκωματίνη. Η ενεργειακή τους περιεκτικότητα είναι 0,67 kcal/ml. Ο κύριος υδατάνθρακας είναι η λακτόζη με συγκέντρωση περίπου 7 gr/dl. Το λίπος που περιέχουν είναι ένα μίγμα φυτικών ελαίων, το οποίο απορροφάται πιο εύκολα από το λίπος του βουτύρου που εμπεριέχεται στο αγελαδινό γάλα. Παράλληλα, προστίθενται νερό και ιχνοστοιχεία σε ποσότητες αρκετές για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες των αναπτυσσόμενων βρεφών. Τελευταία προστίθενται νουκλεοτίδια στα τροποποιημένα βρεφικά γάλατα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα νουκλεοτίδια ενισχύουν τη χυμική και κυτταρική ανοσία του βρέφους, αλλά και την ανοσία στο επίπεδο του εντερικού βλεννογόνου4,5. Επίσης μελετάται και ο εμπλουτισμός των γαλάτων αυτών με πολυακόρεστα λιπαρά οξέα μακράς αλύσου (lοng cha in pοlyunsaturated fatty acids) όπως το αραχιδονικό και το εικοσαδυεξανοϊκό οξύ, επειδή έχει βρεθεί ότι τα λιπαρά αυτά οξέα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και του αμφιβληστροειδούς.

Τροποποιημένο γάλα «δεύτερης βρεφικής ηλικίας»

Τα σκευάσματα τροποποιημένου γάλατος «δεύτερης βρεφικής ηλικίας»7 είναι κατάλληλα για τη διατροφή βρεφών ηλικίας 6 έως 12 μηνών μπορούν όμως να χρησιμοποιούνται και για νήπια ηλικίας έως 2 ετών. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη είναι ελαττωμένη σε σχέση με το γάλα της πρώτης βρεφικής ηλικίας ενώ αυτή του λίπους και των υδατανθράκων είναι ως επί το πλείστον παρόμοια. Η περιεκτικότητα σε σίδηρο είναι αυξημένη για να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες της περιόδου αυτής, ενώ η περιεκτικότητα του νατρίου είναι ελαττωμένη αφού το βρέφος προσλαμβάνει νάτριο και από άλλες τροφές. 

Γάλα μετά τη βρεφική ηλικία

Το πλήρες γάλα αγελάδας συνιστάται μετά το τέλος του πρώτου έτους. Η πρόωρη διατροφή με πλήρες γάλα αγελάδας κάτω του ενός έτους δεν ενδείκνυται γιατί μπορεί να οδηγήσει σε υποκλινική αιμορραγία από το γαστρεντερικό και αναιμία. Το γάλα αυτό έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χαμηλότερη σε υδατάνθρακες σε σύγκριση με τα βρεφικά τροποποιημένα γάλα-

τα. Η περιεκτικότητα σε λίπος είναι παρόμοια, περιέχει όμως υψηλότερο ποσοστό κορεσμένων λιπαρών οξέων. Η συγκέντρωση νατρίου, καλίου, φωσφόρου, ασβεστίου είναι υψηλότερη όπως επίσης η οσμωτικότητά του και το νεφρικό φορτίο. Υπάρχουν διάφορα είδη γάλακτος αγελάδας διαθέσιμα. Το παστεριωμένο γάλα (θέρμανση στους 63ÆC για 30′ ή στους 72ÆC για 15′ και στη συνέχεια ψύξη) πρέπει να καταναλώνεται μέσα σε 48 ώρες και να διατηρείται στο ψυγείο. Αν χορηγηθεί στα 2 πρώτα χρόνια της ζωής θα πρέπει να βραστεί πρώτα. Το γάλα μακράς διάρκειας αποστειρώνεται αφού βράζεται σε υψηλή θερμοκρασία (135-159ÆC) για 1′. Οι υψηλές θερμοκρασίες όμως έχουν το μειονέκτημα ότι προκαλούν μειωμένη πέψη των πρωτεϊνών, ελάττωση του ασβεστίου κατά 50% και καταστροφή των βιταμινών σε μεγάλο βαθμό.
Το ομογενοποιημένο γάλα έχει το πλεονέκτημα του κατακερματισμού των λιποσφαιρίων σε μικροσκοπικά σωματίδια με αποτέλεσμα το σχηματισμό λιγότερο συμπαγών πηγμάτων στο στομάχι, ωραία γεύση και λευκό χρώμα.
Το συμπυκνωμένο γάλα (Εβαπορέ) παρουσιάζει πλεονεκτήματα όπως: i) δημιουργεί μικρότερα πήγματα καζεΐνης και λίπους στο στομάχι σε σύγκριση με αυτά του νωπού γάλακτος ii) διατηρείται για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω της μεταλλικής συσκευασίας του. Κατά την επεξεργασία του όμως προστίθεται κιτρικό ή όξινο φωσφορικό νάτριο που αυξάνει την περιεκτικότητά του σε νάτριο.
Το αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο γάλα, που περιέχει 0,5% ή 1,5- 2% λίπος αντίστοιχα, εκτός από τη μειωμένη του περιεκτικότητα σε θερμίδες, δημιουργεί υψηλό οσμωτικό φορτίο λόγω της υψηλής συγκέντρωσης πρωτεϊνών και ηλεκτρολυτών11. Για τους λόγους αυτούς δεν συνιστάται για τα πρώτα 2 χρόνια της ζωής. Σε φυσιολογικές συνθήκες, η συγκεντρωτική ικανότητα των νεφρών μεγαλύτερου βρέφους είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αρκετά καλά το οσμωτικό φορτίο που παρέχεται από το αποβουτυρωμένο γάλα ενώ αδυνατεί σε περιπτώσεις έλλειψης νερού (π.χ. γαστρεντερίτιδα) οδηγώντας σε υπερνατριαιμική αφυδάτωση.
Το σακχαρούχο γάλα, που έθρεψε παλιότερες γενιές, δεν συνιστάται πλέον για τα παιδιά γιατί έχει μεγάλη ποσότητα καλαμοσάκχαρου και είναι πτωχό σε πρωτεΐνη και λίπος.
Το κατσικίσιο γάλα είναι πλούσιο σε απαραίτητα λιπαρά οξέα αλλά φτωχό σε φυλλικό οξύ. Αντίθετα με κάποιες δημοφιλείς απόψεις ότι είναι υποαλλεργικό, έχει αποδειχθεί ότι είναι εξίσου αλλεργιογόνο με το αγελαδινό γάλα12.
Το πρόβειο γάλα δεν συνιστάται στα βρέφη και όταν δίνεται στα μεγαλύτερα παιδιά θα πρέπει να αραιώνεται λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη και λίπος και να συνοδεύεται από συμπλήρωμα πολυβιταμινών. 

www.philly.com

Στερεές τροφές

Η εισαγωγή άλλων τροφών εκτός του γάλακτος στη δίαιτα του βρέφους δεν θα πρέπει να γίνεται πριν τους 4 με 6 μήνες της ζωής2. Ο λόγοι γι’ αυτό είναι οι ακόλουθοι: i) το βρέφος δεν είναι έτοιμο από πλευράς ανάπτυξης των στοματικών λειτουργιών και του πεπτικού σωλήνα να λάβει στερεά τροφή νωρίτερα ii) υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για ανάπτυξη τροφικής αλλεργίας από την πρόωρη εισαγωγή των στερεών τροφών iii) το γάλα μητρικό ή ξένο είναι η τροφή που καλύπτει πλήρως τις ανάγκες του βρέφους στους πρώτους 6 μήνες της ζωής. Η σειρά με την οποία εισάγονται οι στερεές τροφές είναι συνήθως το ριζάλευρο, τα ενισχυμένα με σίδηρο δημητριακά, ακολουθούμενα από τα φρούτα, τα λαχανικά, τα κρέατα, το ψάρι, τον κρόκο και τέλος το ασπράδι του αυγού που θα πρέπει να δίνεται μετά τα πρώτα γενέθλια. Για την εισαγωγή κάθε νέας τροφής θα πρέπει να μεσολαβεί μια βδομάδα από την προηγούμενη ώστε να μπορεί να αναγνωριστεί πιθανή τροφική δυσανεξία. Τροφές πλούσιες σε νιτρικά όπως σπανάκι, φρέσκα φασόλια, παντζάρια, κολοκύθια θα πρέπει να χορηγούνται μετά τους 6 μήνες της ζωής για ν’ αποφευχθεί τυχόν κίνδυνος μεθαιμοσφαιριναιμίας. Μετά τον 8ο μήνα το βρέφος είναι σε θέση να

λαμβάνει ψιλοκομμένες τροφές. Στην περίοδο αυτή μπορούν να δοθούν προιόντα γάλακτος όπως τυρί και γιαούρτι.


(πηγή: www.docs.google.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...