Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Παλίνδρομη κύηση μία δυσάρεστη εμπειρία...Είναι μία φράση που ακούγεται τόσο μα τόσο συχνά τον τελευταίο καιρό… Παλίνδρομη κύηση… Μία τόσο δυσάρεστη εμπειρία. Και τι είναι αυτό που την κάνει τόσο δυσάρεστη; Το άγνωστο! Το να μην έχεις κανένα δείγμα αίματος, ώστε να υποψιαστείς ότι κάτι δεν πάει καλά, να πας σ’ έναν υπέρηχο ρουτίνας κι εκεί να σε ενημερώσει ο γυναικολόγος σου ότι δεν υπάρχει καρδιακός παλμός… Ο οργανισμός δεν έχει κάνει κάποια κίνηση να απελευθερώσει το νεκρό έμβρυο να αποβληθεί από τη μήτρα και έτσι ο γιατρός πρέπει να επέμβει με χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται, βέβαια, με νάρκωση.
Τι συμβαίνει ακριβώς στην παλίνδρομη κύηση: Το νεκρό έμβρυο, ο πλακούντας και οι υμένες κατακρατούνται μέσα στη μήτρας για ημέρες ή και για εβδομάδες, χωρίς η γυναίκα να το καταλάβει. Εδώ η απώλεια δεν προκαλεί κολπική αιμόρροια ή κοιλιακό άλγος για αρκετό χρονικό διάστημα. Ίσως, εάν πραγματοποιηθεί τις πρώτες εβδομάδες της κύησης η γυναίκα παύει να αντιλαμβάνεται τα υποκειμενικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως τα πρωινά γαστρεντερικά ενοχλήματα (ναυτία, έμετοι) και η διόγκωση των μαστών. Και λέω ίσως, γιατί αυτό δεν είναι απόλυτο.

Τα τέσσερα πέμπτα των αποβολών συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των πρώτων δώδεκα εβδομάδες (πρώτο τρίμηνο) της εγκυμοσύνης. 

webneel.com

Μετά από μία παλίνδρομη κύηση συνιστώνται οι παρακάτω εργαστηριακές εξετάσεις:

γενική αίματος, μέτρηση β-HCG (χοριακής), καθορισμός ομάδας αίματος και διασταύρωση, έλεγχος για διάχυτη ενδαγγειακή πήξη και γενική ανάλυση ούρων.

 • Η γενική αίματος θα βοηθήσει στον καθορισμό της ποσότητας απώλειας αίματος και στο κατά πόσο υπάρχει αναιμία. Εάν η αιμοσφαιρίνη και ο αιματοκρίτης είναι πολύ χαμηλά και η ασθενής είναι συμπτωματική, τότε είναι δυνατόν να απαιτείται μετάγγιση αίματος. Η γενική επίσης θα δώσει στοιχεία αναφορικά με μια πιθανή λοίμωξη, οπότε θα έχουμε αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων και μία ελαφρά αριστερή στροφή.
 • Η β-HCG είναι σημαντική για την επιβεβαίωση της εγκυμοσύνης και της διάκρισής της από αιμορραγία λόγω κάποιας δυσλειτουργίας της μήτρας ή αιμορραγία από κάποια άλλη αιτία. Τα επίπεδα της β-HCG είναι επίσης σημαντικά για το διαχωρισμό της πλήρους αποβολής από μία επαπειλούμενη αποβολή ή έκτοπο κύηση (εξωμήτριος). Εάν η τιμή της β-HCG είναι άνω των 1500-2000 mIU/mL, τότε ένα διακολπικό υπερηχογράφημα θα πρέπει να μπορεί να εντοπίσει μια βιώσιμη ενδομήτρια κύηση. Τιμή άνω των 3000 mIU/mL συνοδεύεται από διάκριση βιώσιμης ενδομήτριας κύησης από διακοιλιακό υπερηχογράφημα. Εάν η τιμή είναι τόσο υψηλή, το τραχηλικό κανάλι είναι κλειστό και το ιστορικό της ασθενούς συνοδεύεται από διέλευση ιστού, η οποία έχει επιβεβαιωθεί από τον ιατρό, τότε μία άδεια μήτρα στο υπερηχογράφημα σημαίνει πλήρη αποβολή. Ωστόσο σε περίπτωση όπου η τιμή της β-hCG είναι αυξημένη και δεν υπάρχει ιστορικό αποβολής εμβρυϊκού ιστού και στο υπερηχογράφημα διακρίνεται μια άδεια μήτρα, τότε πρέπει να θεωρηθεί πως υπάρχει έκτοπος κύηση μέχρι αποδείξεως του εναντίου. Χαμηλές τιμές β-hCG(χαμηλότερες από 200 mIU/mL) δυνατόν να δυσκολέψουν τη διάγνωση. Η παρακολούθηση των τιμών της β-hCG ανά μερικές ημέρες είναι μια επιλογή εάν η ασθενής είναι σταθερή και δεν παραπονείται για πόνο. Εάν οι τιμές αυτές σταθεροποιηθούν και τελικά πέσουν, η ασθενής κατά πάσα πιθανότητα θα αποβάλλει το έμβρυο. Ωστόσο, εάν οι τιμές αυξηθούν, τότε είναι απαραίτητα διαδοχικά υπερηχογραφήματα για να καθοριστεί το κατά πόσο πρόκειται για μία ενδομήτρια κύηση ή για μία έκτοπο κύηση, οπότε απαιτείται και ανάλογη αντιμετώπιση.
 • Ο καθορισμός ομάδος αίματος και η διασταύρωση είναι σημαντική ούτως ώστε να καθοριστεί το κατά πόσο η θεραπεία με RhoGAM είναι απαραίτητη. Μια γυναίκα ή οποία είναι Rh αρνητική πρέπει εντός 72 ωρών από την αποβολή ή την έκτοπη κύηση να λάβει RhoGAΜ, ούτως ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα η κύηση να εξέθεσε την ασθενή σε θετικά αντιγόνα. Εάν και ο πατέρας είναι Rh αρνητικός τότε η ασθενής είναι δυνατόν αν μην λάβει τη θεραπεία. Επίσης ο καθορισμός και η διασταύρωση είναι σημαντικές σε περιπτώσεις όπου επιβάλλεται μετάγγιση.
 • Ο έλεγχος για διάχυτη ενδαγγειακή πήξη είναι απαραίτητος για καταστάσεις με εκσεσημασμένη αιμορραγία. Συνήθως περιλαμβάνει μέτρηση αιμοπεταλίων, επίπεδα ινωδογόνου, χρόνο προθρομβίνης (PT) και χρόνο ενεργοποιημένης μερικής θρομβοπλαστίνης (aPTT). Εάν υπάρχει σημαντική αιμορραγία και η ασθενής καταναλώνει τους παράγοντες αυτούς γρηγορότερα από ότι τους παράγει, τότε απαιτείται κατ΄ αρχήν αντιμετώπιση του αρχικού συμβάντος και στη συνέχεια χορήγηση αιμοπεταλίων και παραγόντων πήξης (συνήθως στη μορφή του φρέσκου κατεψυγμένου πλάσματος) ή ινωδογόνου καθώς και μετάγγιση ερυθρών αιμοσφαιρίων. Πλήρες αίμα είναι δυνατόν αν μεταγγισθεί ως μία εναλλακτική λύση.
 • Η γενική ανάλυση ούρων είναι σημαντική ώστε να αποκλεισθεί η πιθανότητα ουρολοιμώξεως. Οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες απέναντι στις ουρολοιμώξεις λόγω της επίδρασης της προγεστερόνης στις λείες μυϊκές ίνες των ουρητήρων, που δημιουργούν μια ελαφρά φυσιολογική διάταση. Μια κυστίτιδα ή ένας νεφρικός λίθος είναι δυνατόν να συνοδεύονται από αιμορραγία, αλλά η εστία της αιμορραγίας θα είναι από το ουροποιητικό.

Είναι απαραίτητο να γίνει υπέρηχος:

Γίνεται υπερηχογράφημα της πυέλου για τον αποκλεισμό εκτόπου κυήσεως, παραμεινάντων προϊόντων της κύησης, αιματώματος και άλλων καταστάσεων.

catholicmoxie.wordpress.com

Ποια συμπτώματα –ίσως και το τονίζω- μπορεί να παρουσιάσει μία γυναίκα που έχει παλίνδρομη κύηση: 

 • Αίμα συνήθως κόκκινο ή καφέ. Το καφέ αποφεύγω να το αναφέρω, γιατί δεν είναι απόλυτο δείγμα. Γνωρίζω, πλέον, δεκάδες περιπτώσεις γυναικών που είχαν λίγο-λίγο καφέ αιματάκι μέχρι και τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης τους και αυτή την στιγμή έχουν στην αγκαλιά τους τα μωρά τους. Κι αυτό σας το λέω, γιατί όλες εσείς που θα πατήσετε στο google τη λέξη «αποβολή» ή «παλίνδρομη κύηση», θα διαβάσετε σίγουρα το σύμπτωμα του καφέ αίματος. Μην πανικοβληθείτε, γιατί δεν αποδεικνύει τίποτα αυτό το καφέ αίμα, ιδίως αν μοιάζει με ίνες!
 • Ήπιες ή δυνατές κράμπες. Προσοχή κι εδώ μην μπερδευτούν με τα πονάκια (που μοιάζουν με εκείνα της περιόδου) που εμφανίζονται τακτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και οφείλονται στο άνοιγμα των συνδέσμων της μήτρας, η οποία μεγαλώνει σταδιακά! Όταν νιώθετε αυτά τα πονάκια είναι καλό να ξεκουράζεστε ή ακόμα καλύτερα να ξαπλώνετε!   

Ποιες είναι οι πιθανότητες να έχει μια γυναίκα μία αποβολή;


Για τις γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία, οι πιθανότητες να έχει μια αποβολή μπορεί να κυμαίνεται από 10-25%, και στις περισσότερες υγιείς γυναίκες ο μέσος όρος είναι περίπου 15-20% πιθανότητα.

 • Η αύξηση της την ηλικία της μητέρας επηρεάζει τις πιθανότητες αποβολής.
 • Οι γυναίκες κάτω από την ηλικία των 35 χρονών έχουν περίπου μια πιθανότητα 15% των αποβολών.
 • Οι γυναίκες που είναι 35-45 χρονών έχουν 20-35% πιθανότητα αποβολής του εμβρύου.
 • Οι γυναίκες ηλικίας άνω των 45 μπορεί να έχουν 50% πιθανότητα να αποβάλουν.
 • Μια γυναίκα που είχε μια προηγούμενη αποβολή έχει 25% πιθανότητες να της συμβεί πάλι.Και πάλι, τονίζω ότι και αυτά τα ποσοστά είναι σχετικά. Σίγουρα με την αύξηση της ηλικίας η γονιμότητα μειώνεται, αλλά δε νομίζω να μην έχετε ακούσει ή δει περιπτώσεις που 40αρες γυναίκες πιάνουν παιδί με την πρώτη και όλα πάνε καλά, ενώ 25αρες να βασανίζονται να συλλάβουν ή να έχουν στο ιστορικό τους αποβολές!

Αν αυτή τη στιγμή διαβάζετε αυτή την ανάρτηση, γιατί ζήσατε μία παλίνδρομη αποβολή, ξέρω ότι κανένας λόγος παρηγοριάς δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο σας. Έχω ζήσει δύο φορές την απώλεια και το νιώθω… Αυτό που θα σας συμβούλευα είναι να σηκώσετε το κεφάλι ψηλά, να μην απογοητεύστε και να κοιτάξετε το μέλλον!

Σας προτείνω να διαβάσετε την ανάρτησή μας:  Αποβολή έτυχε; Ή μήπως όχι... με τις πιθανές αιτίες αποβολών κι όταν εσείς νιώσετε έτοιμες ή έτοιμοι σωματικά και ψυχολογικά να τις πραγματοποιήσετε, ώστε να είστε σίγουροι/ες ότι δε θα σας συμβεί ξανά απώλεια!Σας εύχομαι ό,τι καλύτερο και σύντομα να κρατήσετε στην αγκαλιά σας το παιδάκι σας!3 σχόλια:

 1. να σας κανω μια ερωτηση? οταν υπαρχει παλλινδρομη κυηση και η γυναικα δεν εχει αντιλειφθει καν οτι ειναι εγκυος ακομα αν κανει τεστ βγαινει θετικο?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Ναι, μπορεί να συμβεί αυτό. Ακόμα και όταν μία εγκυμοσύνη τερματιστεί ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο μέχρι να μηδενίσει τη χοριακή ορμόνη και να φαίνεται αρνητικό το αποτέλεσμα.

   Διαγραφή
 2. Αρκετα ενδιαφερον αρθρο.πριν 2μερες απεβαλα λογω παλλινδρομης κυησης.ποναει πολυ η εμπειρια..αλλα οπως ειπατε,ψηλα το κεφαλι..ετσι πρεπει

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι σκέφτεστε...