Σάββατο, 22 Ιουνίου 2013

Η βάφτιση της καχύποπτης Μαρίας


Όταν η καχύποπτη μπέμπα έγινε Μαρία Ηλιανή...
Μαρία από τη γιαγιά μας, τη μαμά του μπαμπά μας, και Ηλιανή από τον Προφήτη μας Ηλία που την έχουμε ταγμένη! Την φωνάζουμε Μαρία. Φωτογραφίες γεμάτες αγάπη, μπομπονιέρες, παπουτσάκια, σκουφάκια, πετσετούλες, λαμπάδα, προσκλητήρια, βιβλίο ευχών και Μαρία μια μικρή νεράιδα…

Αν, λοιπόν, βαφτίζετε το παιδάκι σας πρέπει πρώτα απ’ όλα να έχετε αποφασίσει το όνομά του. Σας παρακαλώ, μη μαλώνετε για τα ονόματα! Δεν αξίζει τον κόπο να χαλάτε τις καρδούλες σας για τα ονόματα… Να εύχεστε το παιδάκι σας να είναι γερό και ευτυχισμένο σε όλη του τη ζωή!

Θα πρέπει να πάτε στο Δήμο σας, όπου έχει δηλωθεί το αγγελούδι σας, να πάρετε τη ληξιαρχική πράξη γέννησής του.Με την ληξιαρχική πράξη γέννησής του και τις ταυτότητές σας-οι δύο γονείς- θα πάτε στην εκκλησία που θέλετε να βαφτίσετε το παιδάκι σας, θα συναντηθείτε με τον εφημέριο και θα καθορίσετε ημερομηνία και ώρα!!!

Ο εφημέριος θα εκδώσει τη δήλωση βαφτίσεως την ημέρα του βάφτισής σας. Τη δήλωση αυτή πρέπει να  την καταθέσετε μέσα σε 1 μήνα στο Ληξιαρχείο του Δήμου, που έχετε δηλώσει τη γέννηση του παιδιού σας.

Ο νονός ή οι νονοί σας πρέπει να είναι ορθόδοξοι χριστιανοί. Αν είναι παντρεμένοι πρέπει να έχουν παντρευτεί με ορθόδοξο χριστιανικό γάμο και όχι μόνο με πολιτικό.

Η ενδυμασία της μητέρας και της νονάς πρέπει να είναι σεμνή και καλό θα ήταν να ρωτήσετε τον εφημέριο τι επιτρέπει από στολισμό. Για παράδειγμα, εμείς βαφτίσαμε τη Μαρία στον Προφήτη Ηλία Καστέλλας, όπου δεν επιτρέπονται οι στολισμοί με μπαλόνια. Η δική μας συμβουλή είναι να μη φορτώσετε την εκκλησία με στολισμούς, γιατί η εκκλησία είναι από μόνη της ένα στολίδι. Οι αγιογραφίες είναι η ομορφιά! Εμείς επιλέξαμε να μην στολίσουμε καθόλου την εκκλησία, αλλά να δώσουμε ένταση σε όλα τα υπόλοιπα. 

tip για το βιβλίο ευχών: αντί να βάλετε όλους τους καλεσμένους να γράψουν στο ευχολόγιό σας, μπορείτε να κολλήσετε με blue tack όλες τις καρτούλες που θα σας γράψουν στα δώρα.
Ο Προφήτης Ηλίας Καστέλλας έχει αγιογραφηθεί από τον πατέρα Σταμάτιο Σκλήρη, έναν εξαιρετικό άνθρωπο και καινοτόμο αγιογράφο. Ο κόσμος παρατηρούσε με δέος, στην κυριολεξία χάζευε, τις υπέροχες αγιογραφίες του… (εδώ μπορείτε να δείτε τον ναό και την περιγραφή του από τον ίδιο τον αγιογράφο: Προφήτης Ηλίας Καστέλλας. Μη βιάζετε το χώρο της εκκλησίας. Νομίζουμε ότι βάζοντας πολλά στολίδια ή πολλά λουλούδια ομορφαίνουμε το χώρο, ενώ στην κυριολεξία τον κάνουμε κιτς και φαίνεται πνιγμένος και υπερβολικός. 


Οι νονοί μας ήταν τρεις και ήταν και οι τρεις υπέροχοι! Οι δύο ήταν ζευγάρι- που μάλιστα μας είχουν παντρέψει- οι αγαπημένοι μας Καίτη και Θανάσης. Και η τρίτη νονά μας, η αγαπημένη μας Κωνσταντίνα, που τότε ήταν μια γλυκύτατη ετοιμόγεννη εγκυούλα. Τέσσερις ήταν οι νονοί σας στην ουσία, μας είπαν κάποιοι, καθώς στην κοιλίτσα της Κωνσταντίνας έριχνε κλωτσίτσες καθ’ όλη τη διάρκεια του Μυστηρίου μία άλλη γλυκιά μπεμπούλα.

Το βάφτισμα προέρχεται από τη λέξη βάπτω που σημαίνει καταδύω, βουτάω. Ο νηπιοβαπτισμός έχει καθιερωθεί από την Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία από τον 3ο αιώνα μ.Χ. Κατά το βάφτισμα το Άγιο Πνεύμα εγχύεται στον βαφτιζόμενο.

Στην έναρξη του Μυστηρίου ο εφημέριος τοποθετεί τους νονούς στον Πρόναο της εκκλησίας (στην είσοδο δηλαδή, δυτικά) να κοιτάζουν προς το ιερό, όπου γίνεται η απόταξη του σατανά από τους νονούς 3 φορές με τη γνωστή λέξη «Αποτάσσομαι». Στη συνέχεια ρωτά πάλι ο ιερέας: «" Ἀ­πε­τά­ξω τῷ Σα­τα­νᾷ; "  και απαντούν οι νονοί (θα ερωτηθούν πάλι 3 φορές) «Απεταξάμην». Στη συνέχεια ο ιερέας θα προτρέψει τους νονούς να φυσήξουν 3 φορές στον αέρα και να φτύσουν 3 φορές στο έδαφος.
Στη συνέχεια στρέφονται προς το Ιερό (ανατολικά), για να γίνει η σύνταξη με το Χριστό και αντίστοιχα οι φράσεις «συντάσσομαι» και «συνεταξάμην», καθώς και η απαγγελία του Συμβούλου της Πίστεως («Πιστεύω») από το νονό ή νονά.

Ήρθε η ώρα για την κολυμβήθρα! Ο ιερέας ευλογεί το νερό και το λάδι σταυρώνοντας 3 φορές. Γδύσαμε, λοιπόν, το καχυποπτούλι και το παραδώσαμε στον πατέρα Γεώργιο –που τον ευχαριστούμε θερμά που ήρθε από ενορία της Γλυφάδας και στον οποίο χρωστάμε την μπέμπα μας, γιατί μας πρότεινε τον υπέροχο γιατρό μας Δημήτρη Χασιάκο. Η Μαρία μας αλείφθηκε με μπόλικο λάδι από τους νονούς της. Μετά έρχεται το γνωστό σε όλους μας «μπλουμ», όπου το μικρό μας καχυποπτούλι πλάνταξε στο κλάμα! Βαπτίζεται η δούλη του Θεού… και η τριπλή κατάδυση… Και στο τέλος παραδόθηκε στην αγκαλιά της εγκυμονούσας νονάς αφήνοντας τους πάντες έκπληκτους!!! 
Ο παπά Γιώργης σταύρωσε με άγιο μύρο τη Μαρία στο μέτωπο, στο στήθος, στα χέρια και στα πόδια, ενώ προσευχόταν. Κόψαμε τα μαλλάκια μας (γι’ αυτό δεν πρέπει να έχετε κουρέψει τα μαλλάκια του παιδιού μέχρι τη βάφτιση) και παραδοθήκαμε στην αγκαλιά της μαμάς κλαίγοντας. Της έβαλα τα λαδόπανά της και το φορεματάκι της και ήταν σαν ψεύτικη κουκλίτσα (συγχωρέστε με που ξεφεύγω κι εγώ λίγο ως χαζομαμά…). 
Στη συνέχεια της φόρεσαν τον σταυρό της και έκαναν τους κύκλους γύρω από την κολυμβήθρα με την λαμπάδα της ψέλνοντας όλοι μαζί: «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε». Στο τέλος, πήγα και φίλησα- ως μανούλα- τα χέρια των νονών μας και αυτό ήταν… η Μαρία μας είναι χριστιανή! Ελπίζω να είναι φωτισμένη σε όλη της τη ζωή…


Όλα τα βαφτιστικά είναι από το Cat in the Hat
Οι μπομπονιέρες είναι από την Όλγα Ζαφειράκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...