Τετάρτη, 5 Ιουνίου 2013

Γαστρεντερίτιδα και παιδί



Τι είναι η γαστρεντερίτιδα:
Είναι μια λοίμωξη του λεπτού και του παχέος εντέρου. Είναι συχνό φαινόμενο στα πιτσιρικάκια.

Ποια είναι τα συμπτώματα:
Εμετός και διάρροια. Τα κακάκια του είναι υδαρή και περισσότερα απ' ό,τι συνήθως. Προσοχή: αν το παιδί σας κάνει έναν εμετό δε σημαίνει απαραίτητα ότι έχει γαστρεντερίτιδα.
Χαμηλός πυρετός.
Αν δείτε μέσα στα κακάκια του αίμα, τότε το πιθανότερο είναι ότι προέρχεται από κάποιο βακτήριο.
Κοιλιακά πονάκια
Ανορεξία
Μειωμένη ενέργεια

Αιτία της γαστρεντερίτιδας:
Ιοί ή βακτήρια ή παράσιτα. Οι ροταϊοί, οι εντεροϊοί, οι αδενοϊοί και οι αστεροϊοί είναι οι συνηθέστεροι ιοί που προκαλούν γαστρεντερίτιδα.
Η σιγκέλλα, το κολοβακτηρίδιο, το καμπυλοβακτηρίδιο και ο σταφυλόκοκκος είναι τα συνηθέστερα βακτήρια.

Πώς μεταδίδεται:
Από άνθρωπο σε άνθρωπο, από κατανάλωση μολυσμένου φαγητού ή νερού.

Τι να προσέχετε:
Πολύ σημαντική η πλήση των χεριών μετά την αφόδευση, μετά την αλλαγή πάνας του μωρού σας και πριν την ετοιμασία του φαγητού του!

www.medicinenet.com
Κίνδυνοι από τη γαστρεντερίδα:
Προσοχή στην αφυδάτωση! Πότε μπορεί να συμβεί αυτό: Όταν μειώνεται η παρακαταθήκη νερού στο σώμα του παιδιού σας, εξαιτίας της απώλειας υγρών και αλατιού από τους εμετούς και τις διάρροιες.
Ποιες είναι οι ενδείξεις της αφυδάτωσης: Η έλλειψη δακρύων κατά το κλάμα, "σκαμμένα" μάτια, ξηρά χείλη, μειωμένη ποσότητα ούρων (βλέπετε ότι οι πάνες τους δε γεμίζουν όπως συνήθως). Ήταν κάτι που συνεχώς παρατηρούσα στο καχυποπτούλι! Υπνηλία, κρύες παλάμες, κρύα πέλματα, ταχυκαρδία, υπόταση, μείωση βάρους. 

Πώς αντιμετωπίζουμε μία γαστρεντερίτιδα:
Προσοχή: Υγρά, υγρά, υγρά μην πάθει το παιδάκι σας αφυδάτωση! Στη συντριπτική πλειονότητα των παιδιών δε χρειάζεται φάρμακο. 
Αν τελικά το παιδί πάθει αφυδάτωση, τα υγρά και οι χυμοί δεν επαρκούν, για να αντικαταστήσουν τις αναλογίες αλάτων και σακχάρων που έχει χάσει. Κι όχι μόνο αυτό, αν χορηγείτε αποκλειστικά τα παραπάνω ύγρά, μπορεί να είναι επιβλαβή όταν το μωράκι σας κάνει διάρροιες. Γι' αυτό το λόγο υπάρχουν στα φαρμακεία διαλύματα αναπλήρωσης υγρών, τα οποία περιέχουν νερό, γλυκόζη, αλάτι και διττανθρακικά άλατα. 
Αυτά τα διαλύματα δεν καταπολεμούν τη γαστρεντερίτιδα αυτή καθεαυτή, αλλά τη αφυδάτωση που μπορεί να προκύψει από τη συνεχή απώλεια υγρών μέσω των εμετών και των διαρροιών. 
Αν το παιδάκι σας ζυγίζει κάτω από 10 κιλά συνήθως ο παιδίατρος προτείνει χορήγηση 60-120 ml διαλύματος για κάθε επεισόδιο εμετού ή διάρροιας, ενώ αν το παιδάκι σας είναι πάνω από 10 κιλά, μπορείτε να του χορηγήσετε 120-240 ml του συγκεκριμένου διαλύματος για κάθε επεισόδιο. 
Πρέπει να οπλιστείτε με υπομονή!
Μόνο μια μειονότητα παιδιών μπορεί να πάθουν σοβαρή αφυδάτωση και να χρειαστούν άμεσα νοσοκομειακή περίθαλψη και ενδοφλέβια χορήγηση υγρών!  

Τι να τρώει το παιδάκι μου, όταν έχει γαστρεντερίτιδα:
Μανούλες και μπαμπούληδες, μην πιέζετε το παιδάκι σας να φάει! Αφήστε εκείνο να σας δείξει την όρεξή του! Προσοχή μόνο να μη μείνει νηστικό πάνω από 24 ώρες!
Να αποφύγετε τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σακχάρων, όπως το τσάι, τους χυμούς και τα ανθρακούχα ροφήματα. Προτιμήστε τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες, όπως ρύζι, σιτάρι, πατάτες, ψωμί και δημητριακά, το γιαούρτι, τα φρούτα (π.χ. μήλο, μπανάνα), τα λαχανικά (π.χ. καρότο) και το άπαχο κρέας (π.χ. κοτοπουλάκι).
Αν το μωράκι σας θηλάζει, να συνεχίζετε κανονικά το θηλασμό σας!
Εμείς στο καχυποπτούλι δίναμε το γαλατάκι του φόρμουλα (σε σκόνη), ρυζάλευρο, δημητριακά και γιαουρτάκι... Τί τράβηξε το γλυκούλι μου... Τέλος καλό όλα καλά όμως!!!

Είναι απαραίτητη η χορήγηση φαρμάκων;
Τα αντιβιοτικά είναι περιττά, όταν πρόκεται για ιογενείς γαστρεντερίτιδες. Επίσης τα αντιεμετικά και τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα δε συνιστώνται για τα παιδάκια!

Αγαπητοί μου γονείς, να ακολουθείτε αυστηρά τις υποδείξεις του παιδίατρού σας! Καλή ανάρρωση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...