Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013

Θηλασμός διδύμων

Αυτό το άρθρο το είχα γράψει στο Greekmoms με αφορμή την τεράστια χαρά μου που η αγαπημένη μου φίλη Κ. εγκυμονούσε δίδυμα! Είναι ένα κορίτσι που ήμουν βέβαιη και έγινε μια υπέροχη μανούλα! Είναι γεμάτη λαχτάρα, αγάπη, φροντίδα και έγνοια… Έχει σύνεση, είναι διαβασμένη, ψάχνεται... και προπάντων "δε νομίζει ότι τα ξέρει όλα", όπως πολλές υποψήφιες μητέρες, δυστυχώς...

Για πολλές γυναίκες ο θηλασμός φαντάζει κάτι ακατόρθωτο. Είναι όμως; Αν μιλήσω εκ πείρας, μπορώ να πω ότι δεν είναι ακατόρθωτο. Χρειάζεται, όμως, μεγάλη υπομονή, πείσμα και ενημέρωση! Θεωρώ ότι στην Ελλάδα οι περισσότερες γυναίκες που δεν μπόρεσαν να θηλάσουν (αν εξαιρέσω τις περιπτώσεις που υπήρχαν παθολογικοί λόγοι ή που δεν επιθυμούσαν οι ίδιες για προσωπικούς λόγους) συνέβη κυρίως από έλλειψη ενημέρωσης και ίσως από προσωπική παραίτηση της μητέρας είτε από κούραση είτε από μειωμένη αντοχή συναισθηματική και σωματική.

crunchytwinmom.blogspot.com
Μία μητέρα για να καταφέρει να θηλάσει επιτυχώς πρέπει στην κυριολεξία στην αρχή να «σφίξει τα δόντια» στη συνέχεια όμως ανταμείβεται με το ομορφότερο δώρο του κόσμου, με την υπέροχη αυτή επαφή με το παιδί της ή τα παιδιά της. Κι όταν λέω "σφίξει τα δόντια" δεν εννοώ ότι ο θηλασμός είναι κάτι επίπονο και προβληματικό, αλλά σίγουρα χρειάζεται υπομονή και αγάπη από την πλευρά της μητέρας. Ο μαστός της γυναίκας είναι τρυφερός και στις πρώτες επαφές με τις θηλαστικές κινήσεις του μωρού πονάει ελαφρώς. Αν όμως η γυναίκα δείξει λίγη υπομονή, σύντομα η περιοχή θα σκληρύνει και δε θα πονάει καθόλου! Η επαφή των παιδιών με τη μητέρα, καθώς και η θρεπτική προσφορά της μητέρας στα παιδιά της είναι αναντικατάστατη! 
Τι θα συμβεί, όμως, όταν μία μητέρα έχει να θηλάσει δύο μωρά; Δε θα συμβεί τίποτα απολύτως. Είναι απολύτως φυσιολογικό! Έχει, άλλωστε, δύο μαστούς, για να χορτάσει και τα δύο τα μωράκια της!
Το θέμα, όμως, είναι πώς μπορούν να βοηθηθούν αυτές οι μητέρες κατά το θηλασμό; Πώς μπορούν να διευκολυνθούν; Και βέβαια, τι μέτρα πρέπει αν πάρουν, ώστε να μη διακοπεί ο θηλασμός τους;
Το σημαντικότερο που πρέπει να έχετε στο νου είναι ότι το ιδανικό γάλα για τα μωράκια σας είναι το μητρικό, πόσω μάλλον αν είναι και πρόωρα.
Μπορείτε να πάρετε μία σειρά από μέτρα που θα σας βοηθήσουν να προωθήσετε το θηλασμό σας:

1ο μέτρο: Ιδανικές στάσεις θηλασμού διδύμων:
2ο μέτρο: Ποτέ δε θα υπολογίζετε με πρόγραμμα κάθε πότε πρέπει να θηλάζουν τα μωράκια σας ή πόση ώρα πρέπει να θηλάζουν. Αυτά τα κάθε 3-4 ώρες και περίπου 10-20 λεπτά είναι ξεπερασμένα. Ο θηλασμός πρέπει να είναι ελεύθερος και κατ’ απαίτηση. Δηλαδή κάθε φορά που θα θέλουν να θηλάσουν τα διδυμάκια σας, θα τα θηλάζετε και όση ώρα θέλουν εκείνα. Άλλωστε τα μωράκια όταν γεννιούνται έχουν πολύ μικρό στομαχάκι που δεν αντέχει μεγάλες ποσότητες, επομένως πινούν συχνά και από λίγο! Θα σας κατευθύνουν να είστε σίγουρη!

3ο μέτρο: Μην κουράζεστε! Χαλαρώστε!
Είναι βέβαιο ότι η κούραση δε θα σας επιτρέψει να παράγετε το κατάλληλο γάλα για τα μωράκια σας. Αφήστε το σφουγγάρισμα, το σιδέρωμα, το άπλωμα των ρούχων για την ώρα. Βρείτε ανθρώπους να σας βοηθήσουν κι εσείς αφιερωθείτε εξ ολοκλήρου στα παιδιά σας (ειδικά κατά την έναρξη του θηλασμού που πραγματοποιείται η εδραίωση). Χαλαρώστε αγκαλιά με τα παιδάκια σας, κοιτάξτε τα στα μάτια τρυφερά και απολαύστε την επαφή μαζί τους.

4ο μέτρο: Πίνετε άφθονο νερό! Πολύ νερό! Ακόμα και κατά την ώρα του θηλασμού να έχετε ένα ποτήρι νερό και να ενυδατώνεστε!

5ο μέτρο: Τρώτε υγιεινά!
Εμπλουτίστε το διαιτολόγιό σας με φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες.

6ο μέτρο: Κοιμηθείτε!
Όταν τα αγγελούδια σας πέσουν για ύπνο, μη διανοηθείτε να στρωθείτε στις δουλειές του σπιτιού! Αντιθέτως, κοιμηθείτε κι εσείς! Γεμίστε ενέργεια! Βοηθά πολύ στην παραγωγή γάλακτος!

7ο μέτρο: Θηλάστε τα ταυτόχρονα και από τα δύο στήθη!
Αυτή είναι μία πολύ καλή μέθοδος που προτείνουν οι γιατροί, γιατί αυξάνονται τα επίπεδα της προλακτίνης και κατ’ επέκταση η παραγωγή γάλακτος. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δε θα μπορέσετε θα θηλάσετε ξεχωριστά το κάθε σας μωράκι, καθώς μην ξεχνάτε ότι το κάθε μωράκι έχει διαφορετικές ανάγκες για τροφή!

8ο μέτρο: Καλό θα είναι να θηλάζετε το κάθε μωράκι σας κάθε φορά από διαφορετικό στήθος και όχι από το ίδιο, για να παίρνουν διαφορετικά οπτικά ερεθίσματα.Ταυτόχρονα, μην ξεχνάτε να αφήνετε να αδειάζει τελείως ο ένας μαστός πριν περάσετε στον άλλο, για να παίρνουν και το λιπαρό γάλα!

9ο μέτρο: Μην ξεχνάτε ότι στο θηλασμό υπάρχει ο νόμος της προσφοράς και της ζήτησης. Όσο περισσότερο θηλάζουν τα μωράκια σας, τόσο περισσότερο γάλα θα παράγετε! Αν δεν τα θηλάζετε κάθε φορά που σας πινούν και επιλέξετε να δώσετε γάλα αγελαδινό ως συμπλήρωμα είναι βέβαιο ότι το γάλα σας θα μειωθεί!!!

10ο μέτρο: Αύξηση παραγωγής γάλακτος. Ένας από τους τρόπους που μπορείτε να αυξήσετε την παραγωγή σας -προσοχή αφού έχει εδραιωθεί το θηλασμός- είναι να συλλέγετε και να αποθηκεύετε έξτρα γάλα. Γι’ αυτό θα χρειαστείτε να νοικιάσετε ή να αγοράσετε θήλαστρο. Αν οι αντλήσεις σας είναι τακτικές, θα ήταν προτιμότερο να νοικιάσετε νοσοκομειακό θήλαστρο (για παράδειγμα το medela) με δύο χοάνες, ώστε να γίνεται η άντληση κι από τα δύο στήθη ταυτόχρονα.  Προσοχή, όμως, καλό είναι μπουκάλι να το χρησιμοποιήσετε τουλάχιστον 3 εβδομάδες μετά την έναρξη του θηλασμού, για να μην υπάρχει σύγχυση θηλών.

11ο μέτρο: Αν είναι εφικτός ο θηλασμός από τη γέννα (λόγω προωρότητας) να βάλετε να θηλάσουν στο στήθος τα μωράκια σας αμέσως μετά τη γέννα ή αν δεν είναι δυνατός ο θηλασμός ζητήστε βοήθεια από τις μαίες του μαιευτηρίου να σας καθοδηγήσουν πώς θα μπορέσετε να αντλήσετε γάλα, ώστε να πιουν τα μωράκια σας από το δικό σας γάλα κι όχι του εμπορίου. 

12ο μέτρο: Υπάρχουν και ειδικά σκευάματα αύξησης του μητρικού γάλακτος (όπως μαγιά μπύρας) που μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε μόνο κάτω από την επίβλεψη του παιδιάτρου σας ή του συμβούλου σας θηλασμού και μόνο αν εκείνοι το κρίνουν απαραίτητο. 

Θα ήταν βοηθητικό να αγοράσετε μαξιλαράκι θηλασμού. Ο θηλασμός θα είναι άνετος και για εσάς και για τα μωράκια σας:

Τελειώνοντας να προσθέσουμε ότι μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια συμβούλου θηλασμού, σε περίπτωση που αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα. Είναι τα κατάλληλα πρόσωπα να σας συμβουλεύσουν σωστά και να έρθουν ακόμη και στο χώρο σας να σας βοηθήσουν!!!
Κατά καιρούς διοργανώνονται και ενημερωτικές ημερίδες για το θηλασμό που θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες πριν τη γέννα σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...