Σάββατο, 1 Ιουνίου 2013

Τι είναι η πηγή στο κρανίο του μωρού;

Στην κορυφή του κεφαλιού του μωρού σας υπάρχει ένα μαλακό σημείο, το οποίο ονομάζεται πηγή. Αυτό το μαλακό σημείο (λεπτό υμενώδες διάστημα) υπάρχει, γιατί δεν έχουν ενωθεί ακόμη τα οστά του κρανίου του. Τα οστά αυτά θα ενωθούν- περίπου- όταν το παιδάκι σας θα έχει γίνει 2 ετών. Ο λόγος που υπάρχει η πηγή είναι, για να προστατεύσει το μωράκι κατά τον τοκετό. Δηλαδή τα οστά αυτά προσαρμόζονται, ενώ το παιδάκι περνά τη δίοδο της γεννητικής περιοχής της μητέρας του, ώστε να μη του δημιουργηθούν κρανιοεγκαφαλικές κακώσεις. Πόσο σοφή είναι φύση!

www.mayoclinic.com -


Πρέπει να είστε προσεκτικοί να μην πιέζετε τη συγκεκριμένη περιοχή του κεφαλιού του μωρού σας. Στο σημείο αυτό είναι ευάλωτος ο εγκέφαλος του παιδιού σας. Όταν το κάνετε μπανάκι, να πλένετε και να στεγνώνετε το σημείο με απαλές κινήσεις.
Αν παρατηρήσετε ότι το δέρμα στο συγκεκριμένο σημείο είναι αφύσικα τεντωμένο, ή έχει βγει εξόγκωμα ή υπάρχει αφύσικο βαθούλωμα, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας!

ufhealth.org


Πότε υπάρχει πρόβλημα: Πρόωρη συνοστέωση των πηγών!
Αυτό ονομάζεται κρανιοσυνοστέωση (κρανιοστένωση): Το μωράκι έχει 7 οστά στο κεφαλάκι του. Οι πηγές τους πρέπει να κλείσουν γύρω στην ηλικία των 2 χρόνων, ώστε να δώσουν το χρόνο στον εγκέφαλο να βρει χώρο να αναπτυχθεί. Όσο αυξάνεται η περίμετρος του κεφαλιού, αναπτύσσεται και ο εγκέφαλος του παιδιού. Η συχνότητα της κρανιοστένωσης είναι περίπου 2 στις 2.000 γεννήσεις. 
Μορφές:
1. Πρόωρο κλείσιμο της οβελιαίας ραφής, αύξηση της προσθιο-οπίσθιας διαμέτρου: σκαφοκεφαλία, δολιχοκεφαλία, μακρυκεφαλία (αύξηση ενδοκρανιακής πίεσης). 2.  Αμφοτερόπλευρη σύγκλειση της στεφανιαίας ραφής, πεπλατυσμένο κεφάλι: βραχυκεφαλία (κοντοκέφαλος).


 3. Πρόωρη μονόπλευρη σύγκλειση της στεφανιαίας ραφής, ανύψωση του οφθαλμικού κόγχου: πλαγιοκεφαλία. 4. Πρόωρη σύγκλειση όλων των ραφών,  μυτερό κεφάλι: μειωμένη ανάπτυξη, μικροκεφαλία (το σχήμα του κεφαλιού μοιάζει με εκείνο του παιδιού που πάσχει από σύνδρομο ντάουν)
Τέτοια προβλήματα κατηγορούνται ότι μερικές φορές προκαλούν προβλήματα στη διανοητική ανάπτυξη του παιδιού, καθώς και επιληπτικές κρίσεις. Όσο νωρίτερα αντιληφθείτε ότι κάτι δεν πάει καλά και ενημερώσετε τον αρμόδιο γιατρό, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες υπάρχουν να αντιμετωπιστεί, χωρίς να αφήσει κάποιο πρόβλημα στο παιδί.


Αντιμετώπιση: Χειρουργική, κρανιοπλαστική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...