Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Είστε 7 μηνών έγκυος!

Να ‘μαστε στο τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης! Είδατε πώς πέρασε ο καιρός; Μπορεί να νιώθετε ότι δεν υπάρχει άλλος χώρος, για να μεγαλώσει η μήτρα σας κι όμως έχετε μπροστά σας ακόμη σχεδόν 10 εβδομάδες!
Μέχρι το τέλος του 7ου μήνα το μωράκι σας θα είναι περίπου 1,5 κιλό και 40 εκατοστά. Από εδώ και πέρα η ανάπτυξη των εγκεφαλικών του λειτουργιών είναι ταχύτατη, γεγονός που θα συνεχίσει μέχρι και τον 2ο χρόνο της ζωής του.
Το λίπος του αυξάνεται, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός του, όταν θα γεννηθεί. Οι πνεύμονες συνεχίζουν την ωρίμανσή τους. Βλέπει τα πρώτα του όνειρα!

www.sciencedaily.com

Μην ξεχάσετε τη δοκιμασία ανοχής στη γλυκόζη! Πολύ σημαντική εξέταση! Κάποιες από εσάς ίσως την έχετε κάνει ήδη στο τέλος του 6ου μήνα (προτιμάται η περίοδος: 26ης- 30ης εβδομάδα). Πώς γίνεται η εξέταση: Θα σας δώσουν να πιείτε ένα γλυκό υγρό και πρέπει να είστε νηστικές. Θα σας πάρουν μία φορά αίμα, πριν πιείτε τη γλυκόζη, αφού την πιείτε αμέσως και μετά σε 60 λεπτά, 120 λεπτά και σε 180 λεπτά. Αναλόγως τα αποτελέσματα θα σας συμβουλεύσει ο γιατρούλης σας! (δείτε τη σχετική ανάρτηση: Διαβήτης και εγκυμοσύνη)

Προσοχή: Ενημερώστε άμεσα τον γιατρό σας, αν νιώθετε υπερβολική δίψα, έντονη επιθυμία για ούρηση (όχι απλή συχνοουρία) και πολλή κόπωση! Ίσως είναι δείγμα διαβήτη κύησης.

Για τις φυσιολογικές μετρήσεις του μωρού σας δείτε εδώ: ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ GEHEALTHCARE

Τι αισθάνεστε σωματικά;

Νιώθετε όπως τον 6ο μήνα (δείτε σχετικά: Είστε 6 μηνών έγκυος), αλλά σε κάποιες από εσάς ίσως εμφανιστεί λαχάνιασμα και δυσκολία στον ύπνο! Δε θα ξεχάσω τι πέρασα σε αυτό το μήνα… Δεν μπορούσα να βολευτώ πουθενά… Εννοείται πως απέφευγα το μπρούμυτα και το ανάσκελα (για να μην επιβαρύνω την αρτηριακή πίεση) και κοιμόμουν πλαγίως με πολλά μαξιλάρια! Πότε νόμιζα ότι βυθιζόμουν, πότε μ’ έπιανε δύσπνοια, πότε με κλώτσαγε η μικρή (δε βολευόταν κι αυτή… είχε τα δίκια της…), πότε ζεσταινόμουν, πότε πονούσαν τα πλευρά μου, πότε κράμπες… Τι μου θυμίσατε τώρα…
Επίσης, κάνουν την εμφάνισή τους (σε κάποιες ίσως έχουν αρχίσει και νωρίτερα) οι συσπάσεις, οι λεγόμενες Braxton Hicks, οι οποίες είναι ανώδυνες και εμφανίζονται σπανίως. Πώς θα τις καταλάβετε: νιώθετε ότι η κοιλιά σας σκληραίνει κατά τόπους και μετά πάλι χαλαρώνει. Προσοχή: αν πιστεύετε ότι αυτά τα πετρώματα είναι συχνότερα του φυσιολογικού, τότε ενημερώστε άμεσα τον μαιευτήρα σας! Αυτές οι συσπάσεις συμβαίνουν, για να προετοιμάζεται σταδιακά η μήτρα για τη γέννα! Με λίγα λόγια η μήτρα σας κάνει "πρόβα νυφικού"...
Λογικά θα κάνει την εμφάνισή του και το πρωτόγαλα (σε κάποιες εμφανίζεται μόνο μετά τη γέννα). Σε μένα για παράδειγμα εμφανίστηκε πολύ νωρίς, γύρω στον 5ο μήνα. Δεν είναι ανησυχητικό, αρκεί να μη νιώσετε κάποιο ιδιαίτερο πόνο (που μπορεί να υποδεικνύει ότι έφραξε κάποιος πόρος) ή δεν έχει έντονη οσμή, που σημαίνει ότι υπάρχει κάποιο μικρόβιο και χρειάζεστε άμεσα φαρμακευτική αγωγή.

Τι νιώθετε συναισθηματικά;

Τα συναισθήματά σας είναι όμοια με του 6ου μήνα (δείτε σχετικά: Είστε 6 μηνών έγκυος), αλλά επιπλέον νιώθετε πώς να σας το πω… μία ένταση… μία υπερδιέγερση και αυξάνεται ο φόβος σας για τον τοκετό και την υγεία του μωρού! Όλα αυτά που νιώθετε, πιστέψτε με, είναι απολύτως φυσιολογικά! Όλες τα περάσαμε! Αφήστε ελεύθερο τον εαυτό σας, φανταστείτε το μωράκι σας, φανταστείτε τις στιγμές που θα ζήσετε μαζί του, όταν θα το κρατάτε στην αγκαλιά σας… Αρχίστε να ετοιμάζετε το δωματιάκι του… Η ώρα φτάνει…
Τέλος, αν βλέπετε εφιάλτες ή ανησυχητικά όνειρα που μπορεί να έχουν και ως αντικείμενο το μωρό σας και την υγεία του, μην ανησυχείτε… Ας είναι καλά οι ορμόνες που μας τα κάνουν αυτά… Δε θέλετε να σας πω τι είχα δει… Και ο Steven Spielberg θα τα ζήλευε...Δείτε τα παρακάτω υπέροχα βίντεο:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...