Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Είστε 5 μηνών έγκυος!

Το μωράκι σας μεγαλώνει! Η κοιλίτσα σας έχει στρογγυλέψει! Έχετε φτάσει στα μέσα της εγκυμοσύνης σας!
Η μήτρα σας θα φθάσει στο ύψος του ομφαλού σας κατά τη 20η εβδομάδα.

Κανένα καινούργιο όργανο δε διαμορφώνεται σε αυτή τη φάση. Συνεχίζουν, όμως, τα υπόλοιπα να τελειοποιούνται! Οι μύες δυναμώνουν, τα νεύρα επεκτείνονται και ο σκελετός του συνεχίζει να σκληραίνει. Οι πνεύμονες, ο πεπτικός σωλήνας και το ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζουν να ωριμάζουν.
Σε αυτό το μήνα μπορείτε να δείτε το φύλο του παιδιού σας, αν βέβαια, εκείνο σας το επιστρέψει! Δε θυμάμαι το καχυποπτούλι να είχε ποτέ σταυρωτά τα ποδαράκια του στον υπέρηχο, επομένως, μας ήταν πολύ εύκολο να δούμε ότι είναι κοριτσάκι!!! Αν έχετε κοριτσάκι, να ξέρετε ότι σε αυτή τη φάση οι ωοθήκες του μωρού σας περιέχουν 3 εκατομμύρια ωάρια!
Πολλά από τα νεογιλά δόντια έχουν αναπτυχθεί ήδη μέσα στα ούλα του!
Οι κινήσεις του μωρού σας πλέον είναι έντονες! Μπορεί και ακούει τους ήχους και ν’ αντιδρά σε αυτούς! Δε θα ξεχάσω μία μέρα που τσαλάκωσε ο άνδρας μου ένας πλαστικό μπουκάλι -από διπλανό δωμάτιο κιόλας- πώς πετάχτηκε η μικρούλα μου! Είναι απίστευτο πώς αυτά τα μικροσκοπικά μωράκια αντιλαμβάνονται τον κόσμο!
Νομίζω ότι οι περισσότερες γυναίκες σε αυτή τη φάση – ιδιαίτερα προς το τέλος του μήνα αυτού - μπορούν να διαπιστώσουν πότε το μωράκι τους κοιμάται και πότε είναι ξύπνιο! Αυτή, όμως, η αίσθηση θα γίνει εντονότερη κατά τον επόμενο μήνα.
Το δερματάκι του καλύπτεται από μία λιπαρή ουσία που το προστατεύει από το αμνιακό υγρό και θα το βοηθήσει να γεννηθεί ευκολότερα!
Ζυγίζει περίπου 150- 300 γραμμάρια και έχει μήκος περίπου 12- 20 εκατοστά κατά προσέγγιση.

pregnancychoicesclinic.org
Μην ξεχνάτε ότι σε αυτό το μήνα έχετε άλλη μία σημαντική εξέταση που είναι η β’ επιπέδου (συνήθως γίνεται μεταξύ 18ης- 22ης εβδομάδας, δείτε τις αναρτήσεις μου για τη Β' Επιπέδου). Είναι μία σημαντική εξέταση, καθώς το μωρό σας έχει αναπτύξει τα βασικότερα συστήματα του οργανισμού του, τα οποία μπορούν να ελεγχθούν υπερηχογραφικά (ως ένα βαθμό πάντα). Μπορείτε, λοιπόν, να δείτε αν το μωράκι σας αναπτύσσεται φυσιολογικά!
Όσον αφορά το σύνδρομο ντάουν, να τονίσουμε ότι, σύμφωνα με έρευνες, περίπου το 30% των μωρών που έχουν τρισωμία 21 δε δείχνουν σημάδια στην εξέταση της β’ επιπέδου. Το 70%, όμως, θα έχουν κάποια οργανική ανωμαλία, όπως για παράδειγμα καρδιακό πρόβλημα, γαστρεντερική ανωμαλία, μικρό οστό του μηρού ή του βραχίονα, υποπλαστικό ρινικό οστό και πολλά άλλα.
Να σημειώσουμε κάτι εξαιρετικά σημαντικό: Κατά τη διάρκεια του 5ου μήνα μπορείτε να κάνετε μία νέα εξέταση στο παιδί σας που ονομάζεται εμβρυικό καρδιογράφημα (δείτε τη σχετική ανάρτηση). 

Για τις φυσιολογικές μετρήσεις του μωρού σας δείτε εδώ:

Τι αισθάνεστε σωματικά;

Λευκόρροια (λευκά κολπικά υγρά), πονάκια στο κάτω μέρος της κοιλιάς από το τράβηγμα των συνδέσμων που στηρίζουν τη μήτρα, δυσκοιλιότητα, καούρες, δυσπεψία, τυμπανισμός, φουσκώματα, πονοκέφαλοι, λιποθυμίες, ζαλάδες, ρινορραγία, βουλωμένα αυτιά, ουλορραγίες, αυξημένη όρεξη (ω! ναι), κράμπες στα πόδια (είχα πάρα πολλές γι’ αυτό και πήρα για ένα μήνα μαγνήσιο), πρήξιμο αστραγάλων και ποδιών, χεριών και προσώπου, κιρσοί, αιμορροίδες, ταχυπαλμίες, πόνος στη μέση, αλλάζει το χρώμα του δέρματος, αρχίζει και προβάλει ο ομφαλός, τα μαλλιά σας και τα νύχια σας μακραίνουν γρηγορότερα λόγω των γρηγορότερων ρυθμών μεταβολισμού που φέρνουν οι ορμόνες. Αν εγκυμονείτε κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, θα νιώθετε αυξημένη τη ζέστη! Υπομονή, κορίτσια!!! Κάποιες από εσάς ίσως να έχετε αυξημένη ερωτική διάθεση.

Πώς νιώθετε συναισθηματικά;

Πλέον αισθάνεστε έγκυος, λιγότερες μεταβολές στη διάθεση, αλλά υπάρχει εκνευρισμός και αφηρημάδα.
Ένα είναι βέβαιο: Διανύεται μία υπέροχη περίοδο, το ξέρετε και το δείχνετε!Δείτε τα παρακάτω υπέροχα βίντεο:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...