Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Είστε 4 μηνών έγκυος!

Φθάσατε κιόλας 4 μηνών! Συγχαρητήρια! Βρίσκεστε ήδη στην αρχή του δεύτερου τριμήνου της εγκυμοσύνης σας! Πολλές γυναίκες θεωρούν ότι είναι το πιο άνετο κι από τα τρία τρίμηνα!
Ο πλακούντας σας δουλεύει σε εντατικούς ρυθμούς! Δίνει τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο που χρειάζεται το μωράκι σας! Στο τέλος της 16ης εβδομάδας, ο πλακούντας έχει πυκνώσει σε βάθος 1 εκατοστού και σε φάρδος έχει φθάσει τα 7-8 εκατοστά.

Το μωράκι σας καταπίνει αμνιακό υγρό και το ουρεί σχεδόν κάθε 45 λεπτά. Πολύ σημαντική λειτουργία για την ανάπτυξη των πνευμόνων του! Το αμνιακό υγρό φθάνει περίπου τα 180-200 ml. Ζυγίζει περίπου 375 γραμμάρια και φθάνει τα 16 εκατοστά! Ίσως ο γιατρός σας καταφέρει να δει αυτό το μήνα το φύλο του παιδιού σας (τον 5ο, όμως, μήνα με μεγαλύτερη σιγουριά!).

www.medicinenet.com
Το σωματάκι του τώρα μεγαλώνει ταχύτερα από το κεφάλι, για να αποκτήσει τις αναλογίες ανθρώπου. Τα δακτυλικά αποτυπώματα στα χεράκια του έχουν αναπτυχθεί. Κάποιες μανούλες μπορεί να καταλάβουν τις πρώτες κλωτσιές του μωρού τους! Πρώτη φορά κατάλαβα το καχυποπτούλι μου στις 13 εβδομάδες –πολύ νωρίς, το ξέρω, αλλά μπορεί να συμβεί! Οι περισσότερες, όμως, να περιμένετε την πρώτη του κίνηση μεταξύ 18-22 εβδομάδες. Δε θα ξεχάσω τα δάκρυα χαράς και συγκίνησης που πλημμύρισαν τα μάτια μου! Αν έχετε κοριτσάκι, η μήτρα του σχηματίζεται και οι ωοθήκες έχουν πρωτόγονα ωάρια.
Το μωράκι τώρα για πρώτη φορά μπορεί να ακούσει θορύβους! Ενώ τα βλεφαράκια του είναι σχηματισμένα, συνεχίζουν να είναι κλειστά. Το φως, όμως, το αντιλαμβάνεται ήδη (καθώς διαπερνά τα τοιχώματα της κοιλιάς). Οι μύες του προσώπου του έχουν αναπτυχθεί κι έτσι μπορεί να κάνει μορφασμούς και γκριμάτσες! Οι γευστικοί κάλυκες εμφανίζονται στη γλωσσίτσα του!
Οι σύνδεσμοι μεταξύ του εγκεφάλου, των μυών και νεύρων ολοκληρώνονται. Αναπτύσσεται οι μυελίνη που βοηθά τη μεταφορά μηνυμάτων από και προς τον εγκέφαλο.

Τι αισθάνεστε σωματικά;

Κόπωση, πλέον δεν ουρείτε τόσο συχνά, μειώνονται οι ναυτίες και οι εμετοί ή και διακόπτονται εντελώς, σε μερικές γυναίκες μπορεί να συνεχιστούν, ενώ σε πολύ λίγες μπορεί μόλις να αρχίσουν, δυσκοιλιότητα, καούρες, δυσπεψία, τυμπανισμός, φουσκώματα, διογκωμένο στήθος (δεν πονά πλέον πολύ), λιποθυμίες, ζαλάδες (προσέξτε μην αλλάζετε απότομα στάση), ρινική συμφόρηση (μπορεί να δείτε και λίγο αίμα από τη μύτη), βουλωμένα αυτιά, ουλορραγίες, αύξηση όρεξης, ήπιο πρήξιμο αστραγάλων, ποδιών, χεριών και προσώπου, κιρσοί και αιμορροΐδες, λευκόρροια, ελαφριά δύσπνοια, μπορεί να έχετε και αϋπνίες ή ακόμα και να ροχαλίζετε. Λόγω των οιστρογόνων παράγονται περισσότερα μελανοκύτταρα και σκουραίνει το δέρμα σας. Μπορεί να εμφανιστεί η σκούρα γραμμή στην κοιλιά σας (η λεγόμενη linea nigra).

Πώς νιώθετε συναισθηματικά;

Εκνευρισμός, μεταβολές στη διάθεση, ευσυγκινησία, χαρά ή φόβος ή και τα δύο, ξεχνάτε εύκολα, σας πέφτουν πράγματα, δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε, το μυαλό σας ταξιδεύει, αφηρημάδα.Δείτε τα παρακάτω υπέροχα βίντεο:Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...