Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Είστε 3 μηνών έγκυος!

Είστε στον 3ο μήνα της εγκυμοσύνης σας; Το μωράκι σας ήδη κινείται στην κοιλίτσα σας, αλλά εσείς δεν μπορείτε να το καταλάβετε ακόμα! Τα οστά του έχουν αρχίσει και γίνονται πιο σκληρά (οστεοποίηση) και τα ματάκια του είναι μεγάλα και ορθάνοικτα! Οι αρθρώσεις του έχουν διαμορφωθεί. Η ουρίτσα του εξαφανίζεται και τα ποδαράκια και τα χεράκια έχουν ξεπροβάλει!
Ακόμα με δυσκολία μπορεί να διακρίνει κανείς αν έχετε αγοράκι ή κοριτσάκι. Το κεφαλάκι του θα σας φανεί στον υπέρηχο μεγαλύτερο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα. Είναι περίπου το ½ σε μέγεθος σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα! Σε αυτή τη φάση ζυγίζει περίπου 14 γραμμάρια!!!!!
Σε αυτό το μήνα γίνεται η πρώτη σημαντική εξέταση για το μωρό σας: η αυχενική διαφάνεια για την πρόβλεψη για σύνδρομο ντάουν και άλλα σύνδρομα (δείτε τις σχετικές αναρτήσεις μου στην ετικέτα: υπέρηχοι κύησης).

pregnancychoicesclinic.org
Μέχρι το τέλος του μήνα, το μωράκι σας θα έχει μήκος περίπου 6-7,5 εκατοστά και οι παλμοί του θα έχουν πέσει στους 110-160! Αυτό, βέβαια, δεν είναι απόλυτο. Κάθε μωράκι είναι διαφορετικό. Το καχυποπτούλι στις 12 εβδομάδες είχε 167 παλμούς!

Επίσης, το κυκλοφοριακό και το ουροποιητικό του σύστημα λειτουργούν και το συκώτι του παράγει χολή. Υπάρχουν ακόμη και νυχάκια και μαλλάκια! Το ξέρατε ότι μπορεί να πιπιλίσει το δακτυλάκι σε αυτή τη φάση; Κι όμως!!!Ήδη από τώρα μπορεί να διακρίνει κανείς στον υπέρηχο ένα πρώτο σημάδι του αντανακλαστικού του θηλασμού: Αν το χεράκι του ή το ποδαράκι του αγγίξουν τυχαία το στόμα του μωρού σας, τότε αυτό σουφρώνει τα χειλάκια του και στην προσπάθειά του να κάνει αυτή την κίνηση ρυτιδιάζει το μέτωπό του! Αχ, δεν είναι πολύ συγκινητικό;
Το μωράκι σας μεγαλώνει γρήγορα και σταθερά και κερδίζει περίπου 10 χιλιοστά την εβδομάδα. Το βάρος του θα έχει πενταπλασιαστεί.
Τα φατνία των 32 δοντιών είναι στη θέση τους! Τα αυτάκια του είναι εντελώς αναπτυγμένα! Το δερματάκι του, όμως, είναι ακόμα λεπτό και διάφανο και ένα λεπτό στρώμα χνουδιού καλύπτει το σωματάκι του!
Παθαίνει ακόμη και λόξυγκα λόγω της κατάποσης!
Το αμνιακό σας υγρό κατά τις 12 εβδομάδες θα είναι περίπου 30 ml!
Είναι πλέον ένα μικρό ανθρωπάκι!

Τι αισθάνεστε σωματικά;
Τα συμπτώματα είναι ίδια με του 1ου (Είστε 1 μηνός έγκυος) και 2ου μήνα (Είστε 2 μηνών έγκυος) και επιπλέον:
Μπορεί να σας πιάνουν περιστασιακοί πονοκέφαλοι (θυμάμαι πώς με τρυπούσε το κεφάλι μου κατά τη διάρκεια αυτού του μήνα), να νιώθετε ένα σφίξιμο στη μέση και στήθος από τα ρούχα σας, καθώς θα έχουν αρχίσει να σας στενεύουν. Προς το τέλος του μήνα θα αρχίσει να ξεπροβάλει η κοιλίτσα σας (αναλόγως πάντα το σωματότυπο). Πολλές από εσάς θα δείτε μεγάλη αύξηση του μεγέθους του στήθους σας!
Μην ανησυχήσετε αν δεν έχετε πάρει βάρος μέχρι τον 3ο μήνα. Προσωπικά, είχα χάσει και 3 κιλά από τις αναγούλες και τους εμετούς. Επίσης, μην ανησυχήσετε αν έχετε πάρει κάποια κιλάκια! Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική!
Αν νιώθετε τραβήγματα και μυϊκούς πόνους στο ύψος της μήτρας, μην ανησυχείτε, γιατί οφείλονται στο μεγάλωμα των συνδέσμων που κρατούν τη μήτρα. Η μήτρα σας προχωρά προς την κοιλιακή κοιλότητα και δε θα πιέζει τόσο συχνά την ουροδόχο κύστη, ώστε να πηγαίνετε συνέχεια τουαλέτα.

Πώς νιώθετε συναισθηματικά;
Θα έχετε κάποια συναισθήματα παρόμοια με τον 1ο και 2ο μήνα, αλλά θα έχουν αρχίσει να κοπάζουν. Σε αυτή τη φάση μια νέα αίσθηση ηρεμίας κάνει την εμφάνισή της για πολλές από εσάς!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...