Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

Πόσο πρέπει να κινείται το μωρό στην κοιλιά (28η-40η εβδομάδα)

Αγγίζω ένα θέμα που προσωπικά με είχε αγχώσει πάρα πολύ… Πόσο συχνά πρέπει να κλωτσά το νινί, πόσο δυνατά, πόσο πρέπει να κινείται κ.τ.λ. Από τη μια μεριά οι ιστορίες που διάβαζα ή άκουγα δεξιά και αριστερά, από την άλλη καμιά 10αριά βιντεάκια που είχα δει στο youtube, με μωράκια να κινούνται με απίστευτη ένταση στην κοιλιά των μαμάδων τους, μου έφεραν την αγωνία στα ύψη… Το καχυποπτούλι ήταν ένα μωράκι σχετικά ήσυχο στην κοιλιά –σε αντίθεση με αυτό που είναι τώρα έξω από την κοιλιά/ επομένως, είναι μύθος το «όπως είναι στην κοιλιά, θα είναι και απέξω»…
Μέχρι να την αντιληφθώ, να την «διαβάσω», να την κατανοήσω, «είχε πάει η ψυχή μου στην Κούλουρη» πολλές φορές…

thestir.cafemom.com 
Πρώτο σημείο: Εννοείται πως το μωράκι σας δεν είναι δυνατόν να κουνιέται συνέχεια. Υπάρχουν μέρες που θα είναι πολύ ζωηρό κι άλλες που θα είναι πολύ ήσυχο και θα ξεκουράζεται. Αν τις καταγράφατε τις μέρες αυτές, θα βλέπατε ότι υπάρχει ένας κύκλος: Ζωηράδα, ηρεμία, ζωηράδα, ηρεμία κ.τ.λ.
Θυμάμαι, η μπέμπα περνούσαν μέρες που έλεγα «μα, τι έχει πάθει και χορεύει έτσι;» και περνούσαν και μέρες που αναζητούσα μία κίνησή της, για να δω ότι είναι καλά! Είχα φθάσει στο σημείο να βάλω τα κλάματα και να είμαι ένα βήμα πριν να τηλεφωνήσω στο γιατρό μου, όταν παρατήρησα ότι είχαν περάσει 2 ώρες που δεν είχε δώσει σημεία ζωής. Κοιμόταν η τεμπέλα μου και με το που έπεσα ξερή από την αγωνία, άρχισε να κάνει κόλπα και έφερε την καρδιά μου στη θέση της…
Δεύτερο σημείο: Το μωράκι σας άλλοτε θα κάνει αργές κινήσεις, άλλοτε πιο έντονες, κλωτσιές, γροθιές, φτερουγίσματα, στροφές, κυλίσματα κ.τ.λ.! Μην ξεχνάτε ότι κι αυτό άνθρωπος είναι! Δεν έχει πάντα τα κέφια του! Κουράζεται! Εσείς όλη μέρα έχετε τα κέφια σας;
Τρίτο σημείο: Προσέξτε αν η διάθεσή του αλλάζει, όταν αλλάζετε κι εσείς κάτι στην καθημερινότητά σας. Για παράδειγμα, αν πάτε να περπατήσετε και να κάνετε βόλτα και βρίσκεστε σε κίνηση τα μωρά νανουρίζονται και κοιμούνται. Αντιθέτως, όταν εσείς ξαπλώνετε και χαλαρώνετε, αντιλαμβάνεστε έντονα τις κινήσεις του! Επίσης, μπορεί κάποια στιγμή να είστε απασχολημένη και να μην προσέξετε καν ότι κινήθηκε! Συνήθως, όταν ξαπλώσετε το βράδυ στο κρεβάτι σας, είναι η καλύτερη ώρα, για να ελέγξετε τις κινήσεις του, γιατί αρχίζει το πάρτυ!
Αν φάτε κάτι γλυκό ή κάτι ξινό, μπορεί να παρατηρήσετε κάποια αύξηση της κινητικότητας. Επίσης, μανούλες έχουν αναφέρει ότι δραστηριοποιείται το μωράκι τους, όταν νευριάζουν ή όταν αγχώνονται!
Τέταρτο σημείο: Οργανωμένη δραστηριότητα παρουσιάζει το μωράκι ανάμεσα στην 28η και 32η εβδομάδα. Άρα, από την 28η εβδομάδα και μετά ελέγχουμε οργανωμένα τις κινήσεις του μωρού μας! Το θέμα των εμβρυικών κινήσεων είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς δείχνει κατά πόσο «καλοπερνάει» το μωράκι και δε νιώθει δυσφορία στη μήτρα της μανούλας του.
Πέμπτο σημείο: Παρ’ όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι κάθε μωράκι είναι διαφορετικό, καθώς και όσο προχωρά η εγκυμοσύνη αλλάζουν οι συνθήκες εντός της κοιλιάς… Όσο περνούν οι εβδομάδες ο χώρος μειώνεται, το ίδιο και το αμνιακό υγρό. Επομένως, ίσως υπάρξει κάποιος περιορισμός των κινήσεων: για παράδειγμα: από 25-40 σε 20-30 την ώρα.

Έκτο σημείο: Από το να κάθεστε, λοιπόν, να μετράτε αν έκανε 10 ή 20 κινήσεις την ώρα το μωράκι σας, καλό θα ήταν να παρατηρείτε αν παρουσίασε κάποια σοβαρή αλλαγή στην κινητικότητά του και στους ρυθμούς του. Εννοείται ότι δεν πρέπει να περάσει 24ωρο και να μην αντιληφθείτε τις κινήσεις του μωρού σας! Αν συμβεί αυτό, επικοινωνείτε άμεσα με το γυναικολόγο σας!
Αν από την άλλη θέλετε οπωσδήποτε να μετρήσετε τις κινήσεις του μωρού σας, σας προτείνω να επιλέξετε κάποια στιγμή της ημέρας που το μωράκι σας «έχει τα κέφια του» να μετρήσετε αν κάνει 10 κινήσεις μέσα σε 1 ώρα ή έστω σε 2 ώρες. Κι όταν λέμε 10 κινήσεις δεν εννοούμε να κλοτσάει ή να κινείται έντονα, ακόμα και τα γυρίσματα και τα φτερουγίσματα. Αν οι κινήσεις είναι λίγες ή δεν υπάρχουν κινήσεις σε 2 ώρες, καλέστε άμεσα το γιατρό σας! Προς Θεού δε σημαίνει ότι έχει συμβεί κάτι στο μωράκι σας, αλλά μπορεί να είναι ένδειξη δυσφορίας! Σε αυτή τη φάση δε θα σκέφτεστε μήπως ενοχλείτε το γιατρό σας! Πρέπει να είστε προσεκτική και να παρακολουθείτε το μωρό σας, χωρίς βέβαια να σας γίνει εμμονή και άγχος!

Τόσο έντονη κίνηση δε θυμάμαι να είχε ποτέ η μπέμπα μου στην κοιλιά!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...