Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Αυχενική διαφάνεια VS Αυχενική πτυχήΦαντάζομαι ότι θα έχετε ακούσει αυτούς τους δύο ιατρικούς όρους. Επίσης, θα έχετε καταλάβει ότι πολλοί τους συγχέουν ή τους μπερδεύουν... Κι όμως, είναι δυο διαφορετικές μετρήσεις!!! Η αυχενική διαφάνεια (nuchal translucency) μετριέται κατά την εξέταση του 1ου τριμήνου, που διενεργείται μεταξύ τις 11ης και 13ης εβδομάδας, ενώ η αυχενική πτυχή (nuchal fold) μετριέται κατά την εξέταση της β΄ επιπέδου, κατά το 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.

Η αυχενική πτυχή είναι μέτρηση που είχε ανακαλυφθεί παλιότερα από την αυχενική διαφάνεια και έχει αποδειχθεί από έρευνες ότι είναι λιγότερο αξιόπιστη. Οι γιατροί την μετρούν στον υπέρηχο σε εγκάρσια τομή στο επίπεδο της παρεγκεφαλίδας. Φυσιολογική τιμή θεωρείται έως τα 6 mm μεταξύ των 18-23 εβδομάδων. Άλλες έρευνες μιλούν για αύξηση της αυχενικής πτυχής όσο μεγαλώνει το μωράκι από τις 14- 20 εβδομάδες από 1mm σε 5 mm. Παρ' όλα αυτά οι απόψεις ακόμη διίστανται... Θυμάμαι ότι εμείς μετρήσαμε την μπεμπούλα μας στις 21 εβδομάδες και είχε αυχενική πτυχή 5,3 mm, δηλαδή θα μπορούσαμε να πούμε ότι η μέτρησή της σύμφωνα με την πρώτη έρευνα είναι φυσιολογική, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη έρευνα είναι φυσιολογική, αλλά οριακή. Γενικά, αναλόγως την έρευνα που θα διαβάσει κανείς θα δει ότι η αξιοπιστία της μέτρησης της αυχενικής πτυχής κυμαίνεται από 40%- 70% περίπου...

Αν η αυχενική πτυχή μετρηθεί πάνω από 6 mm, τότε συνίσταται από τον γιατρό αμνιοπαρακέντηση για έλεγχο καρυότυπου του εμβρύου. Αν ο καρυότυπος δείξει ότι δεν υπάρχουν χρωμοσωμικές ανωμαλίες, καλό θα ήταν να ελεγχθεί το έμβρυο για συγγενείς καρδιοπάθειες. Αν δε βρεθούν ούτε συγγενείς καρδιοπάθειες, τότε η αυξημένη αυχενική πτυχή δεν έχει συνδεθεί με κάποιο άλλο πρόβλημα και ακόμα είναι άγνωστο, γιατί συμβαίνει σε κάποια μωράκια!!!

Αν κατά την εξέταση της β΄ επιπέδου βρεθεί αυξημένη αυχενική πτυχή, τότε ο κίνδυνος για χρωμοσωμική ανωμαλία αυξάνεται 9,8x φορές!!! Για παράδειγμα αν μια γυναίκα είχε ποσοστό κατά την αυχενική διαφάνεια 1 στα 800 να έχει το παιδί της σύνδρομο ντάουν, αν εντοπιστεί αυξημένη αυχενική πτυχή, τότε ο κίνδυνος αναπροσαρμόζεται ως εξής: 800/9,8, δηλαδή ο νέος κίνδυνος θα είναι 1 στα 82!!! Αν μία γυναίκα είχε κίνδυνο 1 στα 12.000, μετά θα γίνει 1 στα 1.224!!! 

Από την άλλη πλευρά η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας έχει αξιοπιστία 75- 80% περίπου (μόνη της, χωρίς τη μέτρηση της Papp A και την ελεύθερης β χοριακής), δηλαδή μπορεί να διαγνώσει 7-8 στα 10 παιδιά με σύνδρομο ντάουν!!! Φυσιολογική μέτρηση θεωρείται έως και τα 2,5 mm, για άλλους έως τα 3 mm. Παρ'όλα αυτά, κι αυτή είναι πολύ γενική θέση, καθώς ο γιατρός συνυπολογίζει την αυχενική διαφάνεια με το κεφαλοουριαίο μήκος του εμβρύου. Για παράδειγμα τα 2,3 mm αυχενικής διαφάνειας δίνουν διαφορετικό ποσοστό για σύνδρομο ντάουν σ'ένα εμβρυάκι που έχει μεγαλύτερο μήκος απ'ό,τι σ'ένα άλλο που έχει μικρότερο μήκος...

Η αυχενική πτυχή σίγουρα είναι ένα σημαντικό δείγμα, ένας σπουδαίος δείκτης, κατά την εξέταση β΄ επιπέδου, παρ΄ όλα αυτά δε θεωρείται τόσο αξιόπιστη όσο η αυχενική διαφάνεια, καθώς το πάχος του αυχένα του εμβρύου αυξάνεται όσο μεγαλώνει. Η αυχενική διαφάνεια σε συνδυασμό με τους καινούργιους δείκτες του α΄ τριμήνου (θα μιλήσουμε σε άλλη ανάρτηση για τα νέα αυτά δεδομένα) μπορεί να έχει αξιοπιστία περίπου 90-97%!!! Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δε συγκρίνεται με την αξιοπιστία της αυχενικής πτυχής ως μεμονωμένου ευρήματος!!!

Άλλο ένα πλεονέκτημα της αυχενικής διαφάνειας είναι ότι γίνεται πολύ νωρίς στην εγκυμοσύνη, γεγονός που μπορεί να χαλαρώσει τη μητέρα για το υπόλοιπο της εγκυμοσύνης της, ενώ η αυχενική πτυχή γίνεται στο μέσο της εγκυμοσύνης και μπορεί να δημιουργήσει στρες!!!

Βέβαια, ούτως ή άλλως, αν έχετε επιλέξει να σας παρακολουθεί στην εγκυμοσύνη σας  ένας αξιόπιστος γιατρός, τότε θα σας γίνουν και οι δύο μετρήσεις! Τέλος, πρέπει να προσέξετε ο γιατρός σας να έχει εξειδικευτεί σε αυτές τις εξετάσεις, γιατί δυστυχώς έχει γεμίσει ο κόσμος από γυναικολόγους που κάνουν αυχενικές και β΄ επιπέδου, χωρίς να το έχουν σπουδάσει, χωρίς να είναι πιστοποιημένοι. Προσοχή! Υπάρχουν λίστες στις οποίες μπορείτε να ελέγξετε αν ο γυναικολόγος σας είναι πιστοποιημένος!!! Τέτοιες λίστες μπορείτε να βρείτε και στο http://www.fetalmedicine.com/Στις παρακάτω εικόνες μπορείτε να δείτε τις διαφορές των δύο μετρήσεων:

Αυχενική διαφάνεια:


Αυχενική πτυχή:

πηγή: radiographics.rsna.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...