Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Ασβέστωμα στην καρδιά του εμβρύου (golf ball)Αν σας πει ο γιατρός σας ότι εντόπισε ασβέστωμα στην καρδιά του μωρού σας, ξέρετε τι είναι; Πρέπει να ανησυχείτε ή όχι;
Το συγκεκριμένο εύρημα ονομάζεται υπερηχογενής εστία ή κομβίο στην καρδιά, ασβέστωμα ή golf ball ή bright spot (φωτεινό σημείο, γιατί είναι λευκό σαν οστό). Στον υπέρηχο μπορεί να βρεθούν ένα ή περισσότερα κομβία. Πιο συχνά οι γιατροί θα το εντοπίσουν στους μύες. Στο 88% των περιπτώσεων εντοπίζεται στην αριστερό κόλπο της καρδιάς, 5% στο δεξιό κόλπο και 7% αμφικοιλιακά. Το συγκεκριμένο εύρημα δε σχετίζεται με δομικές ανωμαλίες της καρδιάς, δεν ασκεί αρνητική επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου και στην κατασκευή της καρδιάς και δεν προκαλεί καρδιακά νοσήματα.
Συναντάται στο 30% των Ασιατών, στο 6% των της μαύρης φυλής και στο 11% της λευκής φυλής.
Πολύ συχνά ο συγκεκριμένος δείκτης εξαφανίζεται έως το 3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Γι΄ αυτό και δεν προτείνεται κάποια ιδιαίτερη εξέταση μετά τη γέννα του παιδιού.

πηγή: www.alanhatanaka.com.br

Θα έχετε ακούσει, βέβαια, ότι το ασβέστωμα στην καρδιά σχετίζεται και με το σύνδρομο ντάουν, πάντοτε, όμως, όταν υπάρχει συνδυασμός και άλλων δεικτών και όχι ως μεμονωμένο εύρημα. Αν το ποσοστό από την αυχενική διαφάνεια έχει υψηλό ρίσκο και βρεθεί κομβίο στην καρδιά, τότε ο κίνδυνος μεγαλώνει x2,8 φορές. Παράδειγμα, αν μία γυναίκα έχει ποσοστό 1 στα 80 να γεννήσει παιδί με σύνδρομο ντάουν και στην εξέταση β΄ επιπέδου βρεθεί ηχογενής εστία, τότε το ποσοστό αναπροσαρμόζεται ως εξής: 80/ 2,8 = 26, δηλαδή η νέα πιθανότητα είναι 1 στα 26.
Αν, όμως, από την αυχενική διαφάνεια βγει ότι ο κίνδυνος για χρωμοσωμική ανωμαλία είναι χαμηλός, τότε με την ύπαρξη εστίας στην καρδιά ο κίνδυνος μεγαλώνει X1,8 φορές. Παράδειγμα, αν μία γυναίκα έχει αρχικό ποσοστό 1 στα 7.000 χιλιάδες και βρεθεί στον υπέρηχο ασβέστωμα στην καρδιά, τότε η νέα πιθανότητα αναπροσαρμόζεται ως εξής: 7.000/ 1,8= 3.889, δηλαδή 1 στα 3.889. Ο κίνδυνος συνεχίζει να παραμένει χαμηλός.
Πολλοί γιατροί χρησιμοποιούν ένα μέσο όρο για την αναπροσαρμογή του ποσοστού. Ο μέσος όρος του κινδύνου είναι x2 φορές. Παράδειγμα, μία γυναίκα έχει ποσοστό 1 στα 10.000 με την εξέταση 1ου τριμήνου, με την ύπαρξη του συγκεκριμένου δείκτη έχουμε 10.000/ 2= 5.000, δηλαδή 1 στα 5.000.
Πρέπει, όμως, να ανησυχούν οι γονείς του μωρού, αν βρεθεί ο συγκεκριμένος δείκτης; Οι παρακάτω έρευνες (τις επιλέξαμε τυχαία) μπορούν να δείξουν ως ένα βαθμό τη συχνότητα του φαινομένου:
Ένας γιατρός εξέτασε 12.672 γυναίκες κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου της εγκυμοσύνης τους από τις οποίες 11 μωράκια είχαν σύνδρομο ντάουν. Από αυτές ασβέστωμα στην καρδιά του εμβρύου βρέθηκε στις 479. Κι από αυτές τις 479 μόνο 1 μωράκι είχε σύνδρομο ντάουν με δείκτη το κομβίο στην καρδιά. (πηγή:http://findarticles.com/p/articles/mi_m0CYD/is_3_40/ai_n11832025/)
Άλλη έρευνα: Μετά την εξέταση 16.917 γυναικών βρέθηκαν 32 μωράκια με σύνδρομο ντάουν. Κομβίο στην καρδιά βρήκαν στις 144 γυναίκες κι από αυτά τα 144 μωράκια κανένα δεν είχε σύνδρομο ντάουν. (πηγή: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10609724)
Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πόσο μικρή είναι η πιθανότητα! Όσοι το αντιμετωπίζετε πρέπει να είστε ψύχραιμοι και να ξέρετε ότι όλες οι καλές πιθανότητες είναι με το μέρος σας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...