Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Κύστεις χοριοειδών πλεγμάτων στον υπέρηχο του μωρού (choroid plexus cysts)Και ποιος δε θα ανησυχούσε αν άκουγε τον γιατρό του την ώρα της υπερηχογραφικής εξέτασης να λέει ότι βρήκε στον εγκέφαλο του εμβρύου κύστεις χοριοειδών πλεγμάτων! Πρέπει, όμως, να ανησυχούμε; Είναι τόσο σοβαρό ένα τέτοιο εύρημα;
Πού βρίσκονται και τι είναι τέλος πάντων αυτές οι κύστες; Θα προσπαθήσουμε να το εξηγήσουμε με απλά λόγια, μια και γιατροί δεν είμαστε!!! Ο εγκέφαλος περιλαμβάνει διαστήματα και περιοχές  που ονομάζονται κοιλίες του εγκεφάλου. Εκεί υπάρχει ένα σπογγώδες στρώμα από κύτταρα και αιμοφόρα αγγεία που ονομάζεται χοριοειδές πλέγμα. Αυτό βρίσκεται στο μέσο του εγκεφάλου. Το χοριοειδές πλέγμα έχει πολύ σπουδαίο ρόλο, γιατί παράγει το εγκαφαλονωτιαίο υγρό.  Το υγρό αυτό παράγεται από τα αγγεία του χοριοειδούς πλέγματος και γεμίζει τις κοιλίες του εγκεφάλου και στη συνέχεια αυτό το υγρό πέφτει γύρω από τον εγκέφαλο και το νωτιαίο μυελό δημιουργώντας έτσι ένα στρώμα προστασίας.

πηγή: www.expat-at-large.com


Οι κύστεις χοριοειδών πλεγμάτων αναπτύσσονται  σε αυτές τις εγκεφαλικές κατασκευές και δημιουργούνται από το παγιδευμένο υγρό μέσα στο σπογγώδες στρώμα των αγγείων. Μπορεί να έχουν διάφορα μεγέθη και σχήματα και μπορεί να είναι παραπάνω από μία.  Μπορεί να εντοπιστούν είτε από τη μία πλευρά του εγκεφάλου είτε από την άλλη είτε και στις δυο πλευρές!!! Αν τις παρατηρήσει κανείς στον υπέρηχο, μοιάζουν με κυψέλες ή φουσκάλες.
Να προσθέσουμε ότι το τμήμα του χοριοειδούς πλέγματος δεν έχει να κάνει με την σκέψη!!! Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι, αν βρεθούν στην υπερηχογραφική σας εξέταση δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι το παιδί σας θα έχει μαθησιακά προβλήματα ή νοητική καθυστέρηση.  Πόσο συχνά τις συναντούμε; 1-3 στα 100 παιδάκια παρουσιάζουν στον υπέρηχο αυτές τις κύστες! Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι ο εγκέφαλος του εμβρύου μπορεί να δημιουργήσει αυτές τις κύστες ως φυσιολογικό μέρος της ανάπτυξής του.
Ανήκουν στα soft markers, δηλαδή στους ήπιους δείκτες, της εξέτασης β΄ επιπέδου. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει άλλος ένα δείκτης ή συνδυασμός πολλών, για να προτείνει ο γιατρός εξέταση καρυότυπου του εμβρύου (αμνιοπαρακέντηση). Οι γιατροί συμβουλεύουν τους υποψήφιους γονείς να μην ανησυχούν. Πώς, όμως, να τους πείσεις ότι δεν είναι  τίποτα να υπάρχουν κύστες στον εγκέφαλο του μωρού τους; Κι όμως, αν ο καρυότυπος δείξει ότι δεν υπάρχει χρωμοσωμική ανωμαλία, τότε δε συσχετίζεται με άλλα προβλήματα και πάντοτε εξαφανίζονται. Αυτό συμβαίνει συνήθως μεταξύ 24ης-28ης εβδομάδας.
Τι συμβαίνει, όμως, αν το εμβρυάκι έχει κι άλλους δείκτες χρωμοσωμικών ανωμαλιών; Για παράδειγμα, αν συνυπάρχει αυξημένη αυχενική πτυχή και κοντό μηριαίο οστό. Τότε, σχετίζονται κυρίως με την τρισωμία 18 και λιγότερο με την τρισωμία 21.
Σε περίπτωση που βρεθούν μόνο οι κύστεις στον εγκέφαλο του μωρού σας, τότε ο κίνδυνος αυξάνεται μόνο κατά 1 φορά. Δηλαδή ουσιαστικά, αν δεν υπάρχουν άλλοι δείκτες, ο προϋπάρχων κίνδυνος παραμένει ο ίδιος! Γι΄ αυτό μην ανησυχείτε, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας και όλα θα πάνε καλά!

2 σχόλια:

  1. απο τι προερχονται οι κυστεσ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όπως έχετε διαβάσει ήδη γιατρός δεν είμαι, ούτε ειδική επί του θέματος, αυτό που έχω διαβάσει ότι οι κύστες είναι είτε αποτέλεσμα της ένωσης των γονιδίων των γονιών, και είτε υποδηλώνει κάποιο χρωμοσωμικό πρόβλημα είτε είναι τυχαίο και απορροφάται με τον καιρό, κάποιοι γιατροί πιστεύουν ότι μπορεί να δημιουργηθεί από κάποια ασθένεια που μπορεί να περάσει η γυναίκα που εγκυμονεί κτλ. καλό όμως είναι να το ρωτήσετε το γιατρό σας!

      Διαγραφή

Τι σκέφτεστε...