Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Γιατί μετράς το ρινικό οστό μου, μαμά;Ρινικό οστό… Τι είναι αυτό; Είναι ένα τμήμα οστού που βρίσκεται ανάμεσα στις κόγχες των ματιών και εξέχει προς τα έξω. Πάνω σε αυτό στηρίζεται ο χόνδρος ο οποίος διαμορφώνει το σχήμα της μύτης του κάθε ανθρώπου…
Ωραία όλα αυτά, αλλά τι ρόλο παίζει τελικά στην προσέγγιση της υγείας του εμβρύου;
Πλέον, το ρινικό οστό δεν απασχολεί το γιατρό μόνο κατά την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας, αλλά και κατά την εξέταση της β΄ επιπέδου.

Κατά την αυχενική  τον γιατρό τον ενδιαφέρει να δει ρινικό οστό, ότι δηλαδή διακρίνεται η οστεοποίηση της περιοχής που ονομάζουμε μύτη… Σε αντίθετη περίπτωση τι μπορεί να συμβαίνει δηλαδή; Σύμφωνα με πρόσφατες ιατρικές έρευνες η ύπαρξη ρινικού οστού είναι ένα καλό προμήνυμα για την υγεία του εμβρύου, καθώς το 60% των εμβρύων που δεν έχουν ρινικό οστό έχουν χρωμοσωμική ανωμαλία, ενώ μόνο το 1-3% των  χρωμοσωμικά υγιών εμβρύων δεν έχουν ρινικό οστό. Όταν οι γιατροί συνυπολογίσουν την ύπαρξη ρινικού οστού με άλλες παραμέτρους, τότε η δυνατότητα εύρεσης παιδιών με χρωμοσωμικές ανωμαλίες αγγίζει το 97% (με 5% ψευδώς θετικά αποτελέσματα).
Όταν κατά την εξέταση της αυχενικής διαφάνειας του καχυποπτουλίου μάς είχε αναφέρει ο γιατρός ότι είναι εμφανέστατο το ρινικό οστό, ήταν ένας καλός οιωνός!
Αυτό δε σημαίνει, βέβαια, ότι μόνο τα μωρά χωρίς χρωμοσωμική ανωμαλία έχουν ρινικό οστό. Περίπου 4 στα 10 παιδιά με σύνδρομο ντάουν θα έχουν εμφανές ρινικό οστό. Κι όμως… Ο λόγος που ξεκίνησε όλη αυτή η ιστορία με τη μύτη του εμβρύου είναι επειδή οι άνθρωποι που έχουν ένα παραπάνω χρωμόσωμα στο DNA τους έχουν επίπεδο προφίλ, δηλαδή δεν εξέχει η μύτη τους αρκετά από το κρανίο τους.
Το ρινικό οστό, καλώς ή κακώς, δε συναντάται μόνο μία φορά στο δρόμο των υπερήχων… Νέες έρευνες θεώρησαν απαραίτητο να ενταχθεί κατά την εξέταση της β΄ επιπέδου, όχι απλώς η ύπαρξη του ρινικού οστού, αλλά και η μέτρηση αυτού.
Θυμάμαι ότι η μικρή μας είχε 5,4 mm μήκος ρινικού οστού στην 21η εβδομάδα.
Όταν, λοιπόν, ανακάλυψα αυτή την έρευνα:
http://www.srdimanabi.org/CasosClinicos/HuesoNasal.pdf (δυστυχώς αυτό το σάιτ δε λειτουργεί πλέον)
Εδώ όμως στη σελίδα 154 μπορείτε να δείτε τις φυσιολογικές τιμές:
Επίσης σας παραπέμπω σ' ένα ενδιαφέρον σάιτ: Fetalultrasound
Πήγα να πάθω εγκεφαλικό, όταν είδα ότι το ρινικό μας οστό βρισκόταν κάτω κι από το 5% των φυσιολογικών μετρήσεων. Και δεν έφθανε μόνο αυτό αντίστοιχες μετρήσεις μωρών φιλενάδων μου έφθαναν τα 6,8-7,2 mm τουλάχιστον στην ίδια εβδομάδα κύησης… Είδατε τι μπορεί να πάθει κανείς, όταν ανακατεύεται εκεί που δεν τον σπέρνουν; Να, πάλι τηλέφωνα στον γιατρό (θα με θυμάται ακόμη ο κακομοίρης), γιατί, γιατρέ, έχουμε μικρή μύτη και δε μου είπατε τίποτα; κ.τ.λ. Ο γιατρός: «Μπήκατε στο ίντερνετ;». Εγώ: «εμ, χμμμμ….εεε ναι…». Ο γιατρός γέλασε και για άλλη μια φορά με διαβεβαίωσε ότι όλα πάνε καλά… Τελικά η μικρή γεννήθηκε με μια μικροσκοπική πανέμορφη μυτούλα (μπράβο σου, τρελή μάνα… και τι κατάλαβες που αγχωνόσουν…)
Ξέρατε ότι, όταν οι γιατροί διαιρέσουν το BPD του κεφαλιού με το μήκος του ρινικού οστού, πάλι μπορούν να προσεγγίσουν ή και να διαγνώσουν κάποιο πρόβλημα στα χρωμοσώματα; Συγκεκριμένα, όταν διαιρούμε BPD/ mm nasal bone (ρινικό οστό), αν το αποτέλεσμα της τιμής είναι μεταξύ 8-10, τότε υπάρχουν πολλές ελπίδες ότι το παιδί δε φέρει κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. Εμείς είχαμε 54 mm BPD και 5,4 mm ρινικό οστό, αποτέλεσμα 10. Τέτοια ακρίβεια είχε το κεφάλι του καχυποπτουλίου…
Όπως και να έχει ο γιατρός είναι ο κατάλληλος άνθρωπος να σας συμβουλεύσει περί του θέματος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...