Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Ύπνε, που παίρνεις, τα παιδιά, πάρε και το καχύποπτό μου...Όχι, δεν προσέθεσα νέα λέξη στο Λεξικό του Μπαμπινιώτη…Το καχυποπτούλι είναι η μπεμπούλα, που έφερα στον κόσμο στις 17 Ιουλίου του 2010. Από νεογέννητο αυτό το μωράκι είχε φατσούλα μεγάλου παιδιού. Αφού, όταν με κοιτούσε με τα μεγάλα της στρογγυλά ματάκια και με ύφος σοβαρό, γελούσα μέχρι δακρύων! Δε φτάνει μόνο αυτό, αλλά διαπιστώσαμε οικογενειακώς από τις πρώτες μέρες της ζωής της ότι κοιτούσε γύρω της σουφρώνοντας τα φρύδια της, σαν να ήθελε να ανακαλύψει τον κόσμο νωρίτερα και γρηγορότερα, σαν να ήταν υποψιασμένη ότι κάτι δεν πάει καλά στον κόσμο αυτό... «Ωπ, κοίτα την! Πώς κοιτά έτσι, με καχυποψία;», είπε ο σύζυγός μου. Ε, αυτό ήταν, του κόλλησε του παιδιού, καχύποπτο, καχυποπτουλάκι, καχυποπτούλι…


Όταν το καχυποπτούλι, λοιπόν, δεν κοιτά με «καχυποψία» τον κόσμο στον οποίο το έφερε ο μπαμπάς και η μαμά, κοιμάται του καλού καιρού. Και όχι μόνο της αρέσει ο ύπνος, αλλά απαιτεί το νανούρισμά της με μια γλυκιά γκρινίτσα που είναι το σήμα κατατεθέν! Ουπς, το καχυποπτούλι θέλει να κοιμηθεί… Κι εμείς, βέβαια, με όλη μας την αγάπη και την τρυφερότητα την νανουρίζουμε, καθώς γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι μία από τις βασικότερες βιολογικές ανάγκες του βρέφους.
Τα νεογέννητα κοιμούνται σχεδόν το 80% του 24ωρου. Όσο μεγαλώνει το μωράκι η διάρκεια του ύπνου ελαττώνεται ως εξής: 3-5 μήνες 14 ώρες , 6- 24 μήνες 13 ώρες, 2-3 έτη 12 ώρες και 3-5 έτη 11 ώρες ύπνου το 24ωρο.
Είναι δύσκολο να διαπιστώσει κανείς πότε πραγματικά κοιμάται ένα βρέφος και αυτό γιατί στον ύπνο υπάρχουν βαθμίδες βάθους, από τον ελαφρύτερο ύπνο ως την πλήρη απώλεια της συνείδησης. Σε ένα από τα ενδιάμεσα στάδια των παραπάνω φάσεων ύπνου οι βολβοί των ματιών κινούνται γρήγορα κάτω από τα βλέφαρα, στάδιο το οποίο είναι γνωστό ως R.E.M.= Rapid Eye Movement. Σε αυτό το στάδιο θεωρείται, σύμφωνα με έρευνες, ότι οι άνθρωποι βλέπουν όνειρα. Τα βρέφη έχουν περισσότερο ύπνο R.E.M., ενώ όσο μεγαλώνουν μειώνεται η διάρκεια του ύπνου R.E.M. Για παράδειγμα, ένα βρέφος έχει 50% βαθύ ύπνο και 50% ύπνο REM, ενώ ένα δεκάχρονο παιδάκι έχει μόνο 20% ύπνο R.E.M.
Ο ύπνος αναζωογονεί όχι μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα του μωρού και συμβάλλει σημαντικά στην ανάπτυξή του.
Τι συμβαίνει, όμως, όταν το μωράκι μας ξαφνικά παρουσιάζει αϋπνίες; Όταν το μωρό διακόψει τον ύπνο του και αρχίζει να κλαίει κατά τη διάρκεια της νύχτας οι γονείς πρέπει να αφιερώσουν χρόνο με υπομονή και τρυφερότητα, για να βοηθήσουν το παιδί να ξανακοιμηθεί.
Η αϋπνία του βρέφους μπορεί να οφείλεται είτε σε παράγοντες ιδιοσυγκρασίας είτε σε οργανικά αίτια, π.χ. το μωρό να είναι άρρωστο και να πονά. Επίσης είναι συχνό φαινόμενο τα πρόωρα βρέφη να παρουσιάζουν διαταραχές ύπνου. Οι αϋπνίες, όμως, μπορεί να παρουσιαστούν κι όταν διαταραχθεί η σχέση μωρού και μητέρας, για παράδειγμα, όταν η μητέρα επιστρέψει στην εργασία της ή όταν θα πρέπει να το αποχωριστεί για κάποιο λόγο. Έχει παρατηρηθεί επίσης ότι αγχώδεις μητέρες μιλούν στο μωρό τους κατά τη διάρκεια του ύπνου, για να δουν αν θα ξυπνήσει ή αν αναπνέει.
Από το δεύτερο χρόνο η σημασία της αϋπνίας αλλάζει, καθώς παρεμβαίνει το άγχος του αποχωρισμού: το να πάει να κοιμηθεί σημαίνει για το παιδί να μείνει μόνο του, να αποχωριστεί τη μητέρα του και να μείνει στο σκοτάδι με μόνη συντροφιά τις φαντασιώσεις του. Έτσι, για να αφεθεί στον ύπνο, έχει ανάγκη να περιτριγυρίζεται από αγαπημένα αντικείμενα (κουκλάκια, ζωάκια), να βυζαίνει το δάχτυλό του, να επαναλαμβάνει τις ίδιες κινήσεις και τελετουργίες που το απαλλάσσουν από το άγχος. Κατά την προσχολική ηλικία παρατηρούνται νυκτερινοί τρόμοι και εφιάλτες. Στους νυκτερινούς τρόμους το παιδί, χωρίς να ξυπνήσει, ανασηκώνεται στο κάθισμά του και κοιτάζει έντρομο δίχως πραγματικά να βλέπει. Το επόμενο πρωί δεν θυμάται να πει τι το είχε τρομάξει. Στους εφιάλτες, αντίθετα, το παιδί ξυπνά φοβισμένο και διηγείται ένα άσχημο όνειρο. Οι νυκτερινοί τρόμοι και οι εφιάλτες είναι συχνά φαινόμενα της πρώτης παιδικής ηλικίας και συνήθως βελτιώνονται ή εξαφανίζονται με το πέρασμα του χρόνου (πηγή: health.in.gr).
Σε καμία περίπτωση, λοιπόν, δε θα πρέπει να υποτιμούμε τον ύπνο, ειδικά όταν πρόκειται για τον ύπνο ενός βρέφους. Ένα ζεστό μπανάκι και ένα χαλαρωτικό μασάζ με βρεφικές κρεμούλες σίγουρα θα βοηθήσει, ώστε να έχει το μωρό έναν απολαυστικό ύπνο. Η σωστή θερμοκρασία και υγρασία του δωματίου επίσης καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την ποιότητα του ύπνου του μωρού. Μην ντύνετε το μωράκι βαριά κατά τη διάρκεια του ύπνου!!!Επίσης μην αφήνετε το δωμάτιο θεοσκότεινο! Ένα φωτάκι νυκτός ή το φως του διαδρόμου είναι ιδανικά!
Ο ύπνος τρέφει τα μωρά, λοιπόν…
Καλή σας νύχτα και όνειρα γλυκά…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...