Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Εμβρυική ηχοκαρδιογραφίαΠιστεύω ότι οι περισσότεροι/ ες από εσάς θα έχετε ακούσει τη νέα αυτή εξέταση που ονομάζεται εμβρυική ηχοκαρδιογραφία και μπορεί να πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της κύησης, συνήθως από την 18-19η εβδομάδα και μετά, στα μικρά πλασματάκια που έχουν φωλιάσει στις κοιλίτσες των μαμάδων τους.

πηγή: www.belmedic.rs


Θα σας περιγράψω πώς ακριβώς έμαθα για τα οφέλη αυτής της εξέτασης και γιατί αποφάσισα να την κάνω. Θυμάμαι, διένυα ήδη την 17η εβδομάδα κύησης. Είχα προγραμματισμένο ραντεβού με τον γυναικολόγο μου (τον υπέροχο αυτό άνθρωπο!!!). Είχαμε να δούμε το μωράκι μας από την 12η εβδομάδα περίπου που είχαμε πάει για την αυχενική διαφάνεια. Ήμασταν χαρούμενοι, γιατί τα αποτελέσματα ήταν πολύ καλά (1:15.000)!
Αφού ξετρελαθήκαμε, όταν μάθαμε ότι περιμένουμε κορούλα, ο άνδρας μου τον ρώτησε αν θεωρούσε απαραίτητη την αμνιοπαρακέντηση. Εκείνος απάντησε ότι πρέπει να μας θυμίσει ότι υπάρχει ένα ποσοστό αποβολών στην αμνιοπαρακέντηση όχι και τόσο αμελητέο... Και πρόσθεσε ότι με τόσο καλό ποσοστό δεν ξέρει κατά πόσο θα έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο... Παρ’ όλα αυτά την απόφαση έπρεπε να την πάρουμε εμείς. Μας είδε να κοιταγόμαστε με άγχος, σαν να ήμασταν χαμένοι στο σύμπαν, και μας πρότεινε (για καθαρά ψυχολογικούς λόγους στην περίπτωσή μας) να κάνουμε το λεγόμενο ηχοκαρδιογράφημα στη μικρή, καθώς, σύμφωνα με τις έρευνες, τα περισσότερα παιδάκια με σύνδρομα, όπως είπε, έχουν καρδιακές ανωμαλίες (στο 50% τα παιδάκια με τρισωμία 21, σχεδόν στο 100% τα παιδάκια με τρισωμία 13 και 18), επομένως θα μπορούσαμε να αποκλείσουμε και κάτι ακόμη με έναν τρόπο όχι επεμβατικό... Τελειώνοντας, βέβαια, μας τόνισε ότι αυτός ήδη βλέπει  υγιέστατες τις κοιλίες της καρδιάς της...
Όταν το σκεφτήκαμε ξανά, εγώ ούτε λόγος για αμνιοπαρακέντηση μετά τις 2 απώλειες που είχαμε στο ιστορικό μας. Η κύηση αυτή ήταν πολύτιμη, το καχυποπτούλι μας ήταν ήδη ένα διαμορφωμένο κοριτσάκι... Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να κινδυνεύσει, για να ικανοποιηθούν οι φοβίες μας ή για να ακυρώσω έστω κι αυτή τη σπάνια περίπτωση να φέρει κάποιο σύνδρομο και να μην έχει φανεί από τις εξετάσεις... Μετά από ενδοσκόπηση ημερών ήμουν έτοιμη για όλα... Το πλασματάκι που είχα στην κοιλιά μου το αγαπούσα, όπως και να ‘ χει!!! Αμνιοπαρακέντηση όχι, ηχοκαρδιογράφημα ναι!!!
Μετά από 2 εβδομάδες, λοιπόν, επισκεφτήκαμε την υπέροχη εμβρυοκαρδιολόγο του Embryocare και είδαμε αναλυτικότατα την καρδούλα του καχυποπτουλίου και δόξα τω Θεώ όλα πήγαν τέλεια!!!
Τι μπορεί να παρατηρήσει ο εμβρυικός καρδιολόγος σ’  αυτή την εξέταση:
Τη θέση της καρδιάς, τη θέση του στομάχου, τις διαστάσεις της καρδιάς, τη θέση κορυφής της καρδιάς, τις συστηματικές φλέβες, τις πνευμονικές φλέβες, το μεσοκολπικό διάφραγμα, τη ροή στο ωοειδές τρήμα, την κολπο- κοιλιακή σύνδεση, την κολποκοιλιακή βαλβίδα, τη λειτουργικότητα της κοιλίας, τις συνδέσεις των μεγάλων αρτηριών, την ανεπάρκεια αρτηριακών βαλβίδων, τους κλάδους της πνευμονικής αρτηρίας, τον αρτηριακό πόρο, το αορτικό τόξο, τη θέση του τόξου, την κολπική συχνότητα, την κοιλιακή συχνότητα.
Ακόμη εξετάζει τη βιομετρία της καρδιάς, συγκεκριμένα: τη διάμετρο της αορτής στο επίπεδο της βαλβίδας, τη διάμετρο της πνευμονικής αρτηρίας στο επίπεδο της βαλβίδας, τον ισθμό, τον κλάδο της πνευμονικής αρτηρίας, τον αρτηριακό πόρο, τη μητροειδή βαλβίδα ( ταχύτητα κύματος Ε, ταχύτητα κύματος Α), την τριγλώχινα βαλβίδα ( ταχύτητα κύματος Ε, ταχύτητα κύματος Α),   την αορτική βαλβίδα και τη μέγιστη ταχύτητά της, την πνευμονική βαλβίδα και τη μέγιστη ταχύτητά της, τον αρτηριακό πόρο και τη μέγιστη ταχύτητά του.

Τι δεν μπορεί να αποκλειστεί σε αυτή την εξέταση: η μεσοκολπική επικοινωνία, η μικρή μεσοκοιλιακή επικοινωνία, η παραμονή ανοικτού ωοειδούς τρήματος, η στένωση του ισθμού της αορτής, το αορτοπνευμονικό παράθυρο, οι υποβαλβιδικές στενώσεις, οι ανωμαλίες των στεφανιαίων αγγείων και η μερική ανώμαλη επαναφορά των πνευμονικών φλεβών.
Εμείς αυτή την εξέταση την κάναμε το 2010. Η επιστήμη προχωρά διαρκώς, κάθε μέρα και κάθε στιγμή. Πιστεύω ότι με τη σταδιακή  εξέλιξη των ειδικών μηχανημάτων θα μπορούν στο μέλλον να διαπιστωθούν και τα παραπάνω προβλήματα.

Για ποιους λόγους μπορούμε να κάνουμε στο μωράκι μας ηχοκαρδιογράφημα:
1.   Αν κάποιος στην οικογένεια έχει εκ γενετής καρδιακό πρόβλημα.
2.   Αν διαπιστωθεί ότι το έμβρυο έχει ανώμαλο καρδιακό παλμό.
3.   Αν διαπιστωθούν καρδιακές ανωμαλίες στο έμβρυο σε κάποιο (απλό) υπέρηχο.
4.   Αν η μητέρα πάσχει από διαβήτη Τύπου 1, ερυθηματώδη λύκο, φαινυλκετονουρία ή έχει περάσει κάποια σοβαρή μολυσματική νόσο κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως ερυθρά.
5.   Αν η μητέρα έχει πάρει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βαριά φάρμακα, όπως εκείνα για την επιληψία, τα οποία μπορεί να έχουν προκαλέσει πρόβλημα στην κατασκευή της καρδιάς ή αν η μητέρα έχει καταναλώσει ποσότητες αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης.
6.   Αν διαπιστωθεί μέσω της αμνιοπαρακέντησης ότι το μωρό πάσχει από κάποιο σύνδρομο, όπως σύνδρομο ντάουν.
7.   Αν έχει διαπιστωθεί πολυυδράμνιο.
Α
Η καλύτερη περίοδος να γίνει ένα ηχοκαρδιογράφημα θεωρείται: 18- 22/24 εβδομάδες κύησης.

Οι φυσιολογικοί παλμοί της καρδιάς θεωρούνται οι 120- 160 το λεπτό. Η εμφάνιση βραδυκαρδίας στο 2ο τρίμηνο εγκυμοσύνης είναι μερικές φορές φυσιολογική, όχι όμως κατά το 3ο τρίμηνο.

Ενδιαφέροντα σάιτ που μπορείτε να επισκεφτείτε, για να ενημερωθείτε για την εμβρυική ηχοκαρδιογραφία:
http://www.med.upenn.edu/fetus/library.html
http://www.fetalecho.com/
http://www.obgyn.net/educational-tutorials/educational-tutorials.asp?page=/english/pubs/features/presentations/sabih/sabih-ss
http://www.rjmatthewsmd.com/Definitions/fetal%20echocardiography.htm

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς την υγεία της καρδιάς του παιδιού του- έστω στο ποσοστό που προσφέρει η εμβρυική καρδιογραφία- γιατί σε περίπτωση σοβαρού καρδιακού προβλήματος, ο γονιός είναι ενημερωμένος προγεννητικά και έτοιμος να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε επείγουσα κατάσταση, όπως για παράδειγμα ένα επικείμενο χειρουργείο, που μπορεί να αποβεί σωτήριο για τη νέα αυτή ζωούλα!
2 σχόλια:

  1. Γεια σας με τον φίλο μου είχαμε ελεύθερη επαφή την 5η ημέρα της περιόδου μου χωρίς όμως να εκσπερμάτωσει μέσα μου! Περιμένω περίοδο αυτές τις μέρες τ στήθος μου Πρίστηκε 10 μέρες πριν την αναμενόμενη περίοδο μου όπως συνηθίζει εδώ και 3 μέρες όμως έχω δέκατα κ από χθες ζαλίζομαι αρκετά! Ο φίλος μου μου λέει πως αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κουράζομαι όλη την ημέρα κ δουλεύω ως αργά! Υπάρχει περίπτωση να είμαι έγκυος;; Ο κύκλος μου είναι 25-28 μέρες σήμερα βρίσκομαι στην 25!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητή φίλη, πρώτα απ' όλα θα σας πρότεινα να μην κάνετε σεξ ενώ έχετε περίοδο και κυρίως χωρίς προφυλακτικό. Κι αυτό γιατί πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες να πάθετε γυναικολογική λοίμωξη. Δε νομίζω ότι είστε έγκυος. Ελπίζω να μην ανήκει ο σύντροφος στην κατηγορία των ανδρών που βγάζει προσπερματικά υγρά. Αν έχετε πόνους επίμονους καλό ήταν να σας δει γυναικολόγος μήπως έχετε κάποια μόλυνση. Το στήθος πρήζεται ούτως ή άλλως όταν έχουμε ωορρηξία ή περιμένουμε περίοδο. Ελπίζω να έχουν πάει όλα καλά!

      Διαγραφή

Τι σκέφτεστε...