Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Εκμάθηση γιογιόΣυζητώ με μανούλες και παρατηρώ ότι τις απασχολεί πολύ η εκμάθηση του γιογιό. Αρχικά θα πρέπει να σημειώσουμε ότι είναι θέμα παιδιού, αφού άλλες δεν ταλαιπωρήθηκαν καθόλου (χωρίς μάλιστα να επινοήσουν κάποιο ιδιαίτερο τέχνασμα) και άλλες ταλαιπωρήθηκαν πολύ... Προσωπικά ανήκω στις μαμάδες που είχαν ένα "εύκολο" παιδί στην εκμάθηση γιογιό.
Υπάρχουν, όμως, πράγματι, κάποια κολπάκια τα οποία μπορούμε να τα προτείνουμε να τα δοκιμάσουν οι μανούλες στα παιδάκια τους; Μία λίστα με τεχνάσματα πιστεύω θα είναι πολύ βοηθητική:

πηγή: brainz.org

1) Στην αρχή της εκμάθησης μην πατάτε το καζανάκι στην τουαλέτα, όταν αφήσει τα κακάκια του ή τα τσισάκια του, γιατί σε μερικά παιδάκια δε βοηθάσει στην ψυχολογία τους να βλέπουν ένα κομμάτι του εαυτού τους να εξαφανίζεται. Μη σας ανησυχεί! Θα έρθει η ώρα που θα πατήσουν μόνα τους το καζανάκι.
2) Αν το παιδάκι σας έχει «ατύχημα» σε εξωτερικό χώρο ή στο κρεβάτι του ή οπουδήποτε αλλού, μην του φορέσετε πάλι πάνα με το φόβο, μήπως λερώσει ξανά. Με αυτό τον τρόπο το γυρίζετε πίσω στα «παλιά» και δεν το βοηθάτε να συνηθίσει τη νέα κατάσταση «χωρίς πάνα». Να έχετε υπομονή, λοιπόν!
3) Να το ενθαρρύνετε! Αν κάνει τα κακάκια του ή τα τσίσα του στο πάτωμα, μην το αποπάρετε. Τονίστε του ότι πρέπει να τα καθαρίσετε και πείτε του ότι ελπίζετε την επόμενη φορά να πάει στην τουαλέτα ή στο γιο γιό του.
4) Αποφύγετε τη φράση: «Σου έχω πει να μην τα κάνεις πάνω σου ή μήπως είσαι πολύ μεγάλος/η, για να τα κάνεις πάνω !». Το παιδί νιώθει πολύ άσχημα γι΄ αυτό και μειώνεται η αυτοεκτίμησή του.
5) Να έχετε υπόψη σας ότι τα αγοράκια καθυστερούν περίπου 4 μήνες περισσότερο από τα κοριτσάκια στην εκμάθηση της τουαλέτας.  
6) Ποτέ μην τιμωρήσετε ή δείρετε τα παιδάκια σας, όταν έχουν «ατύχημα», καθώς τους αναπτύσσετε ανταγωνισμό και θα έχετε αντίθετα αποτελέσματα.
7) Προσπαθήστε να περιορίσετε τα υγρά μετά τις 6 το απόγευμα, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι πρέπει να το αφήσετε να διψάει.
8) Τις πρώτες νύχτες φορέστε του πάνες και υποσχεθείτε του ότι, αν δεν την βρέξει θα του κάνετε ένα υπέροχο δώρο. Μετά από 5 επιτυχείς προσπάθειες, μην του φορέσετε πάνα.
9) Μην προσπαθήσετε να του μάθετε την τουαλέτα, αν βρίσκεται σε περίοδο στρες και άγχους (π.χ. αρχίζει παιδικό σταθμό, χωρίζουν οι γονείς του κ.τ.λ.). Αφήστε το στάδιο αυτό να περάσει κι έπειτα αρχίζετε πάλι τις προσπάθειες.
10) Αν έχετε κοριτσάκια, φορέστε τους φούστες ή φουστανάκια, ώστε να είναι ευκολότερο να πάρουν γρήγορα αποφάσεις. Επίσης μπορείτε να τους φορέσετε γκέτες (δείτε ανάρτηση σχετικά), αν η εκμάθηση ξεκινήσει την περίοδο του χειμώνα. Το παιδάκι διατηρείται ζεστό και ταυτόχρονα είναι εύκολο να πάρει γρήγορη απόφαση!
11) Να του φοράτε βαμβακερά ρούχα, ώστε, όταν τα βρέξει, να νιώσει ενοχλημένο και την επόμενη φορά να προτιμήσει να τα κάνει στο γιο γιο.
12) Για τα αγοράκια: πετάξτε ένα αντικείμενο που επιπλέει στο νερό π.χ. ένα φελό, ένα δημητριακό, ένα γαριδάκι, μέσα στο νερό της λεκάνης και ενθαρρύνετέ το να σημαδέψει με τα τσίσα του! Θα ξετρελαθεί με το νέο παιχνίδι!!!(να τονίσουμε ότι αυτό το παιχνίδι μπορεί να εμπεριέχει τον κίνδυνο να μπερδέψει τα τσίσα με τα κακά και να θέλει να κάνει κακά όρθιο...).
13) Κάθε φορά που τα καταφέρνει, να το επαινείτε πάρα πολύ!!!
14) Προτιμήστε τις πάνες- βρακάκια που ανεβοκατεβαίνουν ευκολότερα.
15) Να έχετε κάποια παιχνιδάκια του στην τουαλέτα, για να ασχολείται.
16) Εξηγήστε του γιατί πρέπει να προτιμήσει την τουαλέτα από την πάνα, π.χ. θα νιώθει πιο καθαρό, δε θα είναι βρεγμένο ή βρόμικο με την πάνα κ.τ.λ.
17) Μη διστάσετε να του δείξετε εσείς πώς χρησιμοποιείται η τουαλέτα!!!Τα παιδάκια μιμούνται έντονα σε αυτή την ηλικιακή φάση!Τα Σαββατοκύριακα που δε δουλεύετε πίνετε πολύ νερό, για να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα και να δείχνετε στο παιδάκι σας πώς κατεβάζετε τα εσώρουχά σας, για να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα!!!
18) Το γιο γιο να το έχετε σε σημείο που μπορεί να το βρει εύκολα το παιδάκι!
19) Ένα γιο γιο με έντονα χρώματα, με μορφή καθίσματος και γιατί όχι και μουσική θα βοηθούσε την κατάσταση.
20) Αν υπάρχει κάτι που αρέσει πολύ στο μωρό σας, για παράδειγμα να χορεύει, κάθε φορά που καταφέρνει να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα να χορεύετε όλοι μαζί το αγαπημένο του τραγούδι και να το ονομάζετε «ο χορός του γιο γιο».
21) Αν το παιδάκι σας έχει ατύχημα, μην πείτε «εντάξει». Πείτε του με ήπια φωνή ότι τα τσίσα και τα κακά πάνε στο γιο γιο.
22) Αν παίζει με το χαρτί υγείας, προτιμήστε μωρομάντιλα.

Στο τέλος, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν υπάρχει καμία συνταγή εκπαίδευσης, καθώς  το κάθε παιδί έχει διαφορετική ιδιοσυγκρασία. Τα παραπάνω αποτελούν προτάσεις και ιδέες. Μην ξεχνάτε ότι η εκμάθηση της τουαλέτας είναι κοινωνική δεξιότητα και μία προσπάθεια του παιδιού να κυριαρχήσει  στο σώμα του! Δείξτε κατανόηση και αγάπη και να θυμάστε πάντα ότι το κάθε παιδάκι έχει τους δικούς του ρυθμούς! Υπομονή, λοιπόν και καλή επιτυχία!
Και μην ξεχνάτε ότι είμαι εδώ, για να σας βοηθήσω!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...