Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Πώς θα καταλάβω ότι το μωρό μου έχει ουρολοίμωξη;

Αυτό που με φόβιζε πάντα είναι ότι η ουρολοίμωξη είναι ύπουλη στα μωρά. Δεν έχεις ένα μεγάλο άνθρωπο να σου πει πονάω στην κοιλιά, τσούζει εκεί, να σου δείξουν το σημείο της δυσφορίας κ.τ.λ.
Το μωράκι τι να σου πει; Το βλέπεις να κλαίει και να υποφέρει και να μην μπορείς να καταλάβεις το λόγο… Το βλέπεις να τρέχουν τα δακρυάκια του και να μην ξέρεις πώς να το βοηθήσεις, πώς να του απαλύνεις το πόνο του…

Η ουρολοίμωξη συμβαίνει στο 1-2% των αγοριών και 3-8% των κοριτσιών. Μπορεί να εκδηλωθεί, όταν υπάρχει κάποια ανατομική ανωμαλία στο ουροποιητικό σύστημα, όπως παλινδρόμηση των ούρων ή κάποια δυσλειτουργία της ουροδόχου κύστης, ή κακή καθαριότητα ή και λόγω της χρήσης μη ειδικών αφρόλουτρων που ερεθίζουν την ουρήθρα. Κάποιοι γιατροί υποστηρίζουν ότι αγόρια τα οποία δεν έχουν περιτομή έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να πάθουν ουρολοίμωξη.
Ο πυρετός εκδηλώνεται στο 60% των περιπτώσεων τις πρώτες 15 μέρες.
Στο 80% των περιπτώσεων οι ουρολοίμωξη οφείλεται στο γνωστό σε όλους μας κολοβακτηρίδιο. Άλλα μικρόβια που μπορεί να προκαλέσουν ουρολοίμωξη είναι: ο πρωτέας, η κλεμψιέλλα, τα εντεροβακτηρίδια, σαλμονέλλες, ο λευκός σταφυλόκοκκος, η ψευδομονάδα και η μονίλια.
Πότε, λοιπόν, πρέπει μια μανούλα να υποψιαστεί ότι το μωράκι της ίσως έχει λοίμωξη στο ουροποιητικό σύστημα. Υπάρχουν κάποια σημάδια, τα οποία, όταν τα παρατηρήσει, πρέπει απευθείας να ενημερώσει τον παιδίατρο. Από τα παρακάτω μπορεί να τα έχει όλα ή κάποια από αυτά:
1) Πυρετός (με ή χωρίς ρίγος)
2) Σπασμοί
3) Αδιαθεσία και έλλειψη διάθεσης, νωθρότητα π.χ. δεν έχει όρεξη να κάνει παιχνιδάκια ή να γελάσει.
4) Ανησυχία
5) Διάρροιες
6) Ανορεξία
7) Ίκτερος
8) Διάταση κοιλίας
9) Ηπατοσπληνική διόγκωση
10) Τα ούρα στην πάνα έχουν δυσάρεστη οσμή (περίπου σαν κόπρανα)
11) Παρατεταμένο κλάμα
12) Ανεπαρκής αύξηση βάρους και ύψους
13) Ταχύπνοια
14) Αναπνευστική δυσχέρεια
15) Ευερεθιστικότητα και υπερτονία.
16) Στα αγοράκια: αν παρατηρήσει η μανούλα το μωράκι της να ουρεί, θα διαπιστώσει ότι η διάμετρος της στήλης ουρήσεως περιορίζεται.
17) Σε ποσοστό 5-10% μπορεί να διαπιστώσετε αιματουρία.
Τι πρέπει να προσέχετε:
Ø Σχολαστική καθαριότητα: μην σκουπίζετε ποτέ από πίσω προς τα εμπρός.
Ø Μην αφήνετε την ίδια πάνα για πολλές ώρες, ακόμα κι αν έχουν μόνο ούρα. Να την αλλάζετε τακτικά.
Ø Να μην ψηλαφίζετε τη γεννητική περιοχή με βρώμικα χέρια. Ακόμα κι όταν είναι η ώρα να βάλετε την κρέμα για τα συγκάματα να έχετε καθαρά χέρια.
Ø Ένας υπέρηχος θα δείξει αν το μωράκι σας έχει παλινδρόμηση ούρων ή κάποια άλλη ανατομική ανωμαλία.
Ø Να χρησιμοποιείτε βαμβακερά και καθαρά ρουχαλάκια.
Ø Μόνο εφόσον το επιθυμείτε, σας προτείνουμε να φτιάξετε σπιτικά μωρομάντιλα, τα οποία περιέχουν αιθέριο έλαιο Tea Tree, το οποίο έχει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και απομακρύνει την πιθανότητα να προσβληθεί το μωράκι σας από ουρολοίμωξη. Δείτε σχετικά: http://clothdiaperservice.blogspot.com/2007/07/blog-post_31.html

Αν ο γιατρός διαπιστώσει μετά από καλλιέργεια ούρων κάποιο μικρόβιο, τότε το μωράκι σας θα πάρει ειδική αντιβίωση για 7-14 μέρες και ίσως χρειαστεί για ένα διάστημα συντηρητική αγωγή, για να μην υποτροπιάσει.
Επίσης, αν το μωράκι σας πάθει ουρολοίμωξη, προτείνονται οι εξής εξετάσεις: Υπερηχογράφημα, Κυστεουρηθρογραφία, Σπινθηρογράφημα νεφρών, Ενδοφλέβια πυελογραφία. Ρωτήστε σχετικά τον παιδίατρό σας.
Προσοχή, μην αγνοήσετε καθένα από τα παραπάνω συμπτώματα, καθώς μία λοίμωξη του ουροποιητικού μπορεί να δημιουργήσει σοβαρές βλάβες στα ευαίσθητα βρεφικά νεφράκια!
Αν εντοπίσετε κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, ενημερώστε άμεσα τον παιδίατρό σας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...