Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Ο εφιάλτης της εξωμήτριας κύησηςΝομίζω ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν ακούσει τον ιατρικό όρο εξωμήτρια ή έκτοπη κύηση… Πρόκειται για μία εγκυμοσύνη η οποία δυστυχώς πραγματοποιείται έξω από το φυσικό χώρο της μήτρας. Όταν το ωάριο γονιμοποιηθεί από το σπερματοζωάριο μπορεί –για κάποιους λόγους που θα αναλύσουμε παρακάτω- να μην καταφέρει να περάσει από την ωοθήκη ή τη σάλπιγγα και να εμφυτευτεί εκτός της μήτρας. Αυτό συμβαίνει 1 στις 150 κυήσεις περίπου. Στο 99% των περιπτώσεων μία έκτοπη κύηση πραγματοποιείται σε μία από τις δύο σάλπιγγες και σπανίως στην ωοθήκη, στο κέρας τη μήτρας, στον τράχηλο ή στο εσωτερικό της κοιλιάς. Η ταυτόχρονη ενδομήτρια και εξωμήτρια κύηση μπορεί να συμβεί 1 στις 10.000 κυήσεις.
Μία γυναίκα που έχει περάσει μία φορά εξωμήτρια κύηση έχει ένα 10% πιθανότητα να πάθει ξανά το ίδιο.Πού μπορεί να οφείλεται μία εξωμήτριος κύηση:
1) Σε συμφύσεις των σαλπίγγων που έχουν δημιουργηθεί από φλεγμονές, κυρίως χρόνιες (σαλπιγγίτιδες, ενδομητρίτιδες). Για να σας δώσω να το καταλάβετε καλύτερα, οι συμφύσεις μοιάζουν με κλωστές ή με ιστούς αράχνης που έχουν τυλίξει τις σάλπιγγες ή εξωτερικά ή εσωτερικά και καταστρέφουν τη διαβατότητά τους και την κινητικότητά τους.
Οι σάλπιγγες έχουν λειτουργία να κάνουν ένα ήπιο «τίναγμα», όταν τις διαπερνά το γονιμοποιημένο ζυγωτό, για να το προωθήσουν στη μήτρα, ώστε να εμφυτευτεί. Όταν το εμβρυάκι βρει εμπόδιο, ενώ διαπερνά τη σάλπιγγα, τότε θα εμφυτευτεί στη σάλπιγγα, εφόσον έχει εγκλωβιστεί.
2) Η ενδομητρίωση ή ινομυώματα ή οι όγκοι στις σάλπιγγες και στις ωοθήκες μπορεί επίσης να εμποδίσουν τη διέλευση του εμβρύου.
3) Κάποια ανωμαλία στη διάπλαση των σαλπίγγων, για παράδειγμα να είναι σε κάποια σημεία πιο λεπτές και σε κάποια άλλα πιο παχιές. Επίσης μου είχε πει μια γνωστή μου που είχε περάσει εξωμήτριο κύηση πριν 25 χρόνια ότι της είχαν πει ότι είχε πιο μακριές σάλπιγγες από το κανονικό κι έτσι κάθε φορά που περνούσε το έμβρυο από τις σάλπιγγες, μεγάλωνε- μεγάλωνε και στο τέλος δε χωρούσε να περάσει, ώστε να φθάσει μέχρι τη μήτρα. Τελικά έχασε και τις δυο της σάλπιγγες, αλλά κατάφερε να αποκτήσει έναν υπέροχο γιο με εξωσωματική γονιμοποίηση. Αυτή η περίπτωση βέβαια, όπως καταλαβαίνετε, είναι εξαιρετικά σπάνια.
4) Επίσης μία ορμονική διαταραχή θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν προσωρινό σπασμό στις σάλπιγγες, με αποτέλεσμα να δυσκολεύει τη διαβατότητά τους.
5) Οποιοδήποτε χειρουργείο στην κοιλιακή χώρα θα μπορούσε να δημιουργήσει κάποιες φλεγμονές και επομένως κάποιο πρόβλημα στη διαβατότητα των σαλπίγγων.
6) Προηγούμενες αμβλώσεις (διακοπή κύησης) ή αποξέσεις λόγω αποβολών.

Ποια είναι τα συμπτώματα της έκτοπης κύησης:
Τα συμπτώματα διαφέρουν από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά υπάρχουν κάποιες γενικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν:
1) Αιμορραγία σε μορφή σταγόνων που προκαλείται από τραυματισμό της σάλπιγγας από το μεγάλωμα του εμβρύου μέσα σε αυτή. Αν το αίμα είναι περισσότερο και συνοδεύεται με πόνους σαν ξίφη που μπορεί να γίνουν και φρικτοί, τότε ενδεχομένως έχει προκληθεί ρήξη σάλπιγγας, κοινώς έχει σπάσει…
2) Συμπτώματα κοινά εγκυμοσύνης, όπως αναγούλες, εμετοί και ζαλάδες παρουσιάζονται και σε αυτή την περίπτωση.
3) Οι μαστοί πρήζονται, αλλά κι αυτό διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα.
4) Συνήθως η γυναίκα νιώθει μία πίεση, έναν πόνο, σαν να έχει μέσα της ένα ξένο αντικείμενο από την πλευρά της σάλπιγγας που υπάρχει η κύηση.
5) Αν η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη μπορεί να προκαλέσει εφίδρωση, τάση λιποθυμίας, ταχυσφυγμία και πτώση αρτηριακής πίεσης.

Πώς θα το καταλάβει ο γιατρός σας:
1) Θα σας ζητήσει να κάνετε εξέταση β χοριακής 2 ή 3 φορές, ώστε να διαπιστώσει ότι η αύξηση της συγκεκριμένης ορμόνης γίνεται ομαλά. Πότε είναι ομαλή η αύξησή της; Όταν υπεριπλασιάζεται ή έστω διπλασιάζεται. Αν παρατηρηθεί αργή αύξηση της χοριακής, τότε πρόκειται ή για αποβολή ή για εξωμήτριο κύηση.
2) Επίσης αν οι μονάδες της χοριακής σας είναι κοντά στις 1.000 (περίπου 14 μέρες μετά το θετικό τεστ) θα προσπαθήσει να δει με ενδοκολπικό υπέρηχο αν υπάρχει το κύημα σε κάποιο σημείο εκτός της μήτρας. Αυτό βέβαια δεν είναι πάντοτε εύκολο, γιατί χρειάζεται ένα έμπειρο μάτι γιατρού, όταν η κύηση είναι πρώιμη.

Πώς αντιμετωπίζεται η έκτοπη κύηση:
1) Αν την προλάβετε στο αρχικό της στάδιο, τότε με ειδική ένεση μεθοτρεξάτης και με στενή παρακολούθηση, ο γιατρός σας θα προσπαθήσει να διακόψει την κύηση, να την «αποξηράνει» και να αποβληθεί μόνη της.
2) Σε περίπτωση που η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη, η κατάσταση μη αναστρέψιμη και η μεθοτρεξάτη δεν μπορεί να βοηθήσει, τότε ο γιατρός προχωρά σε λαπαροσκόπηση ή σε ανοικτό χειρουργείο- λαπαροτομία με αφαίρεση σάλπιγγας. (μην αφήσετε το γιατρός σας να αφαιρέσει μέρος της σάλπιγγας, αν είναι κατεστραμμένη. Επιμείνετε να αφαιρεθεί ολόκληρη, για να αποφύγετε τον κίνδυνο νέας εξωμήτριου κύησης).

Τι κάνουμε μετά:
1) Μία γυναίκα μπορεί να τεκνοποιήσει και με μία σάλπιγγα, αν είναι υγιής ή έστω σε αρκετά καλή κατάσταση. Αν έχετε χάσει τη μία σάλπιγγά σας, ελέγξτε τη διαβατότητα της άλλης ή κατά τη διάρκεια του χειρουργείου –αν αυτό είναι δυνατό- ή με μία σαλπιγγογραφία. Η ωορρηξία πραγματοποιείται ισάξια περίπου στις δυο ωοθήκες κατά τους 12 μήνες του χρόνου, όχι όμως οργανωμένα απαραίτητα, δηλαδή μία δεξιά μία αριστερά. Μπορεί για παράδειγμα να έχετε ωορρηξία από τη δεξιά σάλπιγγα 3 μήνες συνεχόμενα και μετά 2 μήνες συνεχόμενα από την αριστερή και ούτω καθεξής. Αν μετρήσουμε όμως συνολικά τις ωορρηξίες, τότε θα είναι μοιρασμένες 6 και 6 μήνες.
2) Αν έχετε χάσει και τις δυο σας σάλπιγγες, μην απογοητεύεστε!!! Είστε τυχερές που ζείτε στο 2010- 2011 και μπορείτε να κάνετε εξωσωματική γονιμοποίηση και να αποκτήσετε όσα παιδάκια θέλετε.
3) Προσοχή!!! Αν ο γιατρός σας δει κατά τη διάρκεια του χειρουργείου ότι οι σάλπιγγές έχουν συμφύσεις, ακόμα κι αν τις καθαρίσει, να ελέγξετε αν είχατε προσβληθεί με το βακτήριο των χλαμυδίων. Τα χλαμύδια αγαπούν το ενδομήτριο, το μολύνουν, το κάνουν τοξικό και επεκτείνονται προς τις σάλπιγγες και τις καταστρέφουν. Πώς μπορείτε να βρείτε αν έχετε χλαμύδια (Chlamydia trachomatis): η καλύτερη εξέταση θεωρείται η PCR εξέταση (DNA) ιστού περιόδου σε ειδικά κέντρα, ίσως φανούν και στην καλλιέργεια κολπικου- τραχηλικού υγρού, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο. Στους άνδρες επίσης μπορεί να μη φανεί στην καλλιέργεια σπέρματος, αλλά στην εξέταση προστατικού υγρού. Και ο γονόκοκκος κατηγορείται για την καταστροφή των σαλπίγγων.
4) Κάποιες γυναίκες επιλέγουν να παρακολουθούν την ωορρηξία τους, ώστε να έρθουν σε επαφή, όταν θα έχουν ωορρηξία από την πλευρά που έχουν σάλπιγγα. Κάποιες άλλες δεν το κάνουν αυτό, γιατί πιστεύουν ότι θα αγχωθούν ακόμη περισσότερο και το αφήνουν στην τύχη. Είναι δική σας επιλογή!

Ολοκληρώνοντας, θέλω να πω στις γυναίκες που έχουν περάσει εξωμήτριο κύηση να μη χάνουν τις ελπίδες τους και να μην απογοητεύονται! Να σκέφτονται θετικά και να μην ξεχνούν ότι είναι σημαντικό ότι έμειναν έγκυες έστω και με αυτό τον παθολογικό τρόπο. Ο οργανισμός λειτούργησε, το πρόβλημα βρέθηκε και λύθηκε. Μία επόμενη κύηση είναι πολύ κοντά είτε επιλέξετε την οδό της φυσιολογικής σύλληψης είτε τη βοήθεια της επιστήμης!!!
Και να είστε σίγουρες ότι αυτό το άρθρο δεν το έγραψα με ελαφριά την καρδιά, έχοντας μία απόσταση ασφαλείας… Είμαι κοντά σας για ό,τι χρειαστείτε… Μαζέψτε τα κομμάτια της ψυχής σας, ψηλά το κεφάλι και όλα θα πάνε καλά!
Για το τέλος σας αφήνω το παρακάτω άρθρο, για να δείτε ότι πάντοτε γίνονται θαύματα στη φύση. Κοριτσάκι γεννήθηκε υγιέστατο (μετά από εξωμήτρια κύηση), ενώ είχε μεγαλώσει στην ωοθήκη της μητέρας του:

3 σχόλια:

 1. Σε ευχαριστούμε πολύ για το αισιόδοξο μήνυμά σου!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Πιστευω στα θαυματα.με 2 κλειστες σαλπιγγες εχω θετικη χοριακη.η 3η που εκανα ανεβηκε μονο 100 μν κ στην 5η βδομαδα δεν βλεπουμε τιποτα στο ενδομητριο.ευχομαι μονο να το περασω ολο αυτο οσο πιο ανωδυνα γινεται.δεν εχω κανενα συμπτωμα.περιμενω την 4η χοριακη κ αλλο εναν υπερηχο για να δουμε πως θα κινηθουμε.ο θεος ειναι μεγαλος..

   Διαγραφή
 2. Εχω 15 μερες καθυστερηση εκανα τεστ βγηκε θετικο και σημερα εχω αιμα....στον υπερηχο δεν φανηκε τιποτα.ο γιατρος ειπε οτι ισως ειναι νωρις.ξερει καποιος να μου πει τι μπορει να συμβαινει;

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι σκέφτεστε...