Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Σύγκαμα και πώς το αντιμετωπίζουμεΤο μωράκι μας ουρεί την πάνα και η ευαίσθητη περιοχή του έρχεται σε επαφή με το βρεγμένο μέρος της πάνας. Όταν τα ούρα μείνουν πολλή ώρα στην πάνα- γι' αυτό τονίσαμε στην ανάρτησή μας "Μια πάνα μα ποια πάνα" να αλλάζουμε συχνά τις πάνες του μωρού-  διασπώνται σε αμμωνία από τα βακτήρια. Η αμμωνία ερεθίζει το ευαίσθητο δερματάκι του μωρού και έτσι συγκαίγεται... Ένα σύγκαμα μπορεί να είναι από μία ήπια κοκκινίλα μέχρι και σοβαρή φλεγμονή που οδηγεί στο άνοιγμα του δέρματος και στη δημιουργία σπυριών που γεμίζουν με πύον. 
Επιπλέον, τα κακάκια του μωρού  περιέχουν κάποια ένζυμα της χολής, τα χολικά άλατα και πεπτικά ένζυμα που προκαλούν συγκάματα. 
Τα βακτήρια που δημιουργούνται από τα ούρα και τα κακά μπορούν να ζήσουν μόνο σε αλκαλικό μέρος. Τα μωράκια που θηλάζουν κάνουν όξινα κακάκια, ενώ τα μωράκια που τρέφονται με αγελαδινό γάλα κάνουν αλκαλικά κακάκια. Άρα, αν δε θηλάζετε το μωράκι σας, πρέπει αν είστε πολύ προσεκτικές, γιατί είναι πιο επιρρεπή στα συγκάματα. Αυτό, βέβαια,δε σημαίνει ότι αν το θηλάζετε, δεν κινδυνεύει να συγκαεί...


Πόσα είδη συγκαμάτων υπάρχουν:
1. Κοκκινίλα, σκασμένο δέρμα στις πτυχές των ποδιών
Αιτία: Οι γονείς δεν έχουν στεγνώσει καλά το δερματάκι του μωρού. 
Αντιμετώπιση: Καλό στέγνωμα. Μη χρησιμοποιείτε ταλκ.

2. Εξάνθημα στα γεννητικά όργανα, έντονη οσμή αμμωνίας.
Αιτία: Δερματίτιδα από αμμωνία
Αντιμετώπιση: Χρήση ειδικής κρεμούλας όπως π.χ. από οξείδιο του ψευδαργύρου. Αν δε δείτε βελτίωση, ενημερώστε τον παιδίατρό σας.

3. Εξάνθημα στα γεννητικά όργανα που έχει προκαλέσει πάχυνση και ζάρωμα του δέρματος.
Αιτία: Δερματίτιδα από αμμωνία σε προχωρημένη μορφή. 
Αντιμετώπιση: Όπως στην περίπτωση 2.

4. Εξάνθημα που ξεκινά από τον πρωκτό και επεκτείνεται στους γλουτούς.
Αιτία: Καντιντίαση (λοίμωξη από μύκητες που υπάρχουν στο εντεράκι του μωρού)
Αντιμετώπιση: Οπωσδήποτε να επισκεφτείτε τον παιδίατρό σας. Το πιθανότερο είναι ότι θα σας προτείνει κρέμα νυστατίνης και ίσως φαρμακευτική αγωγή από το στόμα. Επίσης πολύ καλός αερισμός της περιοχής, γιατί οι μύκητες αγαπούν το υγρό περιβάλλον. 

5. Καφεκόκκινο εξάνθημα με λέπια στα γεννητικά όργανα και όπου είναι λιπαρό το δέρμα.
Αιτία: Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Αντιμετώπιση: Ειδική λοσιόν και αλοιφή που θα σας προτείνει ο παιδίατρός σας.

6. Φουσκάλες στην περιοχή που καλύπτει η πάνα.
Αιτία: θερμικό εξάνθημα
Αντιμετώπιση: αερισμός της περιοχής, μη χρησιμοποιείτε πλαστικά βρακάκια.

Tip: Και μην ξεχνάτε να αλλάζετε συχνά πάνες στο μωράκι σας και τηρείτε με σχολαστικό τρόπο την καθαριότητα της ευαίσθητης περιοχής!!! 
Αν ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλάξτε του πάνα, χωρίς να του μιλάτε, με ήσυχο τρόπο και γρήγορες κινήσεις, για να μην ταραχτεί η νύστα του!!! Πάντως, μην αμελήσετε να το αλλάξετε, αν ξυπνήσει...
Να το κρατάτε στεγνό και να ελέγχετε συχνά την πάνα, ακόμα κι αν είστε σίγουροι ότι δεν έχει κάνει κακάκια του! Σας πληροφορώ ότι μερικές φορές τα κάνουν τόσο ύπουλα που κανένας δεν τα παίρνει μυρωδιά...:)))))))))

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...