Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Β' ΕπιπέδουΗ β΄ επιπέδου είναι μία εξίσου σημαντική εξέταση, όσο η αυχενική διαφάνεια, αν και σύμφωνα με τις έρευνες τα ποσοστά ανίχνευσης συνδρόμων της εξέτασης της αυχενικής διαφάνειας έχουν μεγαλύτερη αξιοπιστία...
Τα τελευταία χρόνια η εξέταση β΄ επιπέδου έχει εμπλουτιστεί με νέους δείκτες χρωμοσωμικών ανωμαλιών και όσο περνά ο καιρός προστίθενται καινούργιοι.
Συγκεκριμένα, ενώ παλαιότερα έλεγχαν μόνο το μηριαίο οστό, μετρήσεις του κρανίου (για τις οποίες θα μιλήσουμε στην πορεία), διάμετρος κοιλίας και αυχενική πτυχή (που είναι κάτι διαφορετικό από την αυχενική διαφάνεια και δεν έχει την ίδια αξιοπιστία),τώρα πλέον έχουν ενταχθεί νέες μετρήσεις, όπως το μέγεθος της δεξαμενής του εγκεφάλου, η παρεγκεφαλίδα, το μήκος του βραχίονα, το άνοιγμα των οστών της λεκάνης σε μοίρες, το μήκος του ρινικού οστού, οι μοίρες του προφίλ, τα αορτικά τόξα στην καρδιά, η συλλογή υγρού στα νεφρά, η ατρησία στο γαστρεντερικό σύστημα και άλλα.
Σύμφωνα με έρευνες, λοιπόν, το μηριαίο οστό και το βραχιόνιο τείνουν να είναι πιο κοντά, δηλαδή ή κάτω από τα επίπεδα του φυσιολογικού ή στα κατώτερα επίπεδα του φυσιολογικού, δηλαδή κάτω από τον μέσο όρο (εδώ πρέπει να εξαιρεθούν τα εμβρυάκια που έχουν κληρονομικότητα από τους γονείς να αποκτήσουν μέτριο ή κάτω του μετρίου ανάστημα). Θυμάμαι η μπέμπα μας είχε λίγο πάνω από το μέσο όρο μήκος μηριαίου οστού το Femur Length (FL), όπως το αποκαλούν στην ιατρική γλώσσα, κατά την εξέταση β΄ επιπέδου, ενώ το μήκος του βραχιόνιου, Humerus Length (HL) ήταν ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο (προφανώς ή εγώ ή ο σύζυγός μου έχουμε βραχίονες λίγο κοντύτερους από το μέσο όρο των ανθρώπων).
Η μέτρηση του βραχιόνιου θεωρείται πιο αξιόπιστη σε σχέση με το μηριαίο οστό από πολλούς ερευνητές.
Η μεγάλη δεξαμενή (Cisterna magna) του εγκεφάλου που βρίσκεται στο πίσω μέρος του κρανίου τείνει να είναι μεγαλύτερη σε έμβρυα με χρωμοσωμικές ανωμαλίες, ενώ η παρεγκεφαλίδα (Transverse cerebellar) τείνει να είναι μικρότερη από το φυσιολογικό. Μπορείτε δείτε αναλυτικά τις απεικονίσεις και τις μετρήσεις στο παρακάτω site: http://www.centrus.com.br/DiplomaFMF/SeriesFMF/18-23-weeks/appendix-03/normal_fetal_biometry/appendix-03.htm

πηγή: standwithtruth.com

Αν κάνει κάποιος ένα γύρο στα πιο γνωστά site, όπου παραθέτονται οι φυσιολογικές μετρήσεις των παραπάνω λεπτομερειών, θα διαπιστώσει ότι τα όρια του φυσιολογικού αλλάζουν αναλόγως τη συσκευή που χρησιμοποιεί ο ειδικός ιατρός. Επίσης προσαρμόζονται οι δείκτες προσαρμόζονται ανάλογα στην έρευνα στην οποία έχει βασιστεί ο επιστήμονας. Φυσιολογικές τιμές στις μετρήσεις μπορείτε να βρείτε στα παρακάτω site:

http://www.fetalultrasound.com/online/

http://www.glowm.com/?p=glowm.cml/section_view&articleid=199#t1

http://www.gehealthcare.com/usen/patient/ultrasound/obtimeline_new.html
http://www.gehealthcare.com/usen/patient/ultrasound/timelinegrowth_chart.html

http://www.geburtshilfe.usz.ch/Documents/LehreUndForschung/Publikationen/kurmanavicius_abdomenfemur.pdf

http://www.bmus.org/policies-guides/23-17-3-161_ultBMUS.pdf

1 σχόλιο:

  1. Hello to every one, as I am genuinely keen of reading this website's
    post to be updated daily. It carries pleasant material.


    Also visit my page ... blogger.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι σκέφτεστε...