Κυριακή, 26 Μαΐου 2013

Μονήρης ομφαλική αρτηρία στον υπέρηχοΟ ομφάλιος λώρος, όπως όλοι γνωρίζετε, ενώνει τη μανούλα με το μωράκι της και μέσω αυτού του παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά. Όταν υπάρχει μονήρης ομφαλική αρτηρία, τότε αντί για 3 αγγεία- συγκεκριμένα 2 αρτηρίες και 1 φλέβα- ο ομφάλιος λώρος έχει 2 αγγεία- 1 αρτηρία και 1 φλέβα. Αυτό είναι «αποτέλεσμα ατροφίας ή αγενεσίας της μιας ομφαλικής αρτηρίας ή αδυναμίας διαχωρισμού της πρώιμης κοινής ομφαλικής αρτηρίας η οποία προέρχεται από την μονήρη αλλαντοϊκή αρτηρία» (πηγή: www.panacea.med.uoa.gr). Ο γιατρός που θα κάνει τον υπέρηχο μπορεί να την αναγνωρίσει, αν την κοιτάξει σε εγκάρσια τομή.

πηγή: www.centrus.com.br

Η μονήρης ομφαλική αρτηρία (single umbilical artery) εμφανίζεται- αναλόγως την έρευνα- στο 0,7- 7% εγκυμοσύνων και στο 1% φυσιολογικών μωρών, αλλά συσχετίζεται και με χρωμοσωμικές και ανατομικές ανωμαλίες στο 25-50%. Είναι επίσης συχνό φαινόμενο και στις δίδυμες κυήσεις.
Αν υπάρχει μονήρης ομφαλική αρτηρία, τότε ο κίνδυνος για τρισωμία 18 αυξάνεται κατά 7 φορές. Αν, όμως, υπάρξει το συγκεκριμένο εύρημα, δεν πρέπει να ανησυχούν οι γονείς, καθώς η τρισωμία 18 έχει τρανταχτά υπερηχογραφικά δείγματα. Έτσι, αν η μονήρης ομφαλική αρτηρία είναι το μόνο εύρημα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας!!!
Καλό θα ήταν, βέβαια, να ελεγχθεί η κατάσταση της καρδιάς του εμβρύου με ειδικό ηχοκαρδιογράφημα (το 1/2 υπολογίζεται ότι θα έχει καρδιακό πρόβλημα), το γαστρεντερικό του (το 1/3), το νεφρικό του καθώς και το νευρικό (το 1/4) του σύστημα- όσο αυτό είναι δυνατό.
Σε περίπτωση που βρεθεί μονήρης ομφαλική αρτηρία, τότε ο χρειάζεται τακτικότερος υπερηχογραφικός και τοκογραφικός έλεγχος από τις 30 εβδομάδες και μετά, καθώς μερικές φορές παρατηρείται καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου.
Η συχνότητα πρόωρου τοκετού στις κυήσεις με μονήρη ομφαλική αρτηρία είναι στο 9,4%. Η προωρότητα υπολογίζεται γύρω στις 37 εβδομάδες και συνήθως το βάρος δεν ξεπερνά τα 2,5 κιλά, χωρίς αυτό να είναι απόλυτο, βέβαια (έχω διαβάσει ιστορία που με μονήρη ομφαλική αρτηρία μανούλα γέννησε το μωράκι της στις 41 εβδομάδες σχεδόν 4 κιλά).
Εμφανίζεται 2 φορές περισσότερο στη λευκή φυλή απ’ ό,τι στη αφρο-αμερικανική και ασιατική φυλή. Η αναλογία αγοριών κοριτσιών είναι 0,85:1 (άρα εμφανίζεται στον ίδιο βαθμό και στα δυο φύλα, ίσως ελάχιστα περισσότερο, αν είναι κοριτσάκι- αλλά είναι σχεδόν αμελητέα η διαφορά).
Πότε πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική μία γυναίκα που έχει ως εύρημα τη μονήρη ομφαλική αρτηρία:
  • Αν είναι πάνω από 40 ετών.
  • Αν έχει 3 ή περισσότερα παιδιά.
  • Αν έχει διαβήτη.
  • Αν η κύηση είναι δίδυμη ή τρίδυμη.
  • Προσοχή: Οι σεξουαλικές σχέσεις κατά τη διάρκεια της κύησης πρέπει να περιοριστούν ή ακόμα καλύτερα και να απαγορευτούν.
Αν έχετε μονήρης ομφαλική αρτηρία, πρέπει να γνωρίζετε ότι τα 2/3 των παιδιών που γεννιούνται (και ο ομφάλιος λώρος σας έχει την παραπάνω ιδιαιτερότητα) θα γεννηθούν υγιή, χωρίς χρωμοσωμικές ή ανατομικές ανωμαλίες.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε την ιστορία μιας μανούλας που με μονήρη ομφαλική αρτηρία γέννησε ένα υγιέστατο παιδάκι:

Σας εύχομαι να γεννήσετε ένα υγιέστατο παιδάκι, να ακούτε το γιατρό σας καταγράμμα και να μην αγχώνεστε!!! Εμπειρίες σας και ιστορίες σας θα ήταν πολύτιμες για τις μανούλες που θα διαβάζουν τη συγκεκριμένη ανάρτηση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...