Παρασκευή, 24 Μαΐου 2013

Τι πρέπει να προσέχουν οι έγκυες;Κατά τον 1ο  μήνα (σύλληψη έως 6 εβδομάδες) της εγκυμοσύνης το εμβρυάκι έχει μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού- είναι σαν φασολάκι, όπως το λέμε χαρακτηριστικά- διαμορφώνεται ο νευρικός σωλήνας του (που αργότερα θα εξελιχθεί σε εγκέφαλο και σπονδυλική στήλη), αναπτύσσεται η καρδούλα του, η οποία ξεκινά να χτυπά λίγο πριν γίνει 30 ημερών. Έχουν αρχίσει να σχηματίζονται τα χεράκια και τα ποδαράκια του, καθώς και η πεπτική οδός. Και ταυτόχρονα αναπτύσσεται ο ομφάλιος λώρος με τον οποίο θα τρέφεται το μωράκι και θα αποβάλλει οτιδήποτε άχρηστο για τον οργανισμό του.
Κατά τον 2ο μήνα (7η έως 10η εβδομάδα) στα χεράκια και τα ποδαράκια σχηματίζονται δακτυλάκια, τα αυτιά και η μύτη. Επίσης αναπτύσσεται το συκώτι και το στομάχι.
Τέλος, κατά τον 3ο μήνα (11η έως 14η εβδομάδα) αναπτύσσονται τα αναπαραγωγικά όργανα, λειτουργεί το κυκλοφοριακό σύστημα και το έμβρυο μπορεί πλέον να ανοιγοκλείνει το στοματάκι του. Τα νεφρά λειτουργούν και παράγουν ούρα. Τα μάτια παίρνουν το χρώμα που θα έχουν σε όλη τους τη ζωή και βγαίνουν τα βλέφαρα. Το εμβρυάκι ήδη κινείται στην κοιλιά της μητέρας του. Άλλες μπορούν να το καταλάβουν και άλλες όχι.

πηγή: www.sheknows.com 

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πόσο σπουδαίοι είναι πρώτοι μήνες της εγκυμοσύνης. Είναι απαραίτητο η μητέρα να είναι ιδιαίτερα προσεκτική στην καθημερινότητά της, στον τρόπο που κινείται, που λειτουργεί και τρέφεται!
Ø       Συγκεκριμένα, πρέπει να τρέφεται σωστά και υγιεινά, γιατί όλες οι ουσίες περνούν διαμέσου του ομφάλιου λώρου στο μωρό.
Ø       Θα πρέπει να αποφεύγονται οι απότομες κινήσεις και το σήκωμα βαρών.
Ø       Όποια εγκυμονούσα επιθυμεί να γυμναστεί στους πρώτους μήνες, καλό είναι να προτιμήσει ήπιες μορφές άσκησης (για παράδειγμα τη γιόγκα).
Ø       Επίσης καλό θα είναι να αποφεύγεται ο καφές, το αλκοόλ και το τσιγάρο (για πολλούς το αλκοόλ και το τσιγάρο είναι απαγορευτικό- προσωπικά δεν ήπια καθόλου αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και καπνίστρια δεν είμαι ούτως ή άλλως).
Ø       Η χρήση φυτικών βαφών στα μαλλιά είναι προτιμότερο από τις χημικές βαφές του εμπορίου.
Ø       Το μανικιούρ και το πεντικιούρ θα πρέπει να αποφεύγoνται, καθώς τα βερνίκια νυχιών είναι τοξικά.
Ø       Να αποφεύγεται το συκώτι, γιατί υπάρχει κίνδυνος υπερβιταμίνωσης με βιταμίνη Α, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου.
Ø       Να αποφεύγονται τα ψάρια, ξιφίας, κολιός, καρχαρίας και litefis, γιατί περιέχουν υψηλά επίπεδα μεθυλικού υδραργύρου.
Ø       Η εγκυμονούσα πρέπει να αποφεύγει τα ηλεκτρικά καλώδια και ηλεκτρικά μηχανήματα, γιατί σε εκείνη μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό ηλεκτρικό σοκ, αλλά στην μικροσκοπική καρδούλα του εμβρύου μπορεί να επέλθει ανακοπή!
Ø       Είναι σημαντικό να γίνουν άμεσα ειδικές εξετάσεις (εάν δεν έχει προηγηθεί προγεννητικός έλεγχος), ώστε να διαπιστωθεί η υγεία της κυοφορούσας. Συγκεκριμένα, το τοξόπλασμα, είναι μία λοίμωξη από πρωτόζωα, η οποία μεταδίδεται στον άνθρωπο από ζώα, π.χ. από γάτα, και από βρώση ωμού ή όχι καλά ψημένου κρέατος και ψαριού, λαχανικών που δεν έχουν πλυθεί καλά, μη παστεριωμένου γάλακτος, ωμών αυγών και επιδορπίων που περιέχουν ωμά αυγά, όπως μους σοκολάτας.
Ø       Επίσης, να μην περιλαμβάνονται στη διατροφή της εγκυμονούσας επεξεργασμένα κρέατα, όπως hot dogs, καπνιστά κρέατα και πατέ.
Ø       Οι βλάβες που προκαλεί η τοξοπλασμάτωση είναι: πρόωρος τοκετός, πυρετός, διόγκωση ήπατος και σπλήνας, διανοητική καθυστέρηση, εξάνθημα, ίκτερος, καταρράκτης, βραδύτητα ανάπτυξης, επιληψία, κώφωση, μικροκεφαλία ή υδροκεφαλία (πηγή: www.healthierworld.gr).
Ø       Να αποφεύγονται τα μαλακά τυριά (όπως η φέτα, το κατσικίσιο τυρί, μπρι, καμαμπέρ, Danish Blue, στίλτον), καθώς υπάρχει κίνδυνος να προσβληθεί η εγκυμονούσα από λιστέρια (βακτήριο).
Ø       Τα πουλερικά και τα αυγά πρέπει να είναι καλομαγειρεμένα για την αποφυγή σαλμονέλας.
Ø       Εξίσου επικίνδυνα για την κύηση είναι η ανεμοβλογιά, η ερυθρά, η σύφιλη, τα οξυτενή κονδυλώματα, η φυματίωση, η ιλαρά, ο μεγαλοκυτταρικός ιός, οι μαγουλάδες (παρωτίτιδα), οι ηπατίτιδες B και C, τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα και η γονοκοκκική λοίμωξη (βλεννόρροια).
Ø       Εννοείται ότι πρέπει να αποφεύγεται το στρες- όσο αυτό είναι δυνατόν- επειδή οτιδήποτε νιώθει η γυναίκα το νιώθει και το έμβρυο και μην ξεχνάμε ότι η προσωπικότητα του νέου ανθρώπου διαμορφώνεται από την κοιλιά της μάνας του...
Ø       Επίσης, καλό είναι κατά το 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της η γυναίκα να μην έχει σεξουαλική επαφή (ειδικά αν υπάρχει ιστορικό αποβολών).
Ø       Η εγκυμονούσα θα πρέπει να καθαρίζει σχολαστικά τα δόντια της, γιατί κατά τη διάρκεια της κύησης ο κίνδυνος ουλίτιδας πολλαπλασιάζεται λόγω των ορμονών που δημιουργούν μεγάλη αντίδραση στα βακτήρια της πλάκας.
Ø       Μην πάρετε κανένα φάρμακο ή παραφάρμακο από το στόμα ή από τον κόλπο, αν δεν ενημερώσετε πρώτα τον γυναικολόγο σας!
Ø       Αποφύγετε τις συχνές μετακινήσεις, τα τραντάγματα και την κούραση. Να ξεκουράζεστε και να κοιμάστε όσο μπορείτε περισσότερο!!
Ø       Σε περίπτωση που διαπιστώσετε κάτι ανησυχητικό, όπως αιμόρροια από τον κόλπο, έντονες κράμπες στο υπογάστριο, περίεργα υγρά μου μυρίζουν άσχημα ή οποιαδήποτε άλλη έντονη αδιαθεσία και δυσφορία να ενημερώσετε τον γιατρό σας άμεσα!!!

Υ.Γ. Κορίτσια και αγόρια, είναι τόσο πολλά που ελπίζω να μην ξέχασα κάτι…Αν έχετε να προσθέσετε κάτι, πολύ ευχαρίστως!!!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι σκέφτεστε...